Почитаме паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата

...
Почитаме паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата
Коментари Харесай

Честваме Деня на Ботев и загиналите за свободата на България

Почитаме паметта на Христо Ботев и на починалите за свободата на България.  Точно в 12.00 часа, в продължение на 2 минути, ще зазвучат сирените в цялата страна. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни транспортни средства в обитаемоте места, като се изключи влаковете, следва да спрат и да останат на място.

Във Врачанския Балкан, където преди 147 години е погубен гениалният стихотворец и бунтовник, ще се организира обичайното всенародно поклонение край величествения монумент на връх Околчица.

В поклонението ще взе участие и министър-председателят Гълъб Донев. Той ще одобри почетния часовой в подножието на върха, след което ще произнесе слово и ще сервира венец пред паметника на връх Околчица.

Всенародното поклонение ще стартира с молебен за България, отслужен от врачанския митрополит Григорий. Ще прозвучат слова и Ботеви стихове. В церемонията ще вземат участие и част от 1500-те походници, които през последните пет дни минаха по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица.
Церемония в София
В София от 11.30 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина ще се организира тържествена гала, отдадена на 147-мата годишнина от гибелта на революционера и в памет на героите, починали за свободата и независимостта на България.

В програмата ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър, мъжки вокален отбор „ България “ с диригент Валентин Бобевски и артистът Христо Чешмеджиев. Слово ще произнесе проф. Венцислав Велев.

От 11.00 ч. на паметника на Васил Левски на бул. „ Васил Левски “ възпитаници ще четат стихотворения от сборника „ Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова “. В ритуалното четене ще вземат участие възпитаници от СГСАГ „ Христо Ботев “, 9. ФЕГ „ Алфонс дьо Ламартин “, 21. СУ „ Христо Ботев “, Първа британска езикова гимназия, 91. НЕГ „ Проф. „ Константин Гълъбов “, 164. ГПИЕ „ Мигел де Сервантес “, Втора британска езикова гимназия „ Томас Джеферсън “, СМГ „ Паисий Хилендарски “, НГДЕК „ Св. Константин Кирил Философ “.
Поклонение в Калофер
В Калофер, родният град на Христо Ботев, ще се състои протест поклонение. Преди церемонията от Националния музей „ Христо Ботев “ с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Точно в 12 часа пред мемориалния комплекс „ Христо Ботев “ с минутата безмълвие ще бъде отдадена респект на героите, починали за свободата на България.
Денят ще бъде маркиран във военните подразделения на страната с почести
С разнообразни прояви в страната представители на военните подразделения на Българската войска ще почетат паметта на поета – бунтовник Христо Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България. Това оповестиха от Министерството на защитата.

Тържествени проверки-заря ще се проведат в няколко обитаеми места: в село Скравена, Община Ботевград, ще се включат военнослужещи от Бригадното командване – Благоевград и Представителния боен духов оркестър на Сухопътните войски; в Павел баня ще вземат участие военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово; в Елин Пелин военнослужещи от 38-ми батальон за ЯХБЗиЕ – Мусачево и от военно формирование 28 860 – Горна Малина ще се включат в тържествената проверка; в Първомай ще вземат участие внушителен блок от Съвместното командване на специфичните интервенции (СКСО).

В общоградски прояви и поклонения и в ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на поета-революционер Христо Ботев вземат участие военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, СКСО, Съвместното командване на силите, както и курсанти от Националния боен университет „ Васил Левски “ (във Велико Търново и Шумен) и Висшето военновъздушно учебно заведение „ Г. Бенковски “ (в Плевен).
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР