По всичко личи, че Европейската централна банка (ЕЦБ) отново ще

...
По всичко личи, че Европейската централна банка (ЕЦБ) отново ще
Коментари Харесай

Отново ръст на лихвите, а после? 5 въпроса на финансовите пазари към ЕЦБ

По всичко проличава, че Европейската централна банка (ЕЦБ) още веднъж ще натисне спусъка за повишение на лихвените проценти в четвъртък. Това, което ще направи институцията след юли, обаче не е толкоз несъмнено и финансовите пазари желаят да получат насоки, подчертава в собствен разбор Reuters и напомня:    “През последната година лихвените проценти в еврозоната се покачиха с 400 базисни пункта до 3,5%, което е най-високата им стойност от 22 години насам, и към този момент са покрай своя връх, защото общата инфлация се намалява, а стопанската система отслабва ”.    " Разликата (спрямо предходните срещи) е, че до момента те даваха най-малко точни насоки за идната среща ", разяснява пред осведомителната организация ръководителят на отдела за европейски стопански проучвания в Barclays Силвия Арданя.    

Ето пет основни въпроса, които съгласно Reuters имат финансовите пазари. 
1. С какъв брой ще увеличи лихвите ЕЦБ?    Пазарите и анализаторите чакат нарастване с четвърт процентен пункт до 3,75%.    Общата инфлация се охлажда, само че остава задоволително висока, с цел да оправдае сходно непретенциозно нарастване. ЕЦБ показва, че ще предприеме сходна стъпка през юли.    " ЕЦБ ще увеличи лихвените проценти още веднъж и всичко друго би било огромна изненада ", декларира световният макростратег на RBC Capital Markets Питър Шафрик.   2. Какви сигнали ще изпрати ЕЦБ за бъдещата си политика?    Пазарният консенсус за още едно покачване след юли към този момент не е толкоз корав, откакто някои ястреби от ЕЦБ показват догатки, че ново покачване през септември не е толкоз несъмнено. Така че анализаторите чакат ЕЦБ да стане по-обрана и внимателна във връзка с сигналите си, като в същото време уточни, че нейните дейности ще зависят от съответните стопански данни.   

" Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард ще акцентира на несигурността и условността (когато и в случай че спомене за по-нататъшно затягане) ", счита Масимилиано Максиа, старши експерт по закрепена рентабилност в Allianz Global Investors. 
Някои анализатори чакат ЕЦБ да направи пауза през септември, когато обновените прогнози ще ѝ дадат опция да алармира по кое време чака да се доближи целевата инфлация от 2%.    “Те прибавиха, че няма да се изненадат, в случай че ЕЦБ направи пауза тогава и при нужда увеличи лихвените проценти по-късно, както е правил Федералният запас на Съединени американски щати. Паричните пазари плануват още едно покачване след юли, като допускат, че лихвените проценти ще доближат връхна точка от към 4% ”, излиза наяве още от разбора на Reuters.   3. Кога ЕЦБ чака спад на базисната инфлация?    Макар че общата инфлация спадa за трети следващ месец през юни, така наречен базисни цени, като тези на услугите, се покачват настойчиво и не се чака скоро тази наклонност да отслабне.    Базисната инфлация, която се преглежда като по-добър измерител на главната наклонност, се намали от 6,9% до едвам 6,8% - надалеч от устойчивия спад, който желаят да видят хората, определящи лихвените проценти.    Лагард евентуално ще бъде притисната по този въпрос, само че не се чака да даде изключително доста насоки преди новите стопански прогнози за септември.   

" Базисната инфлация ще се намалява доста, доста постепенно, тъй че това е притеснително за ЕЦБ ", споделя основният европейски икономист на UBS Райнхард Клузе, като отбелязва свития пазар на труда и натиска върху заплатите като съществени фактори за това. 
4. Какво значи отслабването на стопанската система за политиката на ЕЦБ?    Експертите, определящи лихвените проценти, удостоверяват, че главният фокус остава инфлацията, даже в случай че стягането на паричната политика навреди на стопанската система.    " Мисля, че отслабването на стопанската система ще има минимално влияние върху паричната политика ", декларира Рубен Сегура-Кайела, икономист за Европа в BofA. " Това, което има значение за съвещанието през септември, ще бъде базисната инфлация. "     Все отново забавянето на растежа може да укрепи доводите на съперниците на повишението на лихвите. Бизнес интензивността в еврозоната се забавя през юни, защото рецесията в индустрията се задълбочава, а устойчивият преди този момент бранш на услугите съвсем не пораства.     BofA счита, че прогнозите на ЕЦБ са прекомерно оптимистични Barclays пък вижда застоялост за няколко тримесечия, започвайки от втората половина на 2023 г.   

5. Какво е въздействието на по-строгата политика върху изискванията за финансиране? 
Данните за банковото кредитиране сочат, че най-рязкото повишаване на разноските по заемите в историята на ЕЦБ е почнало да се отразява на изискванията за разпределяне на заеми, а последните данни от 25 юли са във фокуса на вниманието.    Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн споделя, че размерът на заемите е измършавял внезапно и че това може да породи " забележителен " спад на икономическото произвеждане.    Това миролюбиво обръщение, в случай че бъде подсилено от последните данни за банковото кредитиране, може да подхрани спекулациите, че лихвените проценти са покрай своя връх.    " Пиковият резултат от стягането на изискванията за финансиране ще бъде в края на тази година и през първата половина на 2024 година Така че огромна част от резултата към момента следва да се прояви ", споделя в умозаключение Сегура-Кайела от BofA. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР