По време на извънредно заседание на Комисията по граждански свободи,

...
По време на извънредно заседание на Комисията по граждански свободи,
Коментари Харесай

По-силна Европейска гранична и брегова охрана

По време на изключително съвещание на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент бе признат правилник за новата и по-силна Европейска гранична и брегова защита. Агенцията, която получи нови пълномощия, ще подкрепя държавите-членки в битката против незаконната миграция и трансграничната престъпност. Ключови законодателни промени, препоръчани от българския евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев, също бяха подкрепени от евродепутатите, заяви Пресцентърът на Политическа партия ГЕРБ.

До 2025 година Агенцията ще разполага с до 10 000 чиновници според от потребностите за оказване на помощ на държавите-членки и обстановката със сигурността по външните европейски граници. Сред тях ще има и екип за бързо реагиране, който да бъде ситуиран при положение на неочаквана рецесия. Ще бъдат подсилени още пълномощията за връщане на незаконни мигранти от Европейския съюз към техните страни на генезис.

За първи път ще бъде дадена още опция на Агенцията да закупи лично съоръжение и техника, което ще й разреши да реагира бързо, вместо да координира от време на време със седмици даването на техника от една държава-членка към друга, както е практиката сега. Друго ново пълномощие на Агенцията е да следи за вторичните придвижвания на мигранти в границите на Европейския съюз, което ще спомогне за построяването на цялостна картина за местоположението на мигрантите в Европейски Съюз.

В първичния вид на предлагането на Европейската комисия, при положение на огромна опасност по външните граници, в случай че дадена държава-членка не предприеме ограничения, Агенцията, въз основата на решение на Комисията, щеше да има правото да се намеси без единодушието на тази страна. В разследване на основно изменение на Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ) бе отстранено това действително нарушение на суверенитета на държавите-членки на Европейски Съюз - в този момент Агенцията би трябвало да има единодушието на дадена страна, с цел да разположи хора и техника по нейните граници, и то след решение на Съвета.

В същото време обаче групата на Европейските социалисти и демократи отхвърли друго основно изменение на Емил Радев по отношение на опцията за връщане на мигранти от трета страна към страната им на генезис. Според неговото законодателно предложение, Агенцията щеше да има опция да връща незаконни мигранти от прилежащи на Европейски Съюз страни в страните им на генезис, само че без това пълномощие да понижава опциите за оказване на помощ на държавите-членки. Въпреки че законодателното изменение бе подкрепено от групата на Европейската национална партия, то бе изрично отхвърлено от евродепутатите от групата на Европейските социалисти и демократи и на Европейските либерали и демократи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР