по време на първия си предизборен дебат двама от основните

...
по време на първия си предизборен дебат двама от основните
Коментари Харесай

Първи дебат Хекимян – Терзиев. Кой спечели?

по време на първия си избирателен спор двама от главните кандидати за кмет на София Антон Хекимян и Васил Терзиев. Кандидатите на ГЕРБ-СДС и на Политическа партия, Демократична България и " Спаси София " приказваха пред Константин Вълков в Дарик радио.

В рамките на 15 сегмента от по 3 минути Терзиев и Хекимян имаха опция да показват позициите си по 15 основни тематики, свързани с развиването на София. Всеки от претендентите имаше по 1 минута, с цел да изложи концепциите си и по-късно двамата имаха 1 минути за полемика. От частната електронна медия настояват, че нито един от въпросите не е бил възложен авансово на претендентите, с изключение на тематиките.
-->
На въпроса за какво желаете да живеете в София Васил Терзиев отговори по този начин: „ Обичам този град, роден съм тук, пребивавам тук, всичко, което съм постигнал професионално е тук, децата ми са тук и желая да останат. Градът може да бъде по-красив и по-зелен. Свикнали сме да чуваме: Тук е по този начин, и се помиряваме. А аз имам вяра, че може да е по-различно, да има вложители, да влагаме в обучение. София може и ще бъде един от най-хубавите градове за живеене “

Отговорът на Хекимян бе: „ Живея живота на 90% от софиянци, познавам проблемите, ходя по същите тротоари. За да бъде чист и спретнат град, би трябвало да се работи и аз желая да го направя. Затова би трябвало да има въведени стандарти, с цел да няма ремонт на ремонта. Трябва да подобрим живота на софиянци. Трябва да довършим огромните инфраструктурни планове. Да бъде комплициран завършек на проблемите с неналичието тук-там в детските градини “.

По отношение на непрекъснатите поправки на у. „ Шишман “ Хекимян съобщи, че всичко там е безобразно. Той бе контриран от съперника си Терзиев с въпроса „ Кое ръководство докара до безконечните поправки на централната софийска улица?

„ Определено за " Шишман " и за другите поправки не съм виновен аз. Трябва да променим това. Аз съм самостоятелен. И като публицист съм задавал същите въпроси и съм търсил отговори “.

1. Обществен ред

„ Комуникацията с жителите е един от най-големите проблеми. Те не усещат, че гласът им се чува и това е нещо, което ще прекъснем “, подсигурява Терзиев.

„ Много е елементарно да има приложение, в което хората да изпращат сигнали и фотоси, по сходство на тв форматите. Гласът на хората може да бъде чут и аз съм индивидът, който може да ги чуе “, отговори Хекимян.

И  добави: „ Трябва да спрем убийствата на пътя и желая всички камери, които дават отговор за трафика, да могат да се включат в системата за санкции и да няма джигити на пътя. Има гражданска сила, която може да върви в тази посока. И дружно - хората и общината, да се обединим и да спрем джигитите на пътя “.

„ Защо общината купува камери, които не правят работа и не регистрират скорост “, попита обаче Терзиев.

„ Тези камери са трафик камери и с цел да се трансформират, са нужни законови проблеми. Камерите не дават отговор механически, само че няма да е скъпо да бъдат пригодени по този начин, че да засичат джигитите на пътя и да се събират санкциите “, отговори Хекимян.

Как ще се противодейства на вандалските прояви?

„ Видеонаблюдение на всевъзможни публични обекти, дейна работа на общинска полиция и дейна активност на самите жители, които да пускат сигнали за редовно нарушаване “, сподели Терзиев.

„ Камери със сигурнос “т, сподели Хекимян. И попита Терзиев какъв брой коства един общински служител на реда.

„ 4000 лева “., отговори претендентът на ПП-ДБ и " Спаси София ".

„ За да се случи всичко това, са нужни още средства “, сподели Хекимян.

2. Паркиране

„ Карам колело всякога, когато имам опция, и знам какъв брой е мъчно това в София. Велоалеите би трябвало да се свържат, би трябвало да се поддържат. Но би трябвало да се промени и мисленето. За да пожелаем да свалим някого от колата, би трябвало да създадем условия. Много километри велоалеи могат да бъдат построени в София, само че обещанието да изградим още няма да има смисъл, в случай че те не са свързани “, посочи Хекимян.

Терзиев го засече с въпрос дали знае какъв брой километра велоалеи има в столицата, само че не получи отговор.

„ 65 км има сега, или 116, зависи по какъв начин ги броиш. Нашата визия е да има над 100 км, само че те да правят работа, а не да свършват в нищото. За да бъдат те различен превоз, би трябвало да има мисъл и да бъдат построени лъчовете от кварталите към центъра “, изясни Терзиев.

Двамата се сплотиха, че един мандат - 4 година, е изцяло задоволителен, с цел да се трансфорат велоалеите в транспортна инфраструктура.

„ Създаването на стандарти и правила е значимо. Същото е и с тротинетките. Това зависи от общината като надзор, само че и като отговорност на хората “, сподели Хекимян.

За тротинетките се разгласи и Терзиев.

Биха ли прекратили потреблението на частни автобусни линии?

„ Има две хипотези - че превозът е обществена услуга и би трябвало да бъде дотирана. Другата е комерсиална. От моя позиция общината би трябвало да бъде виновна и цените да са идентични “, сподели Терзиев.

Хекимян попита за какво преди година Политическа партия не са желали да бъде подкрепят градския превоз.  

„ Градският превоз би трябвало да бъде публичен и наличен “, сподели претендентът на ГЕРБ-СДС.

3. Образование, детски градини и учебни заведения

„ 2000 са изчезналите места за детските градини, всички останали са яслени групи. 37 градини могат да бъдат издигнати “, изясни Хекимян.

„ 10 хиляди места липсват, ще бъдат понижени до 6 хиляди, само че остават хиляди, за което отново би трябвало да се построят към 20 нови детски градини. Трябва да се промени методът на систематизиране - сега е къде живееш, а не къде работиш. Но, с цел да се понижи трафикът, би трябвало да се намерения детски градини да има към работата на родителите “, сподели Терзиев.

4. Градска среда

„ Когато става въпрос за публични поръчки, мъчно можем да вкараме майстори от чужбина, само че можем да накараме компаниите да образоват своите служащи. Защото това, което се случва с жълтите павета, е неприемливо. Трябва да има стандарти “, безапелационен бе Хекимян.

„ Защо допуснахте толкоз некачествени поправки, всичко е сбъркано изначално “, подлага на критика Терзиев и даде препоръки по какъв начин да се подобрят процедурите.

Хекимян даде обещание ремонт на Къщата с ягодите.

„ Сградата на Министерство на вътрешните работи на Лъвов мост желая да бъде превърната в музей “, сподели Терзиев.

Относно чистотата на въздуха Терзиев сподели: „ Заложили сме на промяна на източниците за отопление на 3000 семейства. Датчици за следене чистотата на въздуха. Със сметоизвозването има огромен проблем - не се извозва боклукът, кофите преливат, а компаниите не се глобяват “.

„ Ако продължим с Оперативната стратегия - не 3 000, а 10 хиляди печки на твърдо гориво ще бъдат сменени. Доскоро са били 55 хиляди, към този момент са паднали на 30 хиляди, програмата би трябвало да продължи “, сподели Хекимян.

„ Трябва да имаме мощна общинска компания за непорочност, би трябвало да влагаме в техника. Ако частна компания не се оправя - махаме компанията и влиза общинска “, безапелационен бе той.

Терзиев съобщи: Трябва да се преразгледат договорите и 2025 година, когато изтичат, да се направи доста по-различна тръжна процедура, да се види по какъв начин да поканим интернационалните оператори, че да има по-голяма конкуренция, тъй като сега са 3 компании, а плащаме повече от Пловдив “.

„ Няма потребност да чакаме - можем да прекратим договорите, в случай че не сме удовлетворени “, категорчен бе Хекимян.

5. Спорт

„ Голяма част от вложенията са ориентирани точно към спорта - има построени стрийт фитнеси, зони, отредени за спорт в междублоковите пространства и това би трябвало да продължи “, изясни Хекимян.

Терзиев добави: „ Отварянето на учебните дворове, създаване на спортни уреди за всички възрасти във всеки квартал. И с това да се ангажира и бизнесът, с цел да бъдат построени повече спортни площадки “.

По отношение на въпроса дали би трябвало да има нов народен стадион, той съобщи, че, би трябвало да има, да се работи с страната и да е на друго място, леснодостъпно с метро.

„ Това не може да е работа единствено на общината. Трябва да се построят още две спирки на метрото в Люлин, които да свържат с Околовръстния път, и там да бъде построен националния стадион “, сподели Хекимян.

6. Здравеопазване

„ Трябва да се работи за това, с цел да може целият поток от хора да бъде в доболничната помощ, да се усъвършенства материалната база, да се премисли икономическият модел, който да подтиква повече лекари “, изясни Терзиев.

„ Това са структури, които би трябвало да бъдат актуализирани и да бъдат същински функциониращи “, сподели Хекимян. Според него би трябвало да има детска поликлиника в София, както и.хосписи за старите хора.

7. Екология, туризъм

„ Защо 15 година общината не влезе в ролята си да задвижи отчуждителните процедури “, попита Терзиев.

„ Знаете ли какъв брой коства това “, попита Хекимян.

Терзиев отговори: „ 10 милиарда “.

„ Това е проблем, заложен от дълго време, нито една община не може да се оправи, нужна е помощта на страната - няма по какъв начин нещо, което почнало от страната с връщането на тези терени, а по-късно общината да ги изплаща “, сподели Хекимян.

Относно лифтовете към Витоша претендентът на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили съобщи, че би трябвало да се съблюдава разпореждането на основния проектант.

„ Проблемът е в приватизационния контракт, решението е да се седне на масата и да се предоговорят всички проблеми “, сподели Терзиев. И посочи, че единият вид е да има публично-частно партньорство. Другият - да бъдат отстранени неработещите уреди, да се изградят нови.

„ Става въпрос за размиване на отговорности през всички тези години, сподели Хекимян. Той пое отговорност за възстановяване на инфраструктурата на Витоша.

Относно бездомните кучета Хекимян се разгласи за нови центрове и стимулиране на хората да си вземат любимци от улицата.

Образователна стратегия и регистрация на всички бездомни кучета, изиска Терзиев.

8. Култура

Терзиев даде обещание, че ще покаже на посетител Народния спектакъл.

Хекимян ще покаже центъра на София и всички красиви здания в него. 

И двамата желаеха развиването на просвета по кварталите.

9. Бъдеще и смарт сити

„ Голям проблем на общината е, че не работи с цифровизация “, сподели Терзиев. И даде обещание целият град и инфраструктурата му да бъде в един модел, да има цифров двойник, с цел да може да се направи разбор на трафика. Другата огромна инвестиция да е система, през която жителите да виждат какво се работи

„ Умният град за мен знае по какъв начин да изразходва ресурсите си “, сподели Хекимян. Фотоволтаици на учебните заведения и рационализация на мощностите, даде обещание той.

10. Финанси и битка с корупцията

Образованието е тематиката, която сплоти двамата претенденти за кмет на София като нужда от вложения.

11. Крайните квартали

„ За да се развият те, би трябвало да се построява инфраструктура, което към този момент се прави. Много от булевардите би трябвало да бъдат довършени “, сподели Хекимян. И посочи, че в „ Надежда “ е построен 4-етажен паркинг - това е методът, по който може да се реши казусът с паркирането в кварталите.

„ Много обещани паркинги, единствено един осъществен, има разлика сред положителни обещания и реализация. Никаква съгласуваност с някои от регионите, подлага на критика Терзиев. И изиска съгласуваност и нова градска среда.

.

12. Лидерство

„ Бюджетът ще го ръководя дружно със СОС и екипа ми и всичко би трябвало да се случва транспарантно “, изясни Хекимян.

Терзиев сподели, че има богат опит в ръководството на огромни бюджети и взимането на тежки решения. „ Направили сме сериозен екип, тъй като изразходването на публични средства е по-сериозно и отговорно от частния бизнес “, изясни той. И разгласи, че главната му цел е да отстоява публичния интерес.

„ Как отстоявате публичния интерес, откакто партията, която представлявате, искаше да блокира бюджета на София “, нападна Хекимян.

Как ще си избират екипите? И биха ли взели член от екипа на Фандъкова, който има добра концепция или добър професионален път.

„ Не бихме имали двойни стандарти в ръководството “, безапелационен бе Терзиев. И сподели, че избира екипа си от месеци.

„ Има доста скъпи хора от екипа на Фандъкова, които могат да продължат да извършват длъжността си. Но желая да работя с нови хора, които съм избрал “, сподели Хекимян.

13. Лични качества

„ През годините съм докарал доста компании - американски и европейски, които са се открили тук. Умея да сплотявам хора от другите организации, всеки, който може да способства за града. Умея да бленувам и имам визия по какъв начин да се случват нещата “, сподели Терзиев.

„ Умея да слушам хората. Чувам всеки жител, приказвам със съседите си. По същия метод ще беседвам с вложителите “, сподели Хекимян. И добави: „ Аз съм персона, която е потвърдила - бил съм до хората и съм решавал техните проблеми. Доказал съм, че мога. Вратата ми няма да стои затворена “. 

Относно зависимостта сред политици и публицисти претендентът на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили сподели: “Политическа взаимозависимост в нюзрума на Би Ти Ви в никакъв случай не е имало - и преди мен, и по време на моето ръководство като шеф на " Новини, настоящи излъчвания и спорт ". Журналистите извършват специалността си безупречно и мога да подсигурявам. Мога да подсигурявам и за моята политическа обективност и безпристрастност. За мен най-голямата полезност е, когато човек ме срещне на пътя и каже - толкоз години не разбрах на коя политическа мощ симпатизираш.

„ Оставил съм своя доста позитивен отпечатък върху този град “, сподели от своя страна Терзиев.

Той бе пресечен от Хекимян с въпрос за предишното му.

„ Това, в което имам вяра е, че няма неуместни въпроси и не съм бягал от нито един публицист, нито един жител, на всеки съм обяснявал житейския си път. Вярвам в честния разговор, да слушаш хората. За един градоначалник и водач е доста значимо да може да слуша рецензията “, сподели Терзиев. И посочи, че човек би трябвало да бъде съден по делата.

14. Наследството и бъдещето на София

На въпроса какво би трябвало да се случи с Топлофикация – София Хекимян отговори: „ Базата и всичко, което има, би трябвало да е общинско. Модернизация на мощностите, с цел да има ниска цена. Искам, когато си заплащам сметката, да знам какво заплащам “, сподели Хукимян.

„ Ако всички тези хрумвания на ГЕРБ за когенерация в случай че бяха осъществени, още предходната година Топлофикация щеше да си е платила задълженията. Преди да приказваме кой ще оперира това сдружение, то би трябвало да бъде плътно като ръководство и финансови параметри “, съобщи Терзиев.

Блиц изявление

Водещ приоритет?

Терзиев: „ Сигурност “.

Хекимян: „ Образование и привличане на вложения “.

Нужно ли е отчасти саниране на здания?

Терзиев: „ Абсолютно “.

Хекимян: „ Трябва да се промени законът “.

Мнението ви за високите здания?

Хекимян: „ Против, когато се огледа към Витоша. Трябва да бъде отредено място за небостъргачи “.

Терзиев: Трябва да има в зони, където цялата конструкция е планувана към това.

Квартал или индустриална зона би трябвало да има на мястото на „ Кремиковци?

Терзиев: „ Комбинация от двете “.

Хекимян: „ Екологично чисто произвеждане и високи технологии “.

Да има ли Юбер в София?

Терзиев: „ Аз съм за, това не би нарушило ползите на сектора “.

Хекимян: „ Също съм за, тъй като към този момент няма толкоз доста таксита. Със сигурност би трябвало да има система, която да подсигурява по верен метод по какъв начин се случва това “.

Как финансират акцията си?

Хекимян: „ Парите идват напълно от ГЕРБ “.

Терзиев: „ Дарения към политическите партии “.

За какво биха дали средства?

Терзиев: „ Културни действия “.

Хекимян: „ Детски градини “.

Послание към  гласоподавателите “

Хекимян: „ Аз съм човек, който върви крепко стъпил на земята. Виждам какво е направено в София и какво може да бъде направено - довеждане докрай на огромните инфраструктурни планове, работа с кварталите, чист град, в който да живееш по стандарти “.

Терзиев: „ Да мечтаем повече и да имаме вяра, че можем да имаме град, който е комфортен за живеене, сигурен и хубав, в който можем да живеем здравословно, да нямаме проблеми с детски градини и ясли, да се влага в учебната инфраструктура, да няма региони втора употреба, да има ред, да спрем с порочните практики и корупционните модели, да няма ремонт на ремонта, да има транспарантно и цифрово ръководство, което да работи с хората “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР