По улиците на Велико Търново крачат легендарните образи на Невена

...
По улиците на Велико Търново крачат легендарните образи на Невена
Коментари Харесай

Мистика и любов между Невена Коканова и Емилиян Станев в нов бг роман

По улиците на Велико Търново крачат именитите облици на Невена Коканова и Емилиян Станев. Обгърнати са с много феерия, плетеница от действителни и мислени истории и низ от исторически персони. Това е част от сюжета в новия български разказ „ Светулките ще ти покажат пътя “ на Христо Добротинов на издателство " Хермес ".

По думите му на писателя, в романа се редуват трагични и красиви моменти на фона на грохота на прелитащите американски самолети през Втората международна война. Тогава обаче се заражда същинска обич – сред Станев и Коканова.

Романът преглежда и разделянето на българското общество: безконечните злосторници, които са част от властта и носят крах, предателите, които сами се продават, водени от тъжната максима " Страхувай се и ще живееш ". Проследени са и човешките наслади и нещастия преди и след радикалните промени през 1918, 1944 и 1989 година

„ Поколенията се сменят, само че не и функциите “, споделя създателят пред Българска телеграфна агенция. И през годините, като красиво предсказание, с дълга синя рокля на огромни бели точки, с везани ръкави като загадъчна птица, минава Мариола - Търновската кралица....

Премиерата на „ Светулките ще ти покажат пътя “ е в понеделник вечер – 11 април в книжарница   " Гринуич “ на ъгъла на бул. " Витоша " и ул. " Солунска ".

Христо Добротинов е роден на 8 май 1952 година във Велико Търново. По обучение е правист. Автор е на книгите " Погребението на капитанската шапка ” (1976), получила националната премия " Южна пролет “, " Отвъд снега ” (1981), " Спомен за курорта ” (1985), " Бракове в София ” (1988), " Игра на конспиратори " (1989), " В търсене на холивудския лакей “ (2019), получила годишната премия за прозаичност за 2020 година на Съюза на българските писатели. Разкази на Добротинов са превеждани на съветски, полски, немски и турски език. Член е на Съюза на българските писатели и на българския ПЕН център.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР