По-високи сметки за ток се оказаха един от допълнителните странични

...
По-високи сметки за ток се оказаха един от допълнителните странични
Коментари Харесай

Повече вкъщи - по-ниски сметки за ток? Не е невъзможно

По-високи сметки за ток се оказаха един от спомагателните странични резултати на ковид и карантината освен у нас, а и по света, е увеличение в сметките за ток. Завишенията са приблизително сред 10 и 15% нагоре за интервала март-май. Почти зимният април и студеният май също са причина за увеличението на последните сметки за ток. И макар, че от " 15 юни всичко пада ", както даде обещание министър председателят, чака потреблението на електрическа енергия да остане високо и за идващите месеци. Причините са няколко:
Трайното определяне на повече хора отпреди на отдалечена работа, даже след изключителното състояние.За страдание, има и доста хора, изгубили работата си. Те също ще прекарват наложително повече време у дома.Не на последно място – страхът от втора вълна ще задържи доста хора в домовете им.
Накратко, обрисува се COVID-19 да има дълъг постпандемичен резултат върху климатичните промени, защото огромен % от нездравословните излъчвания във въздуха се отделят от семействата при готвене и най-много отопление. Две са дилемите, които стоят пред всеки от нас в това отношение оттук-нататък - по-чиста природа, с по-ниски сметки за ток. Радикалното, само че и изискващо съществени финансови запаси решение е по-добра изолираност на домовете, което потвърдено води до най-вече икономисване на сила. Но,

можем да вършим икономии и с енергоспестяващи уреди

В множеството семейства в България се употребяват уреди на над 10 години, а изследвания демонстрират, че с новите по-енергоспестяващи устройства и една възможна замяна на уреди над 8 годишна възраст би подобрила фрапантно отделянето на нездравословни излъчвания във въздуха.

Така да вземем за пример единствено подмяната на ледник, по-стар от 10 години с нов, категория А+++, годишната консумация на електричество понижава фрапантно. Подобна е обстановката с миялните машини, където – според от периодичност на потребление - спестяваме освен от ток, само че и от сметки за ВиК., разяснява специалист от производителя на потребителска електроника, LG.

В допълнение, при пазаруването на по-нов и високотехнологичен ледник, понижаваме изхвърлянето на храна в семействата. Средно българинът изхвърля към 173 кг храна годишно. За много огромна част от това количество повода е неприятното ѝ запазване, несъответствуващата температура в хладилника, температурните амплитуди или пък неприятните уплътнения. Един нов ледник може да помогне храната да се задържа по-дълго и да се изхвърля по-малко.

И дано не забравяме, че новите устройства имат доста дълъг живот, защото могат доста по-лесно да се поддържат и да се подменят единствено елементи от тях. Някои от уредите на LG неслучайно са с 10 години гаранция.

Не е ли време и за нови привички?

Сметката за ток, набъбнала поради множеството прекарано време вкъщи, може да бъде " укротена " и посредством вярно прилагане на уредите и сменяне на навиците. Някои от най-лесните препоръки за нов, еко жанр на живот са:

- Вместо вана, вземете душ.

- Ползвайте предписания с по-малко време за готвене, а когато готвите във фурната, гответе няколко неща по едно и също време

- По опция ползвайте повече миялната машина, вместо миенето  на ръка. Любопитен факт сочи, че в случай че целият Европейски съюз премине напълно към потреблението на миялни машини, вместо миене на ръка, ще се спестят 92 терават часа годишно, което се равнява на цялото употребявано електричество на Португалия за 2 години или 3% от потреблението на страните членки. И това не е всичко - при такава промяна повече от 6.142 милиарда литра питейна вода могат да бъдат спестени, което се равнява почти на количеството вода за напълването на 2.5 милиона олимпийски бaсейна.

 - Хладилникът не би трябвало да е покрай източник на топлота (например котлони) или да е изложен на директна слънчева светлина. Кондензаторът, който се намира откъм гърба на устройството би трябвало да има добра проветривост, по тази причина не трябва хладилникът да се слага на по-малко от 10 см от стена и би трябвало да се почиства от прахуляк на всеки 6 месеца. Редовно проверявайте дали вратата се затваря добре и размразявайте No Frost устройствата 2 пъти годишно.

- При пералните машини можем да спестим сила, избирайки температурата на пране добре или по-конкретно е добре да перем приблизително мръсните облекла на 30-40 градуса, само че на малко по-дълга стратегия. Не пускайте празни машини (с 1-2 артикула), само че внимавайте и да не я препълните. А в този момент, когато времето е хубаво – можете да сушите облеклата си на открито. Ако въпреки всичко имате потребност да ползвате сушилня, пускайте облеклата на най-бързо въртящата се стратегия, с изключение на деликатните неща. И даже си коства да преминете към новите сушилни с енергиен клас А+++.

Сезонът на климатиците стартира

Фактът, че ще прекарваме повече време у дома също значи да използваме климатика по-често от нормално, а тези които нямат климатик, евентуално най-накрая ще го прибавят към наложителното домашно съоръжение. Избирайте устройства с енергиен клас най-малко А+ и постоянно внимавайте във входните пространства разликата сред температурата на открито и тази на устройството да е не повече от 8-10 градуса. Това оказва помощ на тялото да се аклиматизира по-бързо. Сменяйте филтрите постоянно за ваше здраве и по-добра успеваемост на уредите, както и външното устройство – това ще понижи потреблението на сила и ще удължи животът им. А когато излизате, изключвайте устройствата.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР