По време на националния протест срещу високите цени на горивата

...
По време на националния протест срещу високите цени на горивата
Коментари Харесай

От евтин бензин до смяна на системата

По време на националния митинг против високите цени на горивата протестиращите се оповестиха за промяна на системата

© Велко Ангелов Част от тематиката Политическа зима
Догодина - нов основен прокурор и 10 милиарда лева

Който ръководи през 2019 година, ще взе участие в избора на заместител на Цацаров и разпределянето на скъпи поръчки

Ще удържи ли Борисов властта

ГЕРБ няма да се откажат елементарно от ръководството - през 2019 се разпределят огромни планове за над 10 милиарда лева и се избира идващият основен прокурор
Още по тематиката
Ще удържи ли Борисов властта

ГЕРБ няма да се откажат елементарно от ръководството - през 2019 се разпределят огромни планове за над 10 милиарда лева и се избира идващият основен прокурор
16 ное 2018
Борисов + Пеевски + Цацаров = Ние, страната

Премиерът призна обществено, че дружно с основния прокурор и мощния човек в Движение за права и свободи нападат хора и медии
14 ное 2018
Управляващите дадоха отговор едва на всеобщите митинги от уикенда

Горивата постепенно потеглят надолу поради интернационалния пазар
12 ное 2018 Млади момчета и девойки с националния байрак викат с всички сили " Българи юнаци " и " Сърце душа за България " измежду димна завеса. Тези викания се редуват с крясъци " Оставка " и " Мафия ". Мястото е пл. " Независимост ", пред постройката на Министерски съвет, а младежите не са тръгнали за мач на националния тим по футбол, а на митинг против държавното управление на Бойко Борисов.
В един миг от микрофона женски глас приканва младежите да не хвърлят димки, тъй като на площада има деца. Те са дружно с родителите си на различен митинг - този на майките на деца с увреждания, които повече от 20 дни желаят оставката на вицепремиера Валери Симеонов поради обидните му реплики към тях. Възниква и къс конфликт сред двете групи протестиращи. Жената с микрофона държи да изясни, че те не желаят оставката на цялото държавно управление, а единствено на вицепремиера. Преди това младежите блокираха за часове кръстовища в столицата, в това число на " Орлов мост ". Подобна беше ситуацията и в множеството регионални градове на страната предходната неделя, когато колони от коли блокираха автомагистралите " Тракия " и " Хемус " и пътя Е-79 за Гърция

Недоволството в този момент е подбудено от високите цени на горивата, само че по време на националния митинг в неделя стана против " бедността ". А за оповестения за този уикенд втори народен митинг към този момент прераства до " промяна на системата ". Подобно на 2013 година и в този момент протестиращите се афишират против цялата политическа класа, желаят привикване на Велико национално заседание, мажоритарен избор на депутати, българите в чужбина да се завърнат, а в Хасково - и президентска република.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Както са шарени настояванията, по този начин са разнообразни и уредниците. Сред тях могат да се видят " ветерани " от митингите против високите сметки на тока през 2013 година Има и хора, които са свързани с Българска социалистическа партия, само че не и данни, че партията провежда цяла акция. Поне на едно място - в Хасково, скандираха " Само Движение за права и свободи ", само че това също не дава учредения да се обобщава, че Движение за права и свободи стои зад митингите. От сдружението " Сила ", което преди години беше свързвано с Алексей Петров, настояват намерено, че са измежду уредниците на митингите предходната неделя, само че евентуално преувеличават ролята си.

Пъстрата картина на участниците на пръв взор обърква, само че за нея има пояснение. Недоволството от високите цени на горивата най-вероятно е изцяло достоверно. Очаквано е обаче и разнообразни организации и партии да видят благоприятни условия и за себе си посредством него. " Върху нас се възкачиха какви ли не партии, партийки, придвижвания, престъпни детайли и провокатори ", споделя да вземем за пример един от уредниците на митингите във Велико Търново пред " 24 часа ".

Общото на всички места обаче е едно - когато някой стартира да вика " Оставка ", се намира различен, който да му каже, че митингът не е тъкмо за това. Краткият извод е, че на улицата са склонни да излязат всички недоволни от всичко. Някои желаят оставката на държавното управление, други - единствено отдръпването на " патриотите " от него, а трети са срещу всички партии и желаят нова организация на страната.

Кой стачкува

На този стадий мъчно може да се направи систематизиран портрет на протестиращите, само че на пръв взор се виждат няколко неща - най-активните са на възраст сред 20 и 35 година и не наподобяват от небогати фамилии. От профилите на част от тях във фейсбук се вижда, че ги сплотява любовта към колите и моторите, тъй като всеобщо профилните им фотоси са с/на коли. Общо за друга част е пристрастието към футбола и бойните изкуства. Масово са споделяли или харесали фейсбук страници с " патриотична " устременост. Много от тях са били съпричастни и към драмата с евтаназията на животните в Ямболско поради чумата.

По тази причина депутати от Народното събрание ги дефинират като последователи на извънредно леви или извънредно десни обединения, както и на русофилски организации. Повод за последното стана протестната колона с коли в Бургас, отпред на която беше джип с съветска регистрация, с приписана от медии благосъстоятелност на бургаския предприемач Мартин Пенчев. Пред " Капитал " той съобщи, че автомобилът не е негов, само че не отхвърли, че го е карал. " Няма логичност съветски джип да стачкува против съветския монопол ", отговори той на подозренията, че зад демонстрацията може да стоят ползите на Москва. А на въпрос за какво не стачкуват за високата цена на горивата пред рафинерията на " Лукойл " в Бургас отговори, че това е обект с национално значение и там не може да се стачкува. Добави и че за акцията са се организирали по интернет. " Излязъл съм на улицата да стачкувам поради всевъзможен тип свободи в страната. Както цената на горивата, по този начин и заплатите, по този начин и пътищата, цените на гражданската отговорност, на винетките. Изобщо против обществената политика от последните 20 и недостатък години насам. Заради това възнегодувам. Аз съм човек от бизнеса и когато той не е добре, не ми е ясно от кое място ще се храни страната ", сподели Пенчев. Добави и че е взел участие и в митингите против умъртвяването на животните в Ямболско и Бургаско поради чумата. Според системата ДАКСИ той е притежател или има присъединяване в шест сдружения в областта на недвижимите парцели, строителството и коли чартърен, регистрирани в Бургас и Банско. В едно от сдруженията - " Хит рент а кар ", е шеф, а притежател е общинският консултант от Българска социалистическа партия в Карнобат Господин Русев. Русев също отхвърли пред " Капитал " съветският джип да принадлежи на компанията му.

За разлика от февруарските митинги през 2013 година, които продължиха дни наред, преди в тях да се включат ултрасите от футболните агитки, което стана причина за оставката на Борисов, сегашният изненада с настъпателност още от първия ден. Освен че пускаха димки, протестиращите прибегнаха и до гражданско непокорство със затварянето на придвижването по автомагистралите. Във Варна пък се стигна до конфликт сред протестиращи и представители на партия " Възраждане ", които също вземат участие в митингите в множеството градове на страната.

Обичайните обвинени Поради явно положителната организация на акциите в цялата страна и непознатите хора, които се обявяват като " лица " на митинга, се породиха и разнообразни догатки кой стои зад протеста против третия кабинет на Борисов. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов упрекна Българска социалистическа партия и президента. " Зад апелите за оставка на кабинета стоят от опозицията в лицето на Българска социалистическа партия и координираните дейности на президента Радев. Това са факторите, които предизвикат и натягат напрежението ", сподели той пред bTV. Основания за това му давала информацията, която получил, за инструкции от страна на управлението на Българска социалистическа партия към техни структури за цялостна готовност за националния митинг предходната неделя. От Българска социалистическа партия обаче отхвърлят това. Като образци за присъединяване на социалистите от ГЕРБ показват наличието на хора от младежката организация на Българска социалистическа партия в Перник, както и присъединяване на Богдан Кирилов, който е бил в листата на Българска социалистическа партия на последните парламентарни избори в Хасково. Заподозрян за имащ нещо общо с провокирането на митинга в Хасково е и кметът на града Добри Беливанов, от който ГЕРБ отдръпна доверието си предходната година. От групировката на Борисов показват като един от уредниците брачната половинка на племенника на Беливанов. " Капитал " се обърна към пресаташето на общината с въпрос кой е подал съобщение с искане за провеждането на митинг, само че оттова не дадоха отговор. От ГЕРБ в Хасково имат съмнения и за интервенция на Движение за права и свободи - поради виковете на едно от шествията " Оставка! " и " Само Движение за права и свободи! ".
Оказа се, че в Петрич е взел участие и представител на една от партиите от ръководещата коалиция - Велик Гогов, член на Вътрешна македонска революционна организация. От групировката на Каракачанов потвърдиха, като споделиха, че той е напуснал партията преди няколко години, само че от известно време още веднъж си е върнал участието. Участвал обаче единствено поради митинга против цените на горивата, без да има политически претенции и в качеството си на член на футболната агитка на " Левски " в града - " Петрич бойз ".

Заради стикерите, които протестиращите лепят по колите си, от ГЕРБ видяха и дългата ръка на някогашния консултант в ДАНС по време на ръководството на тройната коалиция Алексей Петров, който преди дни беше дефинитивно оневинен по знаковото дело " Октопод " за присъединяване в проведена незаконна група. Въпросните стикери са идентични с тези от митингите против горивата през 2011 и 2012 година, които тогава бяха проведени от съюз " Сила ". Същият съюз беше и в основата на февруарските митинги през 2013 година и прерасна в гражданско съдружие, зад което се твърдеше, че стои Петров. От фейсбук страницата на " Сила " се вижда, че на нея интензивно се отразяват митингите, а профилната ѝ фотография е със стикера на митингите. " Ние сме измежду уредниците на митингите ", сподели пред " Капитал " ръководителят на сдружението Борислав Райчев. Той описа, че за задачата разполагат с интернет платформа, цялост от интернет страници, уеб сайтове и блогове. Обясни също, че " Сила " са в действителност две сдружения, като едното е тясно обвързвано с колите - на интернет феновете на коли, а другото е с по-политическа устременост и с него са взели участие и в други митинги. Райчев отхвърля зад " Сила " да стои Българска социалистическа партия. " Това е манипулативно изказване. Аз Българска социалистическа партия не ги одобрявам. Бих споделил, че сме по-десни, само че просто сега ни се постанова да сме обществени ", сподели той.Отрича зад тях да стои и Алексей Петров. " Той още през 2013 година сподели, че няма нищо общо с нас. Бих могъл да кажа, че съм имал отношение с други хора от негова компания, което е обикновено, само че нямам нищо общо с него - нито ми е бил шеф, нито ми е давал пари. Той няма нищо общо с нас. " Същото по думите му важи и за Слави Трифонов, за който също се появиха съмнения - поради изразената от него поддръжка за митингите, както и поради присъединяване на гражданското придвижване " Днес " в тях. Това съдружие помагаше на Трифонов при събирането на подписите за инициирания от него референдум за промяна на изборната система. " Ще продължим митингите, до момента в който не получим оставката на господата псевдопатриоти. В краен случай не е изключена и оставката на Борисов, тъй като той ги предизвиква да стоят в държавното управление. Значи и неговата глава би трябвало да падне ", заключи ръководителят на " Сила ".
" В краен случай " е израз, който добре разказва общите настроения към Борисов. Засега той може да се успокоява, че митингите не са фокусирани напълно върху неговото отдръпване. Формациите, които се пробват да се качат върху вълната на недоволството, доста внимават да викат повече " Българи юнаци " или " Само Движение за права и свободи ", само че не и " Оставка ".Въпросът е накъде ще тръгне този врящ казан от разнообразни ползи. Протестите предходната седмица, наподобява, бяха планувани като началото на серия от събития. Тази неделя ще се опитат още веднъж да привлекат внимание евентуално с още по-шумни акции. Ако съумеят да вдигнат градуса на напрежението, играта им ще се развива още известно време. Ако изгубят интерес, това ще се окаже единствено следващата грапавина пред третия кабинет " Борисов "

Фотограф: Георги Кожухаров
Лицата на митинга

Подобно на февруарските митинги против първия кабинет на Борисов и в този момент тези, които се обявяват като " лица " на митинга, са обществено незнайни и отхвърлят да имат нещо общо с някоя от политическите партии. Организаторът в Перник да вземем за пример Божидар Атанасов сподели в " Шоуто на Слави ", че работи в хипермаркет. На страницата на събитието от неделя " Перник на протест " той обяснил по какъв начин е зародила концепцията за това - видял възрастен човек да рови в кофа за отпадък и си споделил, че нещата по този начин не може повече да не престават.

Организаторът в Благоевград, който блокира пътя към Гърция - Александър Стамболийски, също е относително непознато лице. Той се показва за зам.-председател на Съюза на българските транспортни служащи, само че нито депутати от транспортната комисия в Народното събрание, нито компании от сектора споделят, че го познават. От уеб страницата на съюза се схваща, че това е синдикална организация, само че няма информация кои транспортни компании членуват в нея, нито какви действия прави обединяването, с изключение на адреса, който е в благоевградското село Еленово. В управителния съвет на съюза влизат още трима души, сред които и братът на някогашния кмет на Дупница от Българска социалистическа партия Първан Дангов - Веселин, който обаче към този момент не членува в социалистическата партия. Стамболийски е провел митинги против високите цени на горивата още в края на октомври дружно със синдиката " Защита ", чийто водач Красимир Митов се е изявявал на два митинга на Българска социалистическа партия - този на 1 май и на събора на Бузлуджа. На единия от тях той се обърна към водача на Българска социалистическа партия с " Мачкай, Корнелия, покажи им по какъв начин се прави " и съобщи, че " същинският празник ще пристигна, когато пометат това държавно управление. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР