По време на работна среща днес, проведена във Варна, кметът

...
По време на работна среща днес, проведена във Варна, кметът
Коментари Харесай

По-добри условия и заплащане за работещите в Градски транспорт ЕАД Варна договори днес кметът Иван Портних

По време на работна среща през днешния ден, извършена във Варна, кметът на града Иван Портних, водачът на КНСБ Пламен Димитров и водачът на транспортния профсъюз у нас Екатерина Йорданова дискутираха за по-добри условия и по-добро възнаграждение за работещите в „ Градски превоз “ ЕАД Варна, съобщи кореспондент на Днес+.

„ Проведохме поредност от работни срещи след подписването на Колективния контракт на Дружеството и на база целите, които сме извели, за, от една страна, постоянна среда в „ Градски превоз “, и от друга - една социална услуга за всички варненци и посетители на града. Достигнахме до текст на съглашение, което в действителност дава по-дългосрочна сигурност на сдружението и касае вероятност от 3 години. През този интервал ще се стараем да следваме постигнатата договореност за политика, ориентирана към възстановяване изискванията на труд и възстановяване на възнагражденията. Това е ясна стъпка за развиването на градския превоз в морската столица. Знаете, че преди време 50% от линиите бяха обслужвани от частен транспортьор и с доста старания успяхме все още да имаме цялостно обслужване на всички линии. Към днешна дата имаме 80 нови рейса и 30 тролейбуса. Вчера подадохме апликационната форма за нови 60 електробуса, което на процедура е реализиране на 100 % възобновяване на автопарка на Градски превоз. Това са част от ограниченията, които подхващаме и за възстановяване въздуха, който дишаме в града “, това съобщи кметът Иван Портних по време на конференция, след привършване на работната среща.

Той добави още, че в средата на месец септември ще бъде подписан контракт сред Община Варна и ръководещият орган, незабавно след което ще стартира избор на снабдител на новите електробуси и избор на реализатор за построяването на зарядни станции за тях.

Ще бъде импортирана смяна в наредбата на цените на абонаментните карти, касаещи другите обществени групи: студенти, пенсионери, хора в неравностойно състояние. Кметът разясни, че това ще даде една добра опция на тези групи да употребяват една по-качествена и усъвършенствана обществена услуга.

„ Проведохме срещи с управата на сдружението, всички водачи, с хората, които работят в сдружението, със синдикални водачи, които работят във компанията. Бяха изложени всички проблеми, а ние се опитахме да ги пресъздадем синтезирано в съглашението, до което достигнахме през днешния ден. То планува увеличение на фонда за работни заплати с 10 % годишно всяка календарна година, сходно на софийското. Това е рамката и се направиха доста изчисления, само че това е ангажимент, който е обмислен “, това сподели Пламен Димитров, като добави, че хора от разнообразни специалности, с разнообразни умения и професионален опит, ще бъдат по-лесно привлечени, а това ще даде една непоклатимост на компанията, както и сигурност на работещите в нея.

„ Качествената услуга превоз е директно обвързвана с качествените работни места, а те няма по какъв начин да бъдат такива, в случай че хората не са стимулирани. Много е значимо да следим по какъв начин се трансформира средата, по какъв начин се случват вложенията, и несъмнено по какъв начин се трансформират приходите на хората.
Част от това съглашение е договарянето на бонусна скица, която да бъде приложена за в допълнение стимулиране на работещите, и посредством която се дава спомагателна правдивост. Планираното повишаване на приходите през идващите 3 години ще работи в посока на сигурността и ще даде опция на хората да възнамеряват живота си, на фона на плануваните нараствания на възнагражденията “, по този начин Екатерина Йорданова приключи срещата, като посочи още, че е доста значимо, публичният превоз да остане както в услуга на обществото, по този начин и да бъде ръководен от обществеността, в лицето на локалната власт на града.

Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР