Почитателите на Game of Thrones най-вероятно си спомнят един емблематичен

...
Почитателите на Game of Thrones най-вероятно си спомнят един емблематичен
Коментари Харесай

Пиенето на разтопено злато като наказание за алчните

Почитателите на Game of Thrones най-вероятно си спомнят един емблематичен миг в епизода „ Златна корона “, когато един от персонажите получи златна корона и безусловно беше залят с разтопено злато от главата до петите. Смъртта беше мъчителна и доставяше нужното обръщение до всеки човек. Предполага се, че сцената е била впечатляваща за мнозина, само че броят хора, които знаят, че е взаимствана от историята е доста по-скромен.

Историята ни изпраща обратно в далечната 1599 година с испанските колонизатори в Еквадор. Животът в тази колония не бил толкоз прелестен, тъй като всички налози се заплащи в злато, а и колонизаторите не били изключително положителни в урапвлението. Племето Живаро бързо решило, че обстановката излиза отвън надзор. Един ден всички мъже се обединили и тръгнали към Лограно, където съумели да изколят повече от 25 000 испанци. Нито един боец обаче не трябвало да протяга ръка на испанския губернатор. За него имало особено готова гала, която трябвало бързо да изпрати известие до Испания и с това да се завърши цялото крушение и употреба на племето.

Губернаторът на колонията щял да получи последните златни налози, само че вместо да ги отнесе вкъщи си, той трябвало да изпие съществено количество разтопено злато. Макар и това да е една доста мъчителна гибел в историята, не температурата убива жертвата. Проблемът не е бил и в бързо втърдяващият се метал, изключително пък слатото, което по принцип е благородно и не реагира по никакъв метод с други молекули и организми – на практика този метал, както платината и среброто, се употребяват при интервенции, тъй като няма по какъв начин да доведат до спомагателни инфекции.

През 2003 година учени разгласяват материал в Журнала по Клинична патология и потвърждават, че гибелта настъпваща в идващите 10 секунди е вследствие на парата, която се образува в човешките кухини. За да потвърдят теорията си, учените употребяват ларинкс от крава, който взимат от близката кланница, с цел да проведат проби и на практика в идващите дни да го третират с всевъзможни разтопени метали. Длъжни сме да отбележим, че тази процедура не е употребена единствено в Еквадор. Испанците я ползвали и по време на Инквизицията, а преди този момент и римляните наказвали прекомерно алчните хора.

Марк Лициний Крас е един от най-богатите политици в Римската империя и се счита, че е бил персонален наставник на Юлий Цезар. Не е изключително мъчно за един човек да натрупа благосъстояние, изключително като разорява всички, които се считат за съперници. Крас е прочут със своята мощ и експанзия, както на бойното поле, по този начин и в политиката. Той съумява да спре Спартак и също по този начин се издига в доста противников листове за ликвидиране. Последната му военна акция против крал Ород II завършва много тежко. Докато бойците му са избити, той е хванат и изпратен да поеме задоволително разтопено злато, с цел да задоволи жаждата си земи и богатства.

Какво в действителност се случва, откакто човек поеме нагорещен метал? Започва да се генерира пара, а с нея и съвсем всеки вътрешен орган се уголемява, освен това до степен, в която тялото не устоя на напрежението и се пръска от вътрешната страна. На мястото на голямата вътрешна рана се настанява охладения и към този момент втърден метал, а възможностите за каквато и да е здравна помощ са напълно изгубена идея. Ларинксът е изгорял, а мускулите са прогорени с дълбочина от 1 сантиметър. Смъртта може да настъпи в резултат на изгорени бели дробове, раздрани органи или душене, само че постоянно е и композиция от трите изброени. В този случай можем да бъдем сигурни, че Джордж Р.Р. Мартин е съумял да вземе задоволително ентусиазъм от историята и да го приложи по най-хубавия вероятен метод за почитателите.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР