Почитаме Свети Климент Охридски - първоучител на българския народ.Свети Климент

...
Почитаме Свети Климент Охридски - първоучител на българския народ.Свети Климент
Коментари Харесай

Почитаме Свети Климент Охридски - първоучител на българския народ

Почитаме Свети Климент Охридски - първоучител на българския народ.

Свети Климент Охридски е феодален академик и първият свещеник, проповядвал на старобългарски език. Православната черква го тачи като един от светите Седмочисленици. Предполага се, че Климент е българин, роден в Югозападна Македония.

Данните за живота му преди неговата активност в България са нищожни. Те се намират в две гръцки жития: " Пространното житие на Климент Охридски " от Теофилакт Охридски (1084-1107) и в " Краткото житие на Климент Охридски " или така наречен " Охридска легенда " от различен охридски архиепископ и също грък - Димитрий Хоматиан (1216-1234). Хоматиан написа, че първите гръцки преводи Климент е направил на " тукашния български акцент ". Теофилакт е този, който го назовава " пръв свещеник, който проповядвал на български език " и " най-учен мъж ", а Димитрий Хоматиан написа за Климент: " Пръв той дружно с божествения Наум, Ангеларий и Горазд старателно изучил Свещеното писание, преведено с божествено подпомагане на тукашния български акцент от Кирил, същински богомъдър и равноапостолен отец, и изначало още бил дружно с Методий, известния преподавател на благочестие и православна религия на мизийския народ.

" Предполага се, че Климент е взел участие на младини още в хазарската и аланската задачи на Кирил и Методий през 859-861 година Безспорно Климент взе участие и в задачата на Кирил и Методий във Великоморавия като техен възпитаник. В някои по-късни славянски жития се споделя, че презвитер Климент е бил ръкоположен дружно с Наум в духовнически ранг от папата в Рим в 868 година, преди гибелта на св. Кирил.

След гибелта на Кирил в Рим през 869 година, той се връща с Методий в Панония и Великоморавия, а откакто Методий почива (пролетта на 885 г.), Климент, дружно с определения от Методий за негов правоприемник Горазд, оглавяват продължаващите разногласия с немския клир и новия моравски княз във Великоморавия. Свети Климент Охридски е един от най-значимите създатели на старобългарски език, той написа жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се показват от 15 до 50 негови съчинения. В " Краткото житие " се споделя, че той " измислил и други форми на буквите за по-голяма изясненост от ония, които изнамерил мъдрият Кирил ". Затова нормално се счита, че той вкарва и кирилицата, въпреки че е по-вероятно тя да се развива последователно под мощно византийско въздействие в Преславската книжовна школа при започване на 10 век.

Изображения на св. Климент се срещат от началото на XIV век на икони и фрески (Охрид, ц. Св. Климент). Йеромонахът Атанасий от манастира Св. Йоан Кръстител на о. Парос превежда на новогръцки " Пространното житие ", написано от Теофилакт, и го издава през 1784 и 1805 година След това то се печата в нови издания. Съществуват доста национални митове за Климент Охридски и многочислени научни изявления.

Имен ден днесимат- Климент, Климо, Климентин, Климентина и Клементина.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР