Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде интервю за “Тема

...
Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде интервю за “Тема
Коментари Харесай

Пената очерта целите пред ЦСКА-София за 2019-а

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде изявление за “Тема Спорт” в навечерието на Нова година. Големият експерт разяснява главно въпроси, свързани с армейците. Той не спести и сериозни думи, както към треньора Нестор Ел Маестро, по този начин и към част от играчите, които са останали длъжници с представянето си през есента.

Г-н Пенев, по какъв начин ще посрещнете Нова година?
– Ще бъда в Мировяне, в домашна конюнктура с дамата, с внучетата… На 31-ви си имаме разнообразни стратегии, аз ще се видя с някои другари, само че вечерта ще сме дружно. А от първи януари отново започваме с мачовете – в Англия не спят. Дай Боже на Нова година да е умерено, да няма нелепости по регионите, да се радваме, че сме минали още една година. На хората поисквам по-приятни и спокойни моменти.

И да внимават по пътищата, тъй като има слаби водачи, пък и полицията от време на време охранява едва. Трябва да се предотвратят злоупотребите с алкохол, тъй като виждаме какво се случва през последния месец – единствено неприятни вести четем. За къде бързаме по пътищата, какво вършим, не мога да схвана. Празници са, бъдете спокойни.

Иначе искам здраве и триумф най-много на нашия отрасъл – спорта. Нужно е през 2019-а да се борим за по-големи достижения на клубно и национално равнище. Да си засилим качеството на тимовете, с цел да печелят повече благосклонности. Виждаме, че в страни като Англия, Испания и Германия съвсем нямат отмора по празниците. А ние през зимата събираме сили, с цел да създадем подготовка, само че като дойдат мачовете, не можем да вкараме гол. Имаме сили, обаче нямаме умеене. В паузите би трябвало да се подвига качеството, а освен да се въртят обиколки.


Каква година изпращат " алените " и какво очаквате да реализира клубът през 2019-а?

– Да са живи и здрави господин Ганчев и хората към него, които оказват помощ на ЦСКА. Вярвам, че през новата година ще имаме по-добро показване. Като цяло има какво да се желае. Но тимът към този момент разполага с образ, комплектова се към този момент няколко години. Оттам би трябвало треньорите да си блъскат главите. Не знам в този момент на Нова година дали ще играят хоро или кючек, няма значение, само че след това на терена би трябвало да играем по-добре. Имахме мощни мачове, само че и много изгубени точки. Надявам се да създадем стъпка напред напролет и мачовете на ЦСКА да са по-успешни. В този клуб нямаш право на оттегляне. Минали са доста звезди през “Армията”, само че неприятното е, че през 2018-а звездите доста не ги видяхме. В целия свят и в цяла Европа името на ЦСКА се загатва с почитание и е нужно да го пазим с резултати на терена.

Кое в играта на тима ви хареса през есента?
– Безспорно отбраната би трябвало да бъде отличена. Реално там ни бяха звездите, изключително Бодуров и Чорбаджийски. Наред с вратаря напряко ни спасяваха в обособени мачове. Да се надяваме, че вторият дял в шампионата и финишът ще са с по-добри резултати за ЦСКА. И с 1:0 или 2:1 да бием, значимото е да взимаме трите точки. Хубавото е, че към клуба има хора като мен, като Пламен Марков, като Люпко Петрович. Така управлението доста тъкмо може да преценя по кое време би трябвало да се вади сабя и по кое време единствено ножче.

Могат ли да се стопят 6- те точки закъснение от първото място?
– Много мачове остават до края, тъй че е допустимо. Разбира се, в случай че играем по-правилно. Иначе ще е мъчно. За нас основни са борбите с Лудогорец и с Левски. Имаме да си връщаме на Разград и най-малкото е нужно да ги отстраним за купата. В последно време обаче май повече подвигаме лозунги, в сравнение с да стопяваме точките, с които изоставаме. А резултатите, като не са положителни, и колективът става на мравуняк.

Добри или неприятни бяха резултатите през есента?
– Ние в този момент нямаме право да разясняваме в профил. Ако сме почитатели, ще даваме оценки, само че имаме малко по-различна роля. То е ясно, че ЦСКА като побеждава – няма по-добър тим. Но като губим и вършим равни, тогава последователите стартират да се разделят, да се карат, да недоволстват и това е напълно обикновено. Треньорите пък постоянно се оправдават при издънки. Всичко зависи от тези, които влизат да играят. Има 20-25 индивида и е нужно всеки от тях да е с настройката, че играе, с цел да печели точки за тима. Всеки футболист в ЦСКА би трябвало да живее с мисълта, че ще стане първенец. Групата ни играчи е огромна, има някои доста кадърни момчета, само че други не са си изпълнили контракта даже на 50 %.

Клубът си извършва своето към футболистите, само че играчите не дават отговор по същия метод. Някои от тях ще кажат: “Ама не играя редовно”. Да си играл бе! Всеки е получил късмет. Като си добър, ще играеш. Но би трябвало и друго да отбележа – не ми хареса изключително едно изявление на треньора…

Кое?
– “Чувствам се все едно съм в ЦСКА от пет години”. Какво желае да каже? Поне да беше споделил шест години, тъй като и от Лудогорец толкоз ни е изоставането – 6 точки. Професионалист си, би трябвало да свикваш бързо. Малко ме учудват такива изявления.

Ако в този момент бяхме по ваше време като футболист или треньор, генералите щяха ли да са удовлетворени от Ел Маестро?
– По наше време, без значение дали треньор беше Бате Симо, дали Тулата, дали Стоян Орманджиев, дали след това аз и Паро, ние през зимата даже и с три точки да водехме, генералите отново не бяха удовлетворени. Те тогава ни споделяха: “Не играете добре”. Не споделяха: “Нямате точки”, а подлагаха на критика играта. Ние в този момент цялостен сезон не играем добре и няма по какъв начин да сме удовлетворени, като сме на 6 точки от върха. Въпреки това считам, че шампионата през пролетта ще е забавно, тъй като мачовете до края са доста. Но в този момент тежестта ще бъде върху ЦСКА, тъй като няма да имаме право на никакви неточности. Да не приказваме, че за купата сме посетители в Разград. Левски пък си почива от втория шампионат.

А ние имаме и национали, които в допълнение ще бъдат натоварени. Това са объркани моменти и през пролетта няма да е елементарно. А чакаме и други процеси. През 2019-а би трябвало да се подобрят както тимът, по този начин и базите – нещо, което беше казано към този момент от господин Ганчев и хората около него. Сега през зимата е значимо да се прегледа деликатно приносът на играчите. Кой за какъв брой гола е оказал помощ, какъв брой е избавил, какъв брой положения е основал. Дали нужните проценти се покриват от футболистите? Особено от новодомците, които пристигнаха през лятото? Това са значими въпроси.

Най-дискутираната тематика напоследък е бъдещето на Десподов. Какво е най-удачно за играча съгласно вас – да остане и през пролетта, или да бъде продаден още в този момент?
– Десподов е млад, само че построен футболист, което е доста скъпо. Щом го желаят от чужбина, значи правят оценка вярно неговите качества и бъдеще. Неведнъж господин Ганчев е имал такива алтернативи – дали да продава или не. Вярвам, че той ще вземе точното решение. Ако има добра оферта в този момент, аз съм “за” Десподов да бъде продаден. Нека да се развива момчето. Както преди година стана с Недялков. Е, правилно след това се върна и дори отиде в Лудогорец. Но има доста такива истории – Георги Денев за едната численост щеше да заиграе в Левски.

Да не забравяме, че гъркът Лафчис беше пет месеца при нас. И Христо Йовов също тренираше при мен в ЦСКА известно време. Той тогава обаче искаше 15-20 хиляди марки заплата, а ние, другите, взимахме по 2-3 хиляди. Кой ще му ги даде! Така че такива неща са се случвали. Както и да е, като цяло считам, че на Десподов му е пристигнало времето да излиза на открито.

Кой бе най-положителният миг през есента?
-Доброто показване в Европа. Напомнихме за себе си, против Копенхаген видяхте, че и съдиите ни попречиха, а не играхме неприятно. Хубаво е, че виждаме и младо момче като Вальо Антов да получава повече шансове. Аз не знам нашите треньори от какво ги е боязън да пускат младите. Да ги постановат самоуверено. Ти ставаш футболист с игра, а не с гледане. Аз поучавам също по този начин да гледаме деликатно към нашия си, български пазар. Има кадърни момчета по другите тимове. Сега през пролетта, като паднат мъглите, самолетите няма да могат да изхвърчат, по тази причина по-добре да си стоим в България и да следим млади футболисти от родните клубове.

Виктор Гецов, “Тема спорт”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР