Почина откривателят на добилото медународна известност Кралевско съкровище археологът Георги

...
Почина откривателят на добилото медународна известност Кралевско съкровище археологът Георги
Коментари Харесай

Почина археологът Георги Гинев, открил световноизвестното Кралевско съкровище

Почина откривателят на добилото медународна популярност Кралевско богатство археологът Георги Гинев. От 1966 година Гинев изследва историята на Търговище и Търговищкия край и взе участие в търсене и вписване на над 800 археологически обекти от античността и средновековието, оповестиха от Регионалния исторически музей в Търговище.

От 1974 до 1986 година е теоретичен началник на археологическото изследване върху тракийски могилен некропол в землището на търговищкото село Кралево. Там през 1979 година той открива тракийското златно Кралевско богатство от III в. прочие Хр. С откритието името на Търговище участва в експозициите и каталозите на всички огромни изложения представящи България пред света, споделя шефът на Регионалния исторически музея Магдалена Жечева..

До 2004 година Георги Гинев е главния откривател на античността на територията на Търговищка област. В резултат на неговата събирателска и изследователска работа сбирките на музея са попълнени с хиляди културни полезности от античността и нумизматиката. Спасени са стотици исторически свидетелства с локално и национално значение, споделя Жечева.

Погребението ще бъде на 13 януари в гробищния парк в Търговище. Екипът на Историческия музей изрича откровени съболезнования и се причислява към скръбта на роднините и околните на своя почитан сътрудник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР