По време на своето 42 заседание на 26 юни, Комитетът

...
По време на своето 42 заседание на 26 юни, Комитетът
Коментари Харесай

Успех за природата на заседанието на Комитета на ЮНЕСКО - Белиз вече не е списъка на световните обекти в опасност


По време на своето 42 съвещание на 26 юни, Комитетът за международното естествено завещание към ЮНЕСКО реши да извади кораловия риф на Белиз от листата на застрашените естествените обекти. WWF приветства това решение, взето след старания на страната да не разреши нефтодобива на територията на обекта и след интернационална акция на WWF за запазване на Белиз, в която участваха над 450 000 души с искане за стабилно бъдеще на кораловия риф. В резултат на обединените напъните на държавното управление на Белиз, на неправителствени организации и на ЮНЕСКО, наоколо до рифа са неразрешени индустриалните действия, в това число и нефтодобива, оповестиха от неправителствената екоорганизация.

Бариерният риф на Белиз е част от естествените обекти на ЮНЕСКО от 1996 година В последните 10 години обаче той е разгласен за обект в заплаха, заради опасността от необратими вреди от огромно крайбрежно строителство и сеизмични проби за изследване на петрол, както и поради неналичието на постоянна законова рамка за опазването му. Рифът е дом на стотици типове и значим стопански запас за Белиз. Доходите на към 190 000 души в региона са генерирани от туризма и риболова, свързани с рифа.

WWF взе участие на съвещанието на Комитета на ЮНЕСКО, с цел да поддържа мощни решения за запазване на други застрашени естествени обекти като Национален парк " Пирин " и резервата Селуз в Танзания. Междунардоният съюз за отбрана на природата, Върховният съд на България и ЮНЕСКО поредно излязоха с позиции, които изискват всевъзможни промени в проекта за ръководство на Пирин да се вършат при съблюдаване на закона и след оценка, която да покаже какъв би бил резултатът им върху природата на парка. ЮНЕСКО ще разгласи своето финално решение за Пирин на 28 юни, само че проекторешението на институцията е българското държавно управление да не ползва измененията в настоящия проект за ръководство на Национален парк " Пирин ", до момента в който планът за нов проект не се подложи на екологична оценка. Също по този начин, в проекторешението на ЮНЕСКО се приветства решението на Върховния административен съд от април 2018 година, който отхвърли решението на министъра на околната среда да не се прави екологична оценка на новия проект за ръководство на Пирин, се прецизира в известието.

Притеснени сме, че за разлика от други държавни управления, които интензивно лобират за запазване на своето естественото благосъстояние, българското не споделя позицията на природозащитниците и на интернационалните институции за опазването на Пирин, разяснява Катерина Раковска от WWF. На съвещанието на Комитета на ЮНЕСКО участва огромна българска държавна делегация, само че тя е водена от вицепремиера Валери Симеонов, чиято поддръжка за отваряне на Пирин за сечи и градежи е обществена. Ако вицепремиерът не е трансформирал внезапно позицията си, задачата на делегацията може да е намаляване на опазването на Пирин, счита Раковска.

Районът към Пирин, както и към всяка друга предпазена територия в България, има привилегията да разполага с естествено богатсто, което, при съответно запазване и стабилно прилагане, обезпечава разнообразна икономичека активност и високо качество на живот. Затова WWF от години сигнализира, че изсичането и застрояването на Национален парк " Пирин " по избор на офшорни компании с неразбираеми благосъстоятелност е най-лошият сюжети за похабяване на скъп естествен запас и е фактическо плячкосване на българските жители. Това сигурно би довело до изключване на парка от листата на ЮНЕСКО, което автоматизирано слага България в групата на страните, където тежки бедствия или липса на правда пречат да се опазва естественото и културното завещание, добавя Раковска.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР