По време на извънредната епидемична обстановка, частноправни субекти - физически

...
По време на извънредната епидемична обстановка, частноправни субекти - физически
Коментари Харесай

Безработни с право на разсрочване на кредит

По време на изключителната епидемиологична конюнктура, частноправни субекти - физически лица, които са останали без работа, заради преустановяване на трудовите им или други приравнени на тях правни отношения, или са в неплатен отпуск или понижено с повече от 1/5 от предходния размер на главно месечно трудово заплащане, когато са длъжници по контракти за заем и други форми на финансиране да могат да изискат отлагане на задължението за период до два месеца от анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура.

Право на отлагане да имат и физически лица - длъжници, които са самоосигуряващи се, еднолични търговци или аграрни производители, когато са прекратили или съществено лимитирали активността си в резултат на ограниченията и рестриктивните мерки, наложени по време на изключителната епидемиологична конюнктура.

Отсрочването да се позволява, в случай че длъжниците нямат непогасени данъчно-осигурителни отговорности и преди началото на изключителното състояние от 13.03.2020 година не са изпадали в веселба на задължението си за повече от три месеца.

Лицата ще подават до кредиторите си документално заявление за отлагане на задължението, в което показват стремежи от тях период и показват доказателства за съществуването на законовите учредения за отсрочването.

В седемдневен период от подаване на заявката пък да се подписва в допълнение съглашение за отлагане на задължението, в което наложително се уговаря редът за неговото погасяване след приключване на периода.

Такова предложение са внесли от Оперативна програма в Народно събрание в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР