По време на Балканската война Седма пехотна рилска дивизия се

...
По време на Балканската война Седма пехотна рилска дивизия се
Коментари Харесай

Седма Рилска дивизия достига до Солун

По време на Балканската война Седма пехотна рилска дивизия се командва от генерал-майор Георги Тодоров. В първия стадий на войната Седма дивизия е включена в състава на Втора съюзна войска, която е командвана от сръбския военачалник Степа Степанович. От изходната си база в региона Невестино-Кочериново нейните три бригади се развръщат в три колони сред Струма и Брегалница.
От прочувствена позиция ориста на българите в Македония е от първостепенно значение за България. За освобождението на географската област Щабът на настоящата войска е отделил само именитата Седма пехотна рилска дивизия в състав 14-ти Македонски, 22-ри Тракийски, 13-ти Рилски и 26-ти Пернишки, 49-и и 50-и пехотни полкове, 7-ми артилерийски полк, 7-ма пионерна тайфа, 1-ви кавалерийски дивизион, 1-ви конен полк, 7-мо дивизионно интендантство.
Когато мобилизацията е оповестена на 17 септември 1912 година, известието се пръска със светкавична експедитивност и рилци се стичат към сборните пунктове. Още от сформирането си до началото на Балканската война, полковете на дивизията се готвят за извоюване на свободата на останалите под иго българи в Македония и Одринска Тракия. Из основните улици на Дупница, Кюстендил, Самоков и Радомир постепенно се точи внушителна, пъстра маса, окичена с цветя – бойци, жители, селяни, дами, деца, баби, старци. Всеки боец е заобиколен от своите близки – жена, деца, татко и майка - рилци тръгваха да сложат завършек на ужасите в Македония.
Седма рилска дивизия е сложена под съюзното командването на сръбския военачалник Степа Степанович с оперативно направление посока Страцин, само че в действителност дивизията прави обособени независими дейности. Липсата на предварителна договореност сред съдружниците за общо командване, предопределя в хода на войната пътят на 7-ма Рилска дивизия командвана от военачалник Георги Тодоров да се управлява от българския щаб на Действащата войска. За VІІ рилска дивизия остава задачата да работи в долините на реките Струма и Брегалница в състав от 37 000 щика изчакващи край Дупница и Кюстендил заповед за нахлуване по долината на река Струма към Солун. От изходната си база в региона Невестино-Кочериново дивизията стартира своят военен път. Нейните три бригади: 1-ва бригада: 13-и Рилски и 26-и Пернишки полк, 2-а бригада: 14-и Македонски и 22-и Тракийски полкове и 3 бригада: 49-и и 50-и пехотни полкове се развръщат в три колони сред Струма и Брегалница. Първа бригада образува дясната колона, Втора – централната, а Трета – лявата. Благодарение на по-бързата си готовност настъпващите елементи на дивизията завземат Горна Джумая.
Сутринта на 9 октомври авангардните елементи на българи и турци се сблъскват в региона на Симитли. В началото на багра турците завземат града, само че рилци в атка „ На нож” с поддръжката на артилерията ги контраатакуват и отблъскват. Друга османска колона стига Осенова, ляв приток на р.Струма, само че също е принудена да отстъпи. В резултат на багра за Симитли опитът за османското контранастъпление към Дупница е премахнат. На 11 октомври 1-ва бригада след яростен пушечен и ръкопашен пердах освобождава гр. Кочани, а на 14 октомври 2-ра и 3-а бригада овладяват Кресненското дефиле нанасяйки проваляне на турския Струмски корпус. След успехите в боевете, пътят на дивизията е спрян от сръбския командващ военачалник Степанович. Генрал Михаил Савов заместник-главнокомандващият на българската войска на 18 октомври подрежда на дивизията да настъпи към Солун. На 22-23 октомври българската пехота преодолява Рупелския пролом и завземат Демир Хисар. Три дни по-късно - на 26 октомври, таман преди капитулацията на Хасан Тахсин паша, частите на VІІ пехотна Рилска дивизия се намират при Айватово на 12 км северно от Солун. В ранното утро на идващия ден - 27 октомври, рилци под командването на генерал-майор Спас Георгиев, стартират фронтална офанзива „ На нож” и съумяват да се вклинят в османските позиции. Турците са разгромени и стартират оттегляне, което макар опитите се трансформира в паническо бягство.
След успеха, пред българите пътя за Солун към този момент е открит. Във времето до момента в който българите прочистват височините към Айватово, комендантът на солунския гарнизон Хасан Тахсин паша се предава с войските си на гръцката войска. Стряскащият зов „ българите идат” принушдава турският паша да се съобщи. Изправен пред избора да се съобщи на гърците или на българите, пашата избира първия вид. По-късно излиза наяве, че е бил корумпиран от локални гръцки банкери, уплашени от вероятността Солун да стане български.
Влязлата без пердах в Солун гръцка войска отхвърля да допусне български елементи в града, чак след последвали договаряния на 28 октомври, сред командващия VІІ Рилска военачалник Георги Тодоров и гръцкия престолонаследник принц Константин е признато гръцкото изискване за влизането на две български дружини в новоосвободения Солун. Още същата вечер в града влизат не две български дружини, а една пехотна бригада с три батареи и един конен ескадрон. На идващия ден контрактуваните две дружини, в цялостен състав и един ескадрон с развято знаме и с музика, отпред на Техни Царски Височества българските князе Кирил и Борис, аташираните при тях офицери и щаба на VІІ пехотна Рилска дивизия влизат тържествено в града с параден марш. Привечер идва и още един български полк, по този начин макар сделките, в Солун се концентрират повече от 10 000 български бойци от победоносната Седма пехотна Рилска дивизия.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР