По-високи трудови възнаграждения ще получават педагогическите специалисти и непедагогическия персонал

...
По-високи трудови възнаграждения ще получават педагогическите специалисти и непедагогическия персонал
Коментари Харесай

По-високи заплати за учителите в Бургас

По-високи трудови хонорари ще получават педагогическите експерти и непедагогическия личен състав в системата на общинското предучилищно и учебно обучение. Кметът Димитър Николов и представителите на синдикатите в областта на образованието подписаха през днешния ден анекс на настоящия групов трудов контракт.

Според него, самостоятелните съществени работни заплати на педагогическите експерти и на непедагогическия личен състав се усилват с не по-малко от 8,4 % върху самостоятелните работни заплати.

„ Повишението ще е по равно за всички в системата на образованието. Инвестираме в повишение на квалификацията на преподавателите и поддръжка за младите учители “, сподели кметът Димитър Николов.

Вдигат се възнагражденията на педагогическите експерти, които има добити професионално-квалификационни степени /ПКС/ - за V ПКС – 45 лева, за IV ПКС – 55 лева, за III ПКС – 75 лева, за II ПКС – 100 лева и за I ПКС – 120 лева Преподавателите, които имат просветителна и научна степен „ лекар ” също ще получават повече средства. За тези със степен „ лекар “ нарастването е от 140 на 160 лева, а със степен „ лекар на науките “ – от 170 на 190 лева Целта на Община Бургас е в допълнение да подтиква учителите непрекъснато да покачват своята професионална подготовка.

Новият анекс на колективно-трудовия контракт ще работи още за привличане и задържане на младите учители, като подтиква преподавателите с повече опит да подкрепят по-младите си сътрудници за бързо адаптиране в образователния развой. За попечителство на учители анексът планува да се заплаща в допълнение трудово заплащане в размер не по-малко от 70 лева

За учители, преподаващи в паралелки и групи с деца със специфични просветителни потребности, средствата се подвигат от 33 лева на не по-малко от 55 лева, с което ще се поддържа още един път равният достъп до обучение.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР