По-важните новини от 79-ия ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от 79-ия ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

В Украйна започна първият процес срещу руски войник за военно престъпление

По-важните вести от 79-ия ден на войната против Украйна в резюме:
В съд в Киев през днешния ден стартира правосъдното дело против съветски военнопленник, упрекнат в убийството на граждански украинец - първият правосъден развой за военно закононарушение от началото на съветското настъпление в Украйна. Украинските сили обявиха, че са нанесли вреди по съвременен съветски военнологистичен транспортен съд в Черно море. " Всеволод Бобров " е ударен край Змийския остров, на борда на плавателния съд, един от най-новите в съветския военноморски флот, е избухнал пожар. Руските сили влагат " обилни старания " към градовете Изюм и Северодонецк в опит да пробият към източните региони на Славянск и Краматорск. Русия се стреми да обкръжи украинските войски сред следените от сепаратистите региони Донецк и Луганск. Руските сили са атакували голям брой селища в Източна Украйна, пробвайки се да разширят контрола си в района, само че не всички набези са били сполучливи, заяви украинската войска. Руски батальон е изгубил съвсем всичките си бронирани транспортни средства при несполучлив опит да пресече река покрай Северодонецк в Източна Украйна. Руската войска е направила четири ракетни офанзиви против петролната рафинерия в град Кременчук в Полтавска област. Рафинерията бе атакувана и в края на предишния месец. Президентът на Украйна Владимир Зеленски сподели, че Русия е претърпяла стратегическо проваляне в Украйна, което " към този момент е явно за всички в света ". Украинската прокуратура проверява съветските сили за нова военно закононарушение - те са стреляли с танкове по къща в село покрай Харков в Източна Украйна и са умъртвили няколко цивилни. Броят на бежанците от Украйна от началото на съветската инвазия надвиши 6 милиона. Това е най-тежката бежанска рецесия в Европа от края на Втората международна война.
Ето и детайлностите по тези и други вести:

В съд в Киев през днешния ден стартира правосъдното дело против съветски военнопленник, упрекнат в убийството на граждански украинец - първият правосъден развой за военно закононарушение от началото на съветското настъпление в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Голям брой публицисти се бяха събрали в дребната правосъдна зала в украинската столица. В началото на съвещанието подсъдимият, 21-годишният сержант Вадим Шишимарин, стоеше затворен в стъклена клетка.

Той е упрекнат, че на 28 февруари в село Чупахивка, Сумска област, е прострелял в главата 62-годишен мъж, който карал велосипед. Ако бъде приет за отговорен, сержантът може да получи доживотна присъда.

Убийството е станало в първите дни на войната. Танкистът Шишимарин, който е бил покорен от украинските сили, е признал, че е стрелял по индивида, изпълнявайки заповед. " Стрелях веднъж. Той падна. И ние продължихме ", споделя младият руснак във видео, снимано от Службата за сигурност на Украйна. Според службата това е първото такова самопризнание на " противников завоевател ".

Главната прокуратура на Украйна е заявявала, че проверява над 10 700 хипотетични военни закононарушения, осъществени от съветските сили, като е идентифицирала над 600 обвинени.

Украинските сили обявиха, че са развалили съветски боен транспортен съд в Черно море

Украинските сили обявиха, че са нанесли вреди по съвременен съветски военнологистичен транспортен съд в Черно море, съобщи Ройтерс.

Говорителят на районната военна администрация на Одеса Сергий Братчук съобщи в онлайн обява, че " Всеволод Бобров " е бил ударен край Змийския остров, намиращ се до морската граница сред Украйна и Русия. Той добави, че на борда на плавателния съд, един от най-новите в съветския военноморски флот, е избухнал пожар.

По-късно се появиха сателитни фрагменти, показващи съветски боен транспортен съд, потопен покрай Змийския остров, който беше завзет от Русия при започване на войната и се трансформира в полесражение със стратегическа стойност за Русия, с цел да получи надзор над Черно море.

Изображенията, оповестени от Maxar Technologies, демонстрират последствията от евентуалните ракетни офанзиви против съветски десантни кораби от клас Serna покрай острова, предава Би Би Си.

Те демонстрират и скорошни вреди по постройките на острова, който стана прочут с нецензурното предизвикателство на украинските бранители при започване на нашествието.

Руските сили са атакували доста селища в Източна Украйна, само че не всички набези са били сполучливи

Руските сили са атакували голям брой селища в Източна Украйна, пробвайки се да разширят контрола си в района, само че не всички набези са били сполучливи, заяви украинската войска, представена от Асошиейтед прес.

Във всекидневната си оперативна сводка генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че съветските военни не престават да нанасят артилерийски и въздушни удари по пристанищния град Мариупол, като се концентрират върху блокиране на украинските бойци в последния им бастион в стоманодобивния цех " Азовстал ".

При продължаващата съветска акция в източната част на Украйна са били осъществени набези против селища край Донецк, Лиман, Бахмут и Курахово, прибавиха украинските въоръжени сили. Руските сили са обстрелвали с артилерия украински войски в посока Новопавловск и Запорожие, огромен промишлен град, който даде заслон на бежанци от Мариупол.

Руските сили трансферират спомагателна артилерия към гранични региони наоколо до северната Черниговска област, където през вчерашния ден съветските сили нанесоха удар по учебно заведение и общежитие.

Русия влага " обилни старания " в източния пробив

Руските сили влагат " обилни старания " към градовете Изюм и Северодонецк в опит да пробият към източните региони на Славянск и Краматорск, заяви Министерството на защитата на Обединеното кралство.

Във всекидневната си актуализация на разследващите данни Министерството на защитата съобщи, че Русия се стреми да обкръжи украинските войски сред следените от сепаратистите региони Донецк и Луганск.

В него се споделя, че украинските сили са предотвратили опит за прекосяване на река в Донбас.

Подобни секване на реки в оспорвана среда са " мощно рискова маневра “, която " приказва за натиска, на който са подложени съветските командири “ за реализиране на прогрес в Източна Украйна, сподели английското МО.

То прибавя, че Русия не е съумяла да реализира забележителен прогрес, макар преместването на войски в региона след евакуиране и пренасяне на части от Киевска и Черниговска област.

Неуспешният опит за прекосяване на река Северски Донец

Украинското Министерство на защитата популяризира фотоси, които удостоверяват известията за сполучливата офанзива на украинските сили против построения от руснаците понтонен мост на Река Северски Донец в региона на Северодонецк, предотвратила прекосяването на реката и напредването на съветските войски към град Лиман.



Британското военно разузнаване твърди, че съветски батальон е изгубил съвсем всичките си бронирани транспортни средства, когато украинските сили са обстреляли краткотрайните плаващи мостове, употребявани от съветските сили.

Украинските управляващи настояват, че над 1000 бойци може да са били убити, само че този брой не е доказан.



Снимките демонстрират стърчащите от реката понтони и изгорели военни транспортни средства, изоставени край спонтанния мост.



Зеленски: Стратегическото проваляне на Русия е явно

Президентът на Украйна Владимир Зеленски сподели, че Русия е претърпяла стратегическо проваляне в Украйна, което " към този момент е явно за всички в света ".

" На Русия просто ѝ липсва смелостта да го признае “, сподели той в вечерното си послание в четвъртък.

Зеленски назова съветските сили " страхливи “ и добави, че те " се пробват да скрият истината зад ракетни, въздушни и артилерийски удари “.

Руска офанзива против петролна рафинерия в Централна Украйна

Руската войска е направила четири ракетни офанзиви против петролната рафинерия в град Кременчук в Полтавска област, заяви изпълняващият длъжността губернатор на централния украински район Дмитро Лунин. Рафинерията бе атакувана и в края на предишния месец.

Руските военни са обстреляли тежко град Дергачев в региона на Харков, където е основан филантропичен щаб, оповестиха от градския съвет. Съобщава се, че при нападението са починали двама души, а четирима са ранени.

Руска ракета е блъснала и територията на летище Харков, а в региона на Салтивка е осъществен обстрел, при което са ранени трима души, заяви регионалният шеф на Харков Олег Синегубов, представен от Би Би Си.

Украинската прокуратура проверява съветските сили за военни закононарушения

Украинските управляващи и очевидци упрекнаха съветските сили, че са стреляли с танкове по къща в село покрай Харков в Източна Украйна и са умъртвили няколко цивилни, съобщи Франс прес.

В Харковска област регионалната прокуратура заяви през вчерашния ден за ексхумацията на три тела на цивилни, убити на 27 март в село Степанки, окупирано тогава от силите на Москва и по-късно върнато под контрола на Киев. " (Руските) военни стреляха с танк по жилищна постройка. Убити са двама мъже и една жена ", съобщи тя и добави, че телата им, заровени от съседи в двора на къщата им, са били ексхумирани в сряда.

Полицията сподели, че са убити четирима души, трима от които са ексхумирани в сряда. Тя разгласява фотоси на овъглена къща и гробове с елементарни кръстове, направени от дървени клони.

Вчера американският ефирен канал Си Ен Ен пък разгласява фрагменти от камери за видеонаблюдение, на които се вижда по какъв начин двама украински цивилни са убити в тил от съветски бойци.

На видеото, снимано покрай автокъща на 17 март в предградията на Киев, се вижда по какъв начин група от петима бойци претърсва двамата мъже, след което ги пуска. Когато излизат, двама бойци ги прострелват в тил. Според Си Ен Ен украинската прокуратура проверява случая за военни закононарушения.

Броят на бежанците от Украйна от началото на съветската инвазия надвиши 6 милиона

Броят на бежанците от Украйна от началото на съветската инвазия надвиши 6 милиона. Това е най-тежката бежанска рецесия в Европа от края на Втората международна война, заяви организацията на Организация на обединените нации за бежанците, представена от Ройтерс.

Руската инвазия, която стартира на 24 февруари, провокира всеобщи бежански потоци, в това число на 8 милиона вътрешно разселени украинци. Данни на Организация на обединените нации сочат, че към вчерашна дата 6 029 705 поданици на страната са напуснали Украйна.

Повече от тях са влезнали в Европейския съюз през граничните пунктове с Полша, Словакия, Унгария и Румъния.

Полша е приютила максимален брой бежанци (3 272 943 към 11 май), отбелязва Франс прес. Жените и децата съставляват 90 % от тези бежанци, а мъже на възраст от 18 до 60 години, подлежащи на готовност, нямат право да напущат страната. Всекидневният поток от бежанци е намалял доста от началото на военните дейности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР