Почина последният в света бял северен носорог, съобщиха грижещите се

...
Почина последният в света бял северен носорог, съобщиха грижещите се
Коментари Харесай

Почина последният мъжки северен бял носорог

Почина последният в света бял северен носорог, оповестиха грижещите се него експерти.

Носорогът, кръстен Судан, „ беше лекуван от свързани с възрастта му затруднения, които провокираха дегенаритивни промени в мускулите и костите, комбинирани с огромни рани по кожата “, гласи известието от Ол Пейета, където живееше под въоръжена защита, с цел да предотврати бракониерството.

“Състоянието му се утежни доста през последните 24 часа, той не съумя да се изправи и страдаше доста. Ветеринарният екип … реши да го евтанизира”.

Теоретично, гибелта на Судан подсигурява изгубването на този подвид носорог, само че учените са събрали генетичен материал от него и работят върху създаването на техники за ин витро оплождане за опазване на подвида.

Популацията на северния бял носорог в Уганда, Централноафриканската република, Судан и Чад значително бе изтрита по време на напора на бракониери през 70-те и 80-те години на предишния век, подхранвана от търсенето на рог от носорог в обичайна китайска медицина в Азия и за дръжки на ками в Йемен.

Последните останали представители на подвида – към 20-30 носорози в Демократична република Конго – бяха убити в края на 90-те и началото на 2000-те години, а към 2008 година северният бял носорог към този момент беше считан за липсващ в дивата природа.

Четири способни да имат завещание носорози, два мъжки и два женски,бяха преместени от Зоологическата градина Двор Кралове в Чехия в Ол Пейета в Кения, като имаше вяра, че при условия, сходни на тяхното естествено местообитание, ще бъде подтиквано размножаване, само че въпреки всичко макар обстоятелството, че е имало съвокупления, не се стига до сполучлива бременност.

Другият мъжки носорог, Съни, умря по натурален път през октомври 2014 година, съгласно AFP.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР