По време на гръцката дългова криза борсовият индекс на Атина

...
По време на гръцката дългова криза борсовият индекс на Атина
Коментари Харесай

Удивителен подем: как Гърция се изправи на крака

По време на гръцката дългова рецесия борсовият показател на Атина се срина дотам, че държавните облигации бяха наречени на смешка узо-облигации поради това, че доходността им от 40 % бе сравнима с алкохолното наличие на обичайна гръцка напитка. В момента обаче курсовете на борсата в Атина вървят единствено нагоре, показва " Ханделсблат ".

Гърция, която единствено преди осем години бе избавена от държавен банкрут с помощта на възлизащите на милиарди креди от сътрудниците в еврозоната, още веднъж е на крайници. Растежът ѝ е измежду най-високите в Общността, бюджетът е консолидиран, а задълженията се изплащат по-бързо от предстоящото. Новият министър на стопанската система и на финансите Костис Хацидакис съобщи по този мотив, че Гърция към този момент не е " черната овца на Европа ". И фактически - както отбелязва немското издание - в стопански проект в Гърция царува същинска еуфория, а това притегля вниманието на от ден на ден вложители.

Политическа стабилизация и растеж на доверието 

По данни на финансовата организация " Блумбърг " в първите четири месеца на тази година 3,4 милиарда евро от чужбина са били вложени в гръцки акции и облигации, а до края на годината се чака тази сума да надвиши 10 милиарда. Същевременно с ясната изборна победа на консервативната " Нова народна власт " в края на юни страната се стабилизира и политически, а от това печелят и гръцките държавни облигации. Нарастващото търсене кара курсовете да порастват, а печалбите понижават надлежно: в момента при десетгодишните облигации те възлизат на 3,87 %. Съответно пораства и доверието на вложителите, а министър председателят Кириакос Мицотакис ще може да продължи след изборите своя стопански новаторски курс за минимум още четири години, опирайки се на безспорното болшинство в Народното събрание.

" Ханделсблат " предвижда, че Мицотакис може да завоюва и трети мандат - в случай, че стопанската система процъфтява, а хроничната безработица понижава. От идването на настоящия министър председател на власт през 2019 година тя е спаднала от 17,6 % на малко над 11 на 100.

След изборната си победа министър председателят Кириакос Мицотакис ще може да продължи икономическите реформиСнимка: Louiza Vradi/REUTERS

ЕЦБ предвижда за тази година напредък в Гърция от 2,4 %, което би било двойно повече от междинното за Еврозоната. Очакванията са растежът на БВП да е 5,9 на 100, а вложенията са се нараснали с 44 % от идването на Мицотакис на власт. На фона на всичко това се разчита кредитният рейтинг на Гърция да бъде нараснал и тя още веднъж да бъде класифицирана като " почтена за вложения ".

Война на сенчестата стопанска система

Междувременно гръцкото държавно управление предприе още една значима стъпка - разгласи война на сенчестата стопанска система, написа немската медийна мрежа RND. Тя привежда оценки, съгласно които към една четвърт от транзакциите се реализират настрана от данъчната отчетност. По данни на университета в Тюбинген размерът на сенчестата стопанска система в Гърция е 21,7 % от формалния Брутният вътрешен продукт, а специалисти от гръцката Евробанк го пресмятат даже на 30 на 100.

Непосредствено след преизбирането си през юни министър председателят Мицотакис обаче предизвести, че няма да допусне повече укриване на приходи. " Казвам ви напълно ясно, че това държавно управление разполага както с политическата легитимация, по този начин и с волята и със съответните механически благоприятни условия да ви разпознава и да ви принуди да извършите очевидното, а точно - да плащате налози, които дават отговор на действителните ви приходи. " Икономическият министър Хацидакис на собствен ред разгласи битката с укриването на налози за " своя персонална задача ".

Наред с другите планувани ограничения, се разчита доста на заплащанията с карти, към които гърците към момента не са минали всеобщо. Занаятчиите, лекарите и юристите ще бъдат задължени да одобряват заплащания с карти. А терминалите ще бъдат свързани през мобилната мрежа с фиска, с цел да могат всички транзакции да се записват в действително време.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР