Победителите от двете полуфинални срещи от Финалната четворка на Евролигата

...
Победителите от двете полуфинални срещи от Финалната четворка на Евролигата
Коментари Харесай

Йоргос Барцокас: Това, което ще направим, е да дадем всичко от себе си

Победителите от двете полуфинални срещи от Финалната четворка на Евролигата бяха излъчени през вчерашния ден, а през днешния ден е време те да дадат своята конференция преди огромния край на шампионата, който ще се играе в неделя. Отборите на Олимпиакос и Реал Мадрид показаха треньорите си Йоргос Барцокас и Чус Матео, както и по един състезател в лицето на Костас Слукас и Еди Таварес, с цел да приказват те пред медиите за отминалите дуели и идния решителен конфликт.

Гръцкият гранд съумя да надхитри тотално в третата четвърт Монако и по този начин след 76:62 да стигне до последната борба. От своя страна " кралският клуб " се оправи с Барселона в Ел Класикото от полуфинал №2 и си подсигурява край при резултат 78:66.

Първоначално микрофонът бе даден на четиримата участници за няколко откриващи думи.

" Първо желая да обърна внимание на финала. Започнахме да мислим за този ден още през август и в този момент сме тук. Пътят бе доста дълъг и доста сложен и в този момент приказваме за последните 40 минути преди трофея. Това е нещо необикновено и ние ще се борим за всяка топка през тези 40 минути, с цел да може най-сетне да сме спечелили в шампионата ", откри пресконфренцията Слукас.

" Виждам доста хора с огромен интерес към Евролигата и към това грандиозно събитие за европейския баскетбол. Ние сме доста горди, че тимът ни е част от това събитие - от последната игра за сезона и като цяло да се състезаваме на това равнище. Разбира се, склонен съм с Костас, какъв брой мъчно беше. Говорих и с Чус Матео за това какъв брой комплицирано ще бъде всяка година в Евролигата, тъй като конкуренцията е в действителност жестока. Трябва да оцелееш в доста разнообразни обстановки, с цел да стигнеш до края. в действителност имам вяра, че към този момент няма нещо като крах за четирите класирани тима. Това е доста сполучлив сезон, само че въпреки всичко да седим тук със единствено още една нужна стъпка, е в действителност ужасно. Трябва да се борим за всяка топка и както постоянно да играем като тим, да сме единни и да създадем всичко допустимо за нашия отбор, за нашите почитатели, които ни поддържат. Знаейки, че Реал Мадрид е приказен конкурент, доста сложен и доста умел - с голям капацитет. Това, което ще създадем, е да дадем всичко от себе си ", добави неговия ментор Барцокас.

" Искам да поздравя Олимпиакос за достигнатия край. За мен е чест да бъда тук на финала в първата ми година като старши треньор и да се боря против тим като Олимпиакос - една баскетболна машина, която играе необикновено и се познава доста добре. За мен е наслаждение да съм конкурент на Йоргос Барцокас - с който постоянно се съпоставям - един благородник на скамейката. За мен е добре, че играя против него. За нас бе мъчно да стигнем до тук, борихме се с травми и неприятни моменти, само че сме тук след най-тежкия постоянен сезон в Евролигата. Вече сме тук - на финала. Мечтаем, както мечтахме в четвъртфиналите. Сега остават 40 минути, в които ще дадем всичко. Гордея се с моите играчи - борят се доста в последния месец, с цел да дойдем тук. И ние няма да спрем ще дадем всичко допустимо, с цел да достигнем трофея ", пък бяха думите на Чус Матео.

" За нас беше цел да се състезаваме във Финалната четворка, тъй като за това мислим още от август. Имахме сложна година, пристигна и нов треньор, който ни оказа помощ доста. Беше ни мъчно. Имахме доста възходи и падения през сезона, само че се справихме и се борихме един до друг, с цел да сме тук. Той е същинска благословия и за мен е наслаждение да съм тук. Ще опитам да се развеселявам на всяка минути в тази Финална четворка и да играя против толкоз непрекъснат конкурент като Олимпиакос. Те играят отлично, все едно са дружно от доста време, само че ние ще дадем всичко от себе си, с цел да спечелим ", пък завърши откриването Еди Таварес.

Какво е чувстото да се изправите против същия конкурент като през 2013, когато спечелихте шампионата?

" Чувствам се добре. Баскетболът се трансформира и играта е радикално друга оттогава. Мисля че от този край са останали единствено Слукас и Папаниколау. От Реал пък са тук Руди и Родригес. Говорим за безусловно друга обстановка с два огромни тима в европейския баскетбол. Всеки знае какво е Реал Мадрид и какво е Олимпиакос. Ще бъде борба, имам огромно почитание към Чус Матео и към Реал Мадрид, само че също имам и доста религия в нашата работа през сезона и в нашия отбор ", отговори експертът от пирейския гранд.

Олимпиакос и Реал Мадрид имат по 2 шампионски трофеи в последните 11 години и на следващия ден ще е нещо като решаваща игра №5. Колко е значимо ядрото от национали, които тимовете имат - какъв брой значим е този фактор в сегашните ви тимове?

" Разбира се, играчите с повече време в един тим са основни, само че най-важното е да се играе като тим. Имаме нови играчи, които ще играят първата си Финална четворка, имаме и такива с огромен опит. Най-важното обаче е да играем дружно. Да не се предаваме и да сме дружно и в неприятните моменти. За мен това е най-решаващо- имаме химия сред играчите и сме подготвени за борба. Нямаме към този момент статистики и травми - единствено 40 минути пред нас и ние ще се борим през тях дружно ", отговри Матео на въпрос, насочен към двата наставници.

" Съгласен съм, че имаме много локални играчи, които познават културата на клуба си и на своите почитатели. Могат да показват отбора си по-добре. От друга страна, няма доста нови локални играчи, съгласно мен, в гръцкия баскетбол. Като цяло това е проблем за цяла Европа. Децата се интересуват повече да са на преносимия компютър си по през целия ден, вместо да излязат и да играят баскетбол. Всички огромни гении, които са фокусирани в баскетбола, отиват напряко в НБА. Европейския баскетбол страда, тъй като няма локални играчи в най-високото равнище. Например знам, че Реал Мадрид има млади играчи, само че завърши играта с Родригес и Руди Фернандес. При нас е същото със Слуксас и Папаниколау. Големите гении от 2013 още играят на това равнище, тъй като знаят какво значи да играеш тук. Вярвам, че да имаш повече локални играчи, значи да имаш доста състезатели, които се подвизават доста години в клуба. Едно ядро от 6,7, 8 състезателя, които да играят дружно за дълъг интервал и да се познават по какъв начин играят ", пък добави Барцокас.

Преди 10 години финалът в Лондон сред Реал и Олимпиакос - в този момент петима играчи са същите, треньорът също. Колко е особено това?

" Имам страхотни мемоари от този край, тъй като спечелихме. Беше преобладаващ баскетбол както против ЦСКА Москва на полуфиналите, по този начин и против Реал Мадрид на финала. Губихме със 17-18 точки, само че вкарахме 19 точки в трите четъврти, с цел да спечелим. Ако живееш в предишното, обаче не можеш да преживееш нищо ново. Не пребивавам в предишното - даже когато това се случи, не съумях да схвана какъв брой значимо бе в действителност. Като се върнахме в Атина, имахме 20 000 индивида, които ни посрещнаха - чак тогава разбрах какъв брой е значимо. Баскетоблът си върви, животът също, в този момент сме 10 години по-възрастни и към този момент сме разнообразни хора. Искам да се веселя на момента, на времето и на тази огромна борба против този популярен тим. Гордея се с това, само че се гордея и че доведохме 12 000 души предходната година в Белград. И доста хора тази година, тук в Каунас, много надалеч от Гърция. Това значи, че вършим нещата добре и почитателите се гордеят, тъй като имаме борбен дух ", отговори спечелилият през 2013 година финалът на Евролигата, още веднъж водейки гръцкия гранд против " кралския клуб ".

Какви бяха основните детайли в това да обърнете Партизан? Какво е най-важното, което което спечелихте с този поврат? Както и какъв брой мощно е вашето психическо превъзходство по-късно?

" Когато започнахме плейофите, ние си казахме, имаме 5 победи, с цел да станем първенци. Губихме 0-1 - още са 5 победи. 0-2 - все същоъо. Затова се опитахме да се фокусираме към идващите игри. Всички споделяха, че няма да се върнем в Мадрид, тъй като не е елементарно да спечелиш в Белград. Беше доста тежко да спечелим там. Но ние бяхме дружно и играхме добър баскетбол. Беше мъчно, само че когато не играеш баскетбол, няма и по какъв начин да спечелиш. Когато спечелихме първата игра в Белград, продължихме да си мислим - имаме 4 победи до финала. После по този начин и в четвъртата игра - най-тежката игра за мен. След това се върнахме в Мадрид, само че нещата бяха доста зле, губихме с 18 точки, само че към момента вярвахме, че дружно ще се завърнем. Дочакахме нашия миг и той пристигна. Тогава тръгнахме и взехме играта. Тази химия сред всички играчи за мен е нещо, с което се гордея. Те останаха единни, когато нещата бяха зле. Сега остава единствено 1 игра за продобиване. Така мислим - постоянно имаме ясна цел и тежкия път ни направи по-силни ", отговори Матео за борбата със сърбите и тежкия сезон.

Пабло Ласо седеше на това място на същата дата предходната година. Ти работеше за него дълги години, чувстваш ли се като че ли този треньор ти е дал доста. Дал ли е доста на Реал Мадрид?

" Пабло ни водеше по пътя. Работих с него последните 8години. Той стартира поведе нашия клуб към Финалните четворки. Начинът, по който той работеше, ни кара да продължаваме да работим по този начин. Много бе значимо за мен и за играчите ми. Сега аз съм доста благополучен и горделив, че имах опцията да работя с него през тези 8 години. Разбира се, поисквам му най-хубавото. Сега би трябвало да мислим за бъдещето и ни остава единствено една игра, с цел да сме първенци ", показа Чус за някогашния си сътрудник и старши треньор на мадридчани Пабло Ласо.

Дойдохте в този " Файнъл фор " без две крила, знаейки какъв брой атакуващ тим е Реал Мадрид, по какъв начин ще съумеете без тях?

" Много е основно за нас и би трябвало да мислим за нещо друго. Трябва да измисляме решения, които не са като тези, с които свикнахме през постоянния сезон. Но за нас е значимо, че отборът е обединен в такива проблеми. Сега се опитваме да се настроим, че няма минало, няма травми. Има единствено 40 минути - без значение кой е в състава сега. Хората, които са вътре, са задоволително, с цел да дадем всичко от себе си. И това е единственото нещо, което желаеме да създадем. Не знаем дали ще победил или ще загубим, става въпрос за баскетболен мач - всичко може да се случи, само че ще създадем каквото можем с хората, които са тук в този момент. Никой не ни липсва, имаме играчи, които могат да дадат нещо на тима ", заключи треньор на Реал Мадрид.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР