По време на заседание на Съвета за сигурност на Русия

...
По време на заседание на Съвета за сигурност на Русия
Коментари Харесай

Иран става част от войната в Украйна

По време на съвещание на Съвета за сигурност на Русия излъчвано  директно  по малкия екран,  президентът Владимир Путин желае от министъра на защитата Сергей Шойгу, ако вижда хора, които желаят да поддържат сепаратистите в Източна Украйна, да им помогне  " да се реалокират в зоните за бойни дейности. “ Той добавя: „ Ако видите, че всички тези хора желаят да дойдат (от други страни, които желаят да се борят на страната на Русия - бел. ред.), би трябвало да им дадем това, което желаят, и да им помогнем да доближат зоната на спора. “ Шойгу дава отговор: „ В Близкия изток има 16 000 доброволци, които са подготвени да водят война един до друг с руснаците в Украйна ".

С ескалацията на съветската експанзия против Украйна бяха показани видеоклипове на задгранични бойци сражаващи се на страната на Русия, а в отчетите на  западните разследващи служби са разказани детайлности за идването на сирийски, палестински и други наемници в Русия, с цел да ги обучат и по-късно трансферират в регионите на съветските военни интервенции в Украйна. Служител на арабско разузнаване, разяснява пред Си Ен Ен, че Русия е изпратила стотици наемници от разнообразни националности в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков споделя, че „ множеството от хората, които искат  да се бият, са жители на страни от Близкия изток “.

Организацията „ Сирийци за истина и правдивост “, която документира нарушаванията на човешките права в Сирия, цитира юноша, който споделя: „ След като бях уволнен от сирийската войска, не можах да си намеря работа и изискванията при които живеех  бяха мизерни. Чух за разкриване на регистрация за бойци за  Русия в Украйна, тъй че записах името си. " Младият мъж добавя, че са му обяснили, че ще се свържат с него, когато  бъде утвърден. “Казаха също, че записват единствено хора с добър военен опит и се дава преимущество на тези, които преди този момент са се били под командването на съветски офицери или в границите на 25-та дивизия на сирийската войска, която бе основана от Русия “, разяснява младия мъж. Според сирийски деятели и ливански медии „ Процесът на набиране се реализира посредством групи, свързани с Русия. Тези, които преди този момент набират наемници за Вагнер в Либия и Венецуела “. Излизащият  в Лондон  на арабски вестник Asharq Al-Awsat осведоми, че медиаторите в сирийската столица Дамаск и други райони интензивно подписват контракти със сирийски младежи, които да се бият дружно с съветската войска в Украйна. Изданието прецизира, че  описът с претенденти включва към 23 000 млади мъже, които са  воювали дружно със силите на сирийския режим в границите на прокси полицията - Ал-Бустан. Тази въоръжена група е основана от Рами Махлуф, братовчед на президента Асад. Вестникът цитира помощник по въпросите на националната сигурност в Института за проучване на войната във Вашингтон, Дженифър Кафарела, която споделя: „ Руското разполагане на задгранични бойци от Сирия в Украйна води до интернационализация на войната и по този метод може да свърже войната в Украйна до по-широката районна комплицирана картина, изключително в Близкия изток. "
„ Фатимиюн “ и „ Зайнабиюн " в Украйна
Със задълбочаването на войната  в Украйна през втората година от съветската експанзия и неуспеха на нейната войска да реализира стратегически пробив през последните седем месеца. Редица разследващи отчети представени от американските медии разкриват, че Русия, която имаше крещяща потребност от ирански оръжия, на първо място безпилотните самолети и ракетни системи, в този момент желае от Техеран да ѝ изпрати батальони от своите  прокси милиции. В момента те правят интервенции в Сирия, Ирак и Ливан. Путин желае те да се борят в идна необятна атака в Украйна. Кремъл  изиска от Техеран да съобщи на Русия опита си в набирането и образованието на наемници от Афганистан и Пакистан от хазарската  общественост (шиити), изключително бойци от бригадите „ Фатимиюн “ и „ Зайнабиюн ". Путин помоли Хаменей за бързото им прекачване от Сирия в Русия. Експертите считат, че наемниците от тези две въоръжени групи са подобаващи за плануваната широкомащабна интервенция в Украйна. Те ще имат значима роля в продължаващата война, защото там има нужда  от сухопътни сили с огромен военен и подготвителен опит, с цел да поддържат наемниците на Вагнер.

Бойците на “Фатимиюн " и “Зайнабиюн " са  подготвени от Иранската революционна армия и военни командири  от  Хизбула, ситуирани в Сирия. Те имат сериозен опит в партизанската война и в щурмуването на градове. Вече са потвърдили своята успеваемост в сирийската война, като да вземем за пример присъединяване им в борбата при Алепо и постигането на надзор над Палмира през 2017 година
Иран дефинира хода на войната
Иран набра шиитски маладежи, идващи от Афганистан и Пакистан (предимно бежанци, избягали от войната - бел. ред.), които сякаш да  пазят свещените за шиитите места, където са заровени членове на фамилията на  пророка Ахл ал-Бейт в сирийската столица  Дамаск. По-късно обаче, те се трансфораха във военни милиции и взеха интензивно присъединяване във войната на Асад против опозицията. Тези групи споделят с Иран своята ненавист към Запада и  Съединени американски щати. Ползата на Русия ще бъде огромна, в случай че тя реши да разчита на тях, отбелязва разбор на американската фондация “Джеймстаун ”. Смята се, че помощта, която тези групи могат да окажат на Москва ще повлияе на хода на войната. Анализът акцентира, че на бригадата “Фатимиюн " постоянно се разчита за поддръжка и подсилваща роля в борби, които изненадват врага на бойното поле и изтощават  отбраната му.

Бригадите “Фатимиюн " и “Зайнабиюн " принадлежат към по-широка мрежа от прокси групи, работещи за Иран, като Иранската революционна армия, ливанската Хизбула и иракските въоръжени групи. Тези бойци са в първите редици на войната против силите на сирийската съпротива сунитски въоръжени групи.

Анализът на “Джеймстаун ” отбелязва още, че шерването на функциите и обменът на информация сред тези групи може да се види на всички места. Докато силите Ал Кудс (поделение  на Иранската революционна армия, което е профилирано в обмисляне и осъществяване на  интервенции в чужбина - бел. ред.), дават на прокситата си значима разследваща информация. Военновъздушните сили на Иранската революционна армия пък им обезпечават, дронове и балистични ракети със междинен обхват на деяние. Те получават също и разнообразни други типове ракети.

Ливанската терористична организация Хизбула е взела участие в образованието на бойците на “Фатимиюн ” да ръководят дронове и ракети с имената - Абабил 3, Шахед, Шахид. Тези типове оръжие са употребявани в боевете със силите на опозицията в сирийския град Палмира. Те са използвани  и в офанзивите против американските военни бази в Ирак, Сирия, Саудитска арабия, ОАЕ и Йордания.
Ливанската Хизбула в играта
“През 2019 година Иран е обезпечил образование за бригадите “Фатимиюн “ и " Зайнабиюн " във военноморска база в Латакия ”, показва шефът на отдела за битка с тероризма в Института за Близкия изток в Съединени американски щати Чарлз Листър в профила си в Twitter. Това би могло да запълни дефицита на дипломиран боен личен състав в Русия и също по този начин да отвори евентуален канал за трансфер на ирански балистични ракети, основани на знанията на бригадите за оперативните ирански ракетни системи.​​

Ливанската Хизбула е взела участие в образованието на бойци на “Фатимиюн “ да ръководят дронове, в това число Това включва Ababil 3 и различен неразкрит дребен дрон на място в Палмира, Сирия.

Потвърдена информация сочи, че Иран е обезпечил през 2019 година образование за „ бригадата “Фатимиюн “ във военноморска война в Латакия, както уточни шефът на отдела за битка с тероризма в Института за​ проучвания на  ​Близкия изток ​ американският анализатор  ​Чарлз Листър в Twitter.

Тези групи могат взаимно да допълват напъните си в Украйна. Многобройните измерения биха могли да​ дават изключителни  благоприятни условия за военна поддръжка на ​Русия и да наклонят салдото на силите в интерес на Кремъл. Тя добре ​познава​ опциите на ​тези групи, тъй като те са работили в поддръжка на съветската войска и наемниците на Вагнер на терена в Сирия​.​ Някои от членовете  на тези милиции разкриват, че са минали образование в Русия, преди да бъдат ситуирани в Сирия. ​Задълбочаването на военния съюз сред Москва  и Техеран допуска, ръководещата религиозна хунта в Иран да одобри молбата на Путин елементи от тези групи да тръгнат за Украйна допустимо най-бързо. Тези бригади в Украйна може да се причислят към силите на групата Вагнер, които се отличават със опита си от най-суровите фронтове в страната, като Бахмут. Участието на тези добре подготвени  групи може да избави Вагнер, изключително след загубата на огромен брой от нейните сили и компликацията при приемане на нужните оръжия, съгласно анализатора Чарлз Листър.

Кадри от видео материали от бойното поле демонстрират, че подготвени от Иран бригади могат да ръководят системи като главния военен танк Т-90. Това е значим детайл, който  разрешава дейно да се поддържат настоящите съветски интервенции в Украйна без огромни модификации. Бригадите „ Фатимиюн " и „ Зайнабион " могат да обезпечат избавителен пояс за влошаващите се съветски сили и да им дадат опция да си поемат мирис.
Прокси милициите заплашват НАТО
Присъствието на бригадите на украинското полесражение, може да съставлява опасност за НАТО. Първата непосредствена заплаха се крие в изземването на съвременни военни активи и да ги трансферират в Техеран, с цел да им дават значима военностратегическа информация. Разполагането на тези бригади в Украйна ще увеличи  опасността за живота на военния личен състав на НАТО в разнообразни райони в Близкия изток.

Редица анализаторите споделят, че в случай че Техеран употребява тези прокси групи, с цел да се намесят в разнообразни интернационалните спорове, това ще е доста рисково и нездравословно. Потенциалното разпространяване на бойците от тези милиции би осигурило на Иран въздействие стигащо до границите на НАТО. В момента такива отряди има наоколо до Турция.

Британският вестник „ Гардиън “, цитира членове на подкрепяни от Иран иракски милиции и районни разследващи организации, които споделят, че Русия получава съоръжение и муниции от Ирак посредством ирански контрабандни мрежи. Те включват също противотанкови ракети и две бразилски ракетни установки. Това стана през февруари. Руското външно министерство за първи път одобри обществено преди седмици представители на иракските въоръжени шиитски милиции. Тези групи са включени в американския лист на терористичните организации. Иракски източници означават, че разнообразни типове оръжие и противотанкови ракети от иракския боен боеприпас са превозени до Иран през граничния пункт Саламджа на 26 март 2022 година Там са признати от иранската войска. Командирът на този пропускателен пункт на милицията, който се управлява от въоръжените групи, разяснява пред медиите, че контрабандните оръжия са изпратени в Русия по море. Сред тях  е бразилската система за изстрелване на ракети " Astros 2 ". „ Не ни интересува къде отиват тежките оръжия. Всичко, което е против Съединените щати и Запада, ни прави  щастливи “, сподели пред „ Гардиън “ източник от въоръжената групировка Хашд ал-Шааби (Hashd al-Shaabi) или " Сили за национална готовност ", която сплотява всички проирански  милиции в Ирак.

Три товарни кораба, способни да транспортират такива товари, два под съветски байрак, а другият под ирански байрак, са прекосили Каспийско море от иранското пристанище Бандар Анзали до съветския град Астрахан, съгласно вестника.

„ Гардиън “ написа, че потреблението на тайният път на контрабандата на оръжие за Русия демонстрира „ радикална смяна “ в съветската тактика, защото Москва е принудена да разчита на Иран, своя боен съдружник в Сирия. И то след западните наказания, наложени й поради нашествието на Украйна.

Вестникът показва, че това развиване има съществени последствия върху посоката и размера на обмена в интернационалната контрабанда на оръжие. " Всичко, от което руснаците в Украйна се нуждаят в този момент, са ракети ", сподели пред вестника, Ишик  Юрук морски специалист основан в Истанбул  .

„ Този ​​вид съвременни оръжия (системи за изстрелване на ракети) биха създали голяма разлика на място в Украйна “, сподели Муханад Хадж Али от Близкоизточния офис на институт Карнеги. Той изяснява, че това, което улеснява договорката е, че Хашд  ал-Шааби контролират огромна част от граничната зона с Иран.

Иран, който е част от оста включваща Русия, Китай и Северна Корея, желае да подсигурява, че Москва няма да загуби силата си в този спор, тъй като в случай че „ режимът на Путин бъде изложен на заплаха, това ще има големи последствия за Иран и останалите страни.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР