По времето когато е оглавявал ВМА, министърът на здравеопазването Николай

...
По времето когато е оглавявал ВМА, министърът на здравеопазването Николай
Коментари Харесай

Като шеф на ВМА здравният министър е дал поръчки за 1.6 млн. лева на зет си

По времето когато е оглавявал ВМА, министърът на опазването на здравето Николай Петров е дал две публични поръчки за над 1.6 млн. лева на сдружение, представлявано от мъжа, с който щерка му Руслана Петрова живее на фамилни начала и от който има дете, откри следствие на бТВ.

По времето когато Николай Петров е сключил покупко-продажбите, щерка му беше началник на политическия кабинет на тогавашния здравен министър Петър Москов.

В края на юни 2014 година ВМА афишира публичната поръчка, по-малко от месец, откакто Николай Петров е назначен за шеф на Военна болница. Конкурсът за 4 от обособените позиции за периодическа доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи на стойност от близо 1 177 731 лв. с Данък добавена стойност е извоюван от гражданско сдружение, под формата на консорциум, " Ортопедие-Инвекс ", което е основано за да взе участие в съответната публичната поръчка.

За водещ сътрудник на сдружението е несъмнено " Ортопедие - БГ " ЕООД, като всички административни, в това число счетоводни и финансови действия се правят от водещия сътрудник.

Договорът сред ВМА и консорциум " Ортопедие-Инвекс " е подписан на 13 януари 2015 година В подписаното съглашение липсва БУЛСТАТ или ЕИК на изпълнителя. А това е нарушаване на закона, открива одит на министерството на защитата, под чиято шапка се намира ВМА.

От страна на изпълнителя, договорът подписва Явор Цонев, който е наследник на притежателя на компания " Ортопедие-БГ ", показва одитният отчет. Явор Цонев е мъжът, с който дъщерята на Петров Руслана живее на фамилни начала и имат дете.

" Ортопедие-БГ " и сдружението " Ортопедие-Инвекс " са показали еднакъв адрес за контакт. Нещо повече, на адреса, на който се обитава " Ортопедие-БГ " е записана и компания на дъщерята на здравния министър Николай Петров. Руслана Петрова е била едноличен притежател на капитала на “РП ПР Консултинг” до август 2014 година

От бТВ са потърсили министъра за коментар дали е случайност фактът, че адресът на " Ортопедие - БГ " съответствува с този на сдружение, чиито притежател до 2014-та е щерка му – Руслана Николаева Петрова.

Здравният министър не дава отговор на въпроса, вместо това написа: “Седалището и регистрацията на комерсиалните сдружения не са от компетентността на възложителя на публични поръчки”.
Докато здравният министър е отпред на ВМА, " Ортопедие-БГ " печели друга социална поръчка. През февруари 2017-та, сдружението е класирано преди всичко за доставка на медицински произведения на стойност 429 300 лева с Данък добавена стойност.

Петров дава отговор пред бТВ, че главният аршин при избора на реализатор и в двете поръчки е бил най-ниската цена.

Справка в Агенцията по публичните поръчки демонстрира, че единствените две поръчки печелени от " Ортопедие " са били единствено във Военна болница и единствено по времето на Николай Петров.

Телевизията пита министъра, по силата на случайността ли Явор Цонев, подписал контракта сред ВМА и " Ортопедие – Инвекс ", е в близки връзки с щерка му Руслана Петрова и даже съжителства с нея на фамилни начала. Николай Петров дава отговор сбито: “Няма нищо нелегално!”.

Част от нарушаванията при публичните поръчки са засечени от одитен отчет на Министерството на защитата под чиято шапка е ВМА. Одитният отчет е направен по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков, когато боен министър е Стефан Янев. Докладът е предаден на Военната прокуратура, само че през юни тя се произнася, че отхвърля да образува досъдебно произвеждане по отношение на констатациите в одита на ВМА, защото действията не съставляват закононарушение от общ темперамент.

Цветанов: Законът е спазен

Засега от Министерството на здравеопазването отхвърлят коментар, а ръководещите дават отговор уклончиво какви ще са следствията за Николай Петров.

“Законът е спазен, тук можем да приказваме единствено за моралната страна “, разяснява зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в понеделник пред бТВ.

“Когато се определяше персоналният състав на Министерския съвет, искахме да заложим на експерт “, акцентира Цветанов. Той напомни, че прокуратурата е отказала да образува наказателно произвеждане по отношение на одитния отчет.

“Ще създадем съвещание, ще се срещнем с всички факти”, съобщи Цветанов. По думите му Петров не е изразил терзания от одита.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР