По-високите държавни разходи, записани в проектобюджета за 2022 г., който

...
По-високите държавни разходи, записани в проектобюджета за 2022 г., който
Коментари Харесай

КТ Подкрепа харесва бюджета, никаква аванта за работодателите

По-високите държавни разноски, записани в проектобюджета за 2022 година, който следва да влезе в действие от началото на месец април и скоро следва да бъде прегледан от депутатите в пленарна зала, не съставляват проблем. Напротив, те са опция за глътка пресен въздух за българската стопанска система и служащите, разяснява в изявление за News.bg икономистът от КТ " Подкрепа " Ваня Григорова.

По думите й нарасналите държавни разходи надалеч не следва да будят терзания, каквито показват от отсрещната страна на барикадата - работодателските организации, които се опасяват от прекалено надуване на държавния дълг, разходи и надлежно инфлация, произлизаща от тях.

" Виждаме блян за поддържане на политиката за финансова ограничавания, въпреки и че на това държавно управление му се постанова да ги надскочи, както и във връзка с недостига, по този начин и във връзка с рестриктивните мерки, които сами сме си наложили във връзка с преразпределителната функционалност на страната. Те обаче няма по какъв начин да бъдат спазени и е разумно да не могат да бъдат спазвани. Затова никакви терзания не будят заложените параметри на бюджета ", разяснява тя.

Синдикатите поддържат също по този начин и заложеното нарастване на минималната работна заплата, която следва да се увеличи до 710 лв. бруто. При все това обаче, счита Григорова, има доста още какво да се желае, защото " голям брой други работни индикатори не бяха изменени. "

Григорова разяснява и думите на финансовия министър Асен Василев от петък в границите на провелата се онлайн тристранка сред страна, синдикати и бизнес, че от пазара следва да излязат " некомпетентни и некадърни работодатели ", които плащали минимална работна заплата. Те провокираха мощен резонанс, изключително от страна на работодателите, които излязоха и с остра позиция по тематиката.

" Това изявление бе в отговор на съпротивата на работодателите за следващ път да покачат минималните заплащания ", разясни синдикалният представител. И отвърна аргумента, изразен от бизнеса, че всъщност страната била " най-некадърният шеф ", тъй като половината от заетите на минимална заплата са държавни чиновници. " Винаги работодателите са твърдели, че има прекалено много заети в държавната администрация и те получават неуместно високи заплащания. Което е по този начин, тъй като заплатите в държавния бранш са по-високи на приблизително ниво от тези в частния. Тогава, когато настояват, че заплатите са високи, не регистрират обстоятелството, че голяма част от частния бранш работи на сиво и укрива осигуровки и налози.

" Няма да спорим с тях, даже считаме, че заплатите в държавната администрация би трябвало да се покачат с най-малко 10%. Защото даже обезщетенията, които работодателите изпросиха поради цените на тока, ще бъдат изплащани също от тези държавни чиновници ", настоя Ваня Григорова.

Увеличаването на недостига не съставлява проблем за покриването на така наречен Маастрихтски критерии за влизане в еврозоната, изискващи оптимално равнище на недостиг от 3% на годишна база. " Нямаме проблем с покриването на тези критерии. Когато имаш болен член на фамилията, ти даваш всичко, даже задлъжняваш, с цел да може той да оздравее. Същото важи и за българския народ, а и за европейските жители. Проблемът с влизането ни в еврозоната са извънредно ниските приходи на българските пенсионери, на българските работещи. И по тази причина работодателите е хубаво да се замислят, в случай че желаят към момента да влезем в еврозоната, дали да продължат да се съпротивляват на повишението на най-ниското заплащане в Европейския съюз - българското ", остра бе Григорова.

Никой не е задължен да заплаща обезщетения на бизнеса поради високата цена на тока, счита още тя. " В последна сметка бизнесът работи на свободния пазар. Когато поемаш риск, можеш да спечелиш, може и да изгубиш. "

От синдиката също по този начин считат, че страната следва да ограничи в бърз порядък износа на електрическа енергия, за което страната ни създава в пъти над равнищата на ползване, само че всеобщо осъществя в чужбина, задачата ще е да спаднат ценовите равнища както за бизнеса, по този начин и за битовите консуматори. " Правителството би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да ограничи износа на електрическа енергия, което ще се отрази благотворно както на бизнеса, по този начин и на жителите, по този начин и на обществените институции. Макар че все още бизнесът не желае това да се случи и е този, който работи против личните си ползи за следващ път ", съобщи Ваня Григорова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР