По време на погребението на известен равин в Ерусалим хиляди

...
По време на погребението на известен равин в Ерусалим хиляди
Коментари Харесай

На погребение в Израел: хиляди ултраортодоксални евреи нарушиха мерките

По време на погребението на прочут равин в Ерусалим хиляди ултраортодоксални евреи нарушиха противопандемичните ограничения. Не за първи път те не съблюдават рестриктивните мерки. Сега обаче полицията не се намеси.

От края на декември в Израел работи цялостен локдаун за да се ограничи разпространяването на пандемията. Много от наложените ограничения обаче бяха всеобщо нарушени в неделя на погребението на един прочут равин: хиляди ултраортодоксални евреи се включиха в траурното шествие в Ерусалим - без да съблюдават отдалеченост. От фотосите се вижда, че множеството от тях не носят защитна маска. Покойникът е 99-годишният шеф на учебно заведение за проучване на Тората (Талмуд) Мешулам Довид Соловейчик, оповестиха организациите.

Те постоянно не се преценяват с рестриктивните мерки

Строго религиозните евреи са в центъра на дебата за рестриктивните мерки, наложени поради пандемията. Техни представители всеобщо не съблюдават ограниченията, изключително в синагогите и въпросните Талмуд-училища. През последните дни полицията трябваше да се намесва на разнообразни места в страната. Но както оповестяват организациите, органите на реда не са реагирали по време на погребението на Соловейчик.

Въпросното траурно шествие обостри разногласието в ръководещата коалиция по отношение на потребността от удължение на локдауна в страната. Той трябваше да завърши в среднощ, само че в този момент беше продължен с още пет дни - до петък вечерта. Министър-председателят Бенямин Нетаняху е остро подложен на критика поради това, че не работи с твърда ръка против погазването на ограниченията от доста ултраортодоксални евреи. " Милиони фамилии с деца са затворени в домовете си и съблюдават ограниченията, до момента в който хиляди ултраодтодоксални евреи всеобщо отиват на заравяне и съвсем никой от тях не носи маска ", е представен министърът на защитата Бени Ганц, който до последно е бил срещу удължаването на локдауна - точно тъй като не всички се придържат към разпоредбите.

Заради неразгадаем спор към бюджета на страната в края на 2020 година обединението сред консервативната партия " Ликуд " на Нетаняху и лявоцентристката партия " Синьо и бяло " на Ганц се рападна. На 23 март в Израел ще се проведат нови избори.

Броят на новите инфекции остава висок

Въпреки интензивната имунизационна акция, подхваната от Израел, броят на новите инфекции с ковид остава висок. С над 1000 умряли по отношение на ковид януари се оказа месецът с най-вече жертви от началото на пандемията в Израел. Тази сряда кабинетът ще разисква още веднъж допустимо удължение на локдауна в Израел, който е в действие от 27 декември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР