По време на тристранните консултации в Брюксел Русия е предложила

...
По време на тристранните консултации в Брюксел Русия е предложила
Коментари Харесай

Русия предложи удължаване на договора за транзит на газ през Украйна

По време на тристранните съвещания в Брюксел Русия е предложила на Украйна краткотрайно да бъде продължен настоящия контракт за пренос на газ за Европа, заяви съветският министър на енергетиката Александър Новак, представен от съветските медии.

По думите на Новак, Москва е подготвена да резервира директни мощности за 2020 година, в случай че Киев приложи европейските стандарти в своето законодателство. Все още обаче няма гаранции, добави министърът.

Новак увери, че през 2020 година Русия ще доставя европейските консуматори с целия размер газ, съдържащ се в договорите.

Самите договаряния с присъединяване на Русия, Украйна и Европейската комисия Новак дефинира като градивни. Той означи, че страните разискват, наред с други неща, вероятни размери пренос на газ, както и правосъдните разногласия сред " Нафтогаз " и " Газпром ".

Министърът означи позитивното отношение на срещата и изрази убеденост, че страните ще намерят всички решения.

Следващият кръг от договаряния би трябвало да се организира след месец.

От съветска страна в консултациите взе участие и шефът на " Газпром " Алексей Милер, а от украинска - министърът на енергетиката и околната среда Олексий Оржел и шефът на " Нафтогаз " Андрей Кобев. Европейският съюз е представляван от заместник-председателят на Европейската комисия и отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович.

Преди консултациите беше обявено, че Киев има намерение да предложи на Москва сключването на нов контракт за пренос на газ за 10 години. Настоящият контракт изтича в края на 2019 година

По-рано украинският министър председател Олексий Хончарук съобщи, че се чака договарянията да бъдат сложни. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР