Почина Карл Лагерфелд, съобщи в. Фигаро. Лагерфелд е роден през

...
Почина Карл Лагерфелд, съобщи в. Фигаро. Лагерфелд е роден през
Коментари Харесай

Почина Карл Лагерфелд

Почина Карл Лагерфелд, заяви в. " Фигаро ".
Лагерфелд е роден през 1933 година в Хамбург в заможно семейство. Родителите му Отто и Елизабет Лагерфелд са производители на консервирано мляко (Glücksklee-Milch GmbH). Самият той дава като рождена дата 1938 година, до момента в който вестникът „ Bild am Sontag “ не разгласява фрагменти от кръщелното му удостоверение, където е записана 1933 като година на раждане. Така Карл чества публично през 2003 своя 65-и рожден ден и през 2008 своя 70-и, макар че е по-стар. След появяването на действителната рождена дата, някои медии употребяват действителната, други – формалната.
През 1944 година се реалокира в Бад Брамщед, където е възпитаник в учебното заведение Юрген Фулендорф. През 1953 година Карл, дружно с майка си, напуща Германия и се открива в Париж. Там учи в лицея Монтен. Според самия него обича да живее самичък.
През 1955 година стартира работа в ателието на Пиер Балмен, а три години по-късно чиракува при Жан Пату, от който получава най-важните си уроци във връзка с модата. През 1959 година напуща стилната къща и става дизайнер на свободна процедура, като извършва планове за Krizia, Charles Jourdan и Valentino.
През 1964 година, отчаян от света на висшата мода, Лагерфелд изоставя Париж и отива да учи изкуства в Италия. Три години по-късно се завръща в стилния отрасъл като съветник по дизайн във Fendi.
През 70-те името му става известно с работата за Chloe, където получава картбланш за изработването на сбирките прет-а-порте. Моделите му са същинско предизвикателство за актуалната мода и за малко време му носят интернационална известност. Така през 1983 година Лагерфелд се озовава в екипа на Шанел, заема поста основен дизайнер и вечно трансформира посоката на историята на модата. Въпреки първичния песимизъм от страна на критиците, той съумява да върне марката под прожекторите на огромната мода. Създава новаторски вариации на класическите модели на Chanel, комбинирайки строгия жанр на Коко Шанел и актуалните трендове, което довежда марката до върха през 80-те и 90-те години. През 1997 списание „ Вог “ афишира Лагергелд за „ непостижим тълковник на настроението на момента “.
Въпреки че е работил за много фешън марки, той съумява да резервира личното си възприятие за жанр по време на цялата си кариера. Успехът му се дължи най-много на това, че дизайнерът не се опасява да показва очевидно мнението си и да предизвика публиката с непредвидени реформаторски решения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР