По време на конференцията WWDC 2019 компанията Apple анонсира своята

...
По време на конференцията WWDC 2019 компанията Apple анонсира своята
Коментари Харесай

macOS Catalina е новата операционна система на Apple за Mac

По време на конференцията WWDC 2019 компанията Apple анонсира своята нова операционна система macOS Catalina за компютрите и преносимите компютри Mac. Операционната система Catalina е планувана да излезе тази есен. В тази версия Apple се е фокусирала върху възобновяване на вградените в операционната система стратегии, добавена е опция за мигриране на приложенията от iPad, има редица нови функционалности.
iTunes се разделя на обособени приложения – Музика, подкастове и Apple TV
iTunes излезе преди 18 години, през 2001 година, и през това време програмата израстна от музикален плеър, който може да записва дискове, в цялостен медиен комбайн с вграден магазин и със синхронизация на устройствата на Apple. Не е за удивление, че с времето набъбна освен функционалността на програмата, само че и недоволствата на потребителите.
1 от 2
Този път Apple се вслуша в недоволствата и реши да раздели iTunes на три обособени приложения, които в средата на macOS Catalina се назовават просто Музика, Подкастове и Apple TV. Всяко от тях получава личен дизайн и комплект функционалности, подобен на този в iOS.
iPad приложенията в Mac компютрите
Програмистите към този момент могат да преобразуват приложенията за iPad в стратегии за macOS Catalina без да преписват сорс кода. Това дава опция на еднакъв екип разработчици да основава и поддържа приложения за три платформи по едно и също време – iOS, iPad OS и macOS.



По този метод доста се понижават разноските за основаването и поддръжката на приложения за платформите на Apple. Навярно по този метод Mac App Store ще се оживи, тъй като там забавни стратегии не се появяват по този начин постоянно, като да вземем за пример в iOS.
Обновяване на стратегиите Photos, Notes, Reminders и на браузъра Safari


В macOS Catalina компанията Apple обновява редица базови стратегии. Така да вземем за пример, Photos получава освежен интерфейс с нов метод на проявление на фотосите, основан на изкуствен интелект. Освен това, програмата според от датата демонстрира значими за съответния консуматор моменти – по този начин да вземем за пример, когато някой непосредствен има рожден ден, ще се демонстрират неговите фотоси.



В Notes е въведен нов режим на на обрисуване във тип на изложба, нови варианти за основаване на описи, както и взаимни папки за групова работа.



Програмата Reminders е напълно модифицирана и към този момент разпознава естествената писмена тирада и може да я конвертира в цифрова. Освен това, към напомнянията към този момент могат да бъдат атачмънти.



В новата версия на Safari е нараснала скоростта на работата, както и домашната страница с подсказки на Siri.
Разширяване екрана на iPad


Новата функционалност Sidecar в macOS Catalina дава опция за включване на iPad към компютъра или преносимия компютър в ролята на външен екран, като по този метод десктопът или се уголемява, или информацията се дублира.



С помощта на новата функционалност iPad с Apple Pencile може да се употребява като графичен таблет, на който се основават някои междинни изображения, които незабавно се трансферират в компютъра.
Време пред екрана (Screen Time)
Излязлото преди известно време приложение за iOS „Време пред екрана“ се появява и в Mac дружно с macOS Catalina.



Програмата натрупва информация за времето, което потребителят отделя за всяко приложение и прави мониторинг на тяхното потребление. Screen Time дава опция за задаване на предели за потребление на всяка стратегия, както и уеб уеб сайтове. Може и да се лимитира достъпа до тях.
Отказ от 32-битовите приложения
В macOS Catalina компанията Apple за първи път изцяло се отхвърля от потреблението на 32-битови приложения и напълно минава към 64-битови.
Find My
Това е нова стратегия, която се появява дружно с macOS Catalina и сплотява опциите на приложенията Find My iPhone и Find My Friends. С нейна помощ може да се открие местоположението на Mac компютър, даже и в случай че той не е включен към интернет.



Интересна идея, осъществена посредством изпращане на криптирани Bluetooth сигнали към намиращите се наоколо устройства на Apple. По този метод Mac се трансформира в нещо като Bluetooth фар, а близките устройства краткотрайно се употребяват като предаватели, които изпращат в Глобалната мрежа данни за местоположението на компютъра. Apple увери всички, че при този развой не се обменя каквато и да било персонална информация. И още, излъчват се напълно къси потоци от данни, които не оказват въздействие на времето на самостоятелна работа и съвсем не изразходват трафик.
Много положително гласово ръководство


Новият режим Voice Control дава опция за цялостното ръководство на Mac благодарение на гласови команди. Тази функционалност дава опция и на хората с увреждания пълноценно да употребяват техниката на Apple.
Безопасност
В новата операционна система macOS Catalina приложението Gatekeeper ревизира всички приложения за съществуването на проблеми с сигурността. Всички Mac компютри с чипа за сигурност Т2 към този момент поддържат блокиране на активацията, което ще ги направи по-непривлекателни за крадците.
Дата на излизане и съгласуемост
Излизането на macOS Catalina е планувано за есента на тази година. Новата операционна система ще получат преносимите компютри MacBook излезли от 2015 година нататък, MacBook Air и MacBook Pro от 2012 година и по-нови, компютрите Mac mini от 2012 година и нагоре, Mac Pro от 2013 година и по-нови, както и моноблочните iMac излезли през 2012 година или по-съвременни, и iMac Pro от 2017 година или по-нови.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР