По време на инспекцията на ремонта на спортната зала към

...
По време на инспекцията на ремонта на спортната зала към
Коментари Харесай

Красен Кралев не одобрява плана за Борисовата градина

По време на инспекцията на ремонта на спортната зала към СУ " Иван Вазов " в Своге министърът на младежта и спорта Красен Кралев съобщи, че е срещу устройствения проект за Борисовата градина.

На въпрос, обвързван с устройствения проект на Борисовата градина, който касае Националния стадион " Васил Левски " и стадион " Българска войска ", министър Кралев отговори, че в показания от Столична община организационен проект са позволени много грешки в Плана за регулация по отношение на урегулираните поземлени парцели. Имоти, които са държавна благосъстоятелност, са включени в съсобственост с други парцели, без за това да е обещано единодушие, смесва се частна и държавна благосъстоятелност. Не е решен и транспортният достъп до парцелите и прилежащата инфраструктура.

Този проект е направен, без да се съгласува с Министерство на младежта и спорта (ММС). Ще заявим нашите възражения пред Национална организация по градоустройство. Ако не се одобряват, проектът ще бъде обжалван пред Софийски административен съд, по-късно пред Върховния административен съд, тъй като има съществено разминаване сред нашите проекти за развиване на спортната инфраструктура в Борисовата градина и това, което този проект предлага ", съобщи спортният министър. Той акцентира, че проектът е трябвало да бъде координиран с ММС преди да се направи, тъй като Министерството е един от най-големите притежатели на парцели в Борисовата градинa.

" Под управлението на ММС са Националният стадион " Васил Левски ", стадион " Българска войска ", тенис зала " София ", столичен колодрум " Сердика ", някогашния стадион " Юнак " и тенис комплекс " Академик ". За нито един от тези парцели Планът за регулация не е отредил независими урегулирани поземлени парцели. Ако бъдат обособени такива, ще може да се дадат и съответни параметри за застрояване, съобразени с нуждата за развиването на спортната ни база. Ако не се построят нови уреди, съществуващите сега няма да бъдат годни за осъществяване на спортни събития напълно скоро ", сподели Красен Кралев.

ММС поддържа плана за нов съвременен стадион на територията на стадион " Българска войска ", само че при тези параметри на устройствения проект този план не може да бъде осъществен. Същото се отнася и за стадион " Юнак " и колодрум " Сердика ". " Много сериозна полемика би трябвало да се организира за спортните уреди в Борисовата градина.

Потребностите на София са огромни и не би трябвало да се лимитира реконструкцията на в този момент съществуващите уреди ", безапелационен бе спортният министър. Красен Кралев изрази увереност, че архитектите ще се съобразят с предложенията на ММС, тъй като спортните обекти в София са от национално значение и се употребяват от български жители от цялата страна.

На въпрос, обвързван с построяването на нов стадион в Пловдив, министър Кралев съобщи, че има доста работа по подготовката на кандидатурата на България, Сърбия, Гърция и Румъния за домакинство на състезание по футбол.

" Пловдив е един от градовете, които се разискват, дружно с Бургас, Варна и София ", съобщи Кралев. По думите му, обединяването сред клубовете е похвално. " Радващо е, че има обединяване сред клубовете. Пловдив даде образец по какъв начин общността би трябвало да бъде обединена в желанието си за създаване на нови спортни уреди. Решени сме да поставим оптимални старания за обновяването на футболната инфраструктура ", сподели той.

Относно това, че Националния стадион " Васил Левски " основава усложнения с придвижването в центъра на София Красен Кралев разяснява, че построяването на нов народен стадион е част от програмата за кандидатурата ни за Европейското и за Световното състезание по футбол. По думите му, диалозите със Столична община за местоположението на новото оборудване към момента не престават.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР