По тревога тази сутрин са вдигнати в небето два испански

...
По тревога тази сутрин са вдигнати в небето два испански
Коментари Харесай

Два испански изтребителя са вдигнати по спешност от авиобаза „Граф Игнатиево“ за изпълнение на мисия

По паника тази заран са вдигнати в небето два испански изтребителя. Те са излетяли от авиобаза „ Граф Игнатиево “ и са изпълнили задача против извършители на въздушното ни пространство. Това заяви началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и испанският пълководец Хесус Саласар.



Засечени били непознати самолети, които са се придвижвали в източната зона над Черно море. Испанските водачи обаче не са съумели да ги разпознават, защото са се отдръпнали бързо. Два изтребителя Юрофайтер и два МиГ-29 бяха сертифицирани на гала в авиобазата край Пловдив. Те ще извършват задания по защитата на въздушните ни граници до 31 март.

След това се чака да дойдат бойни самолети от Нидерландия. Командващият Военновъздушни сили ген. Димитър Петров съобщи, че ще създадат всичко допустимо да бъде употребен оптимално ресурсът на нашите МиГ-ове, до момента в който дойдат закупените от Съединени американски щати F-16.

" Необходимо е да бъдат обезпечени средства за аварийни елементи на нашите изтребители, с цел да могат да извършват своите задания ", изясни ген. Петров.





Ето и цялостните формалните изказвания на Началника на защитата адмирал Емил Ефтимов и заместник-командира и на Обединения център за въздушни интервенции на НАТО в Торехон бригаден военачалник Атанасиос Сектос:

Изказване на началника на защитата адмирал Емил Ефтимов на церемонията по сертификация на испенските Военновъздушни сили за взаимно осъществяване на задачата Air Policing с българските Военновъздушни сили:

В началото желая да поздравявам нашите сътрудници от Съвместното оперативно командване на Водоснабдителна система на Испания, Обединения център на НАТО за въздушни интервенции в Торехон и от Военновъздушни сили на Испания с „ добре пристигнали в Република България”! Убеден съм, че Вашето наличие тук и в този момент ще способства за гарантиране сигурността на Алианса в района на Югоизточна Европа и в частност за обезпечаване въздушния суверенитет на страната ни в изискванията на изменена среда за сигурност.

Искам да подчертая, че още от месец март 2004 година Република България извършва сполучливо всички сложени задания в сходство с Постоянно настоящия проект за Противовъздушна отбрана и ПРО на НАТО, регламентиращ дейностите на съюзните страни в спокойно време, по време на рецесия и при боен спор. Военновъздушните ни сили сполучливо носят дежурство за надзор и защита на въздушното пространство (мисия Air Policing - еАР) в границите на Интегрираната система за Противовъздушна отбрана и ПРО на НАТО в Европа (NATO Integrated Air and Missile Defence System (NATINAMDS).

Страната ни се е включила и към Мерките за гарантиране на сигурността на съдружниците по източния фланг на НАТО в Европа и е заявила своята подготвеност за увеличаване на тази задача със съюзнически сили от лична територия. Както всички знаем, към еАР се пристъпва в отговор на обстановки в обособени райони на Алианса, изискващи демонстриране на решителност и ангажимент на НАТО към груповата защита. В осъществяване на това военно-политическо решение, задачата еАР към този момент беше сполучливо изпълнявана взаимно със сили и средства от Военновъздушни сили на Република Италия и на два пъти от Военновъздушни сили на Съединени американски щати в Европа.

Считам, че въз основата на насъбрания опит при взаимното осъществяване на съюзническите си отговорности, страната ни продължава да развива своите качества по посрещане и обезпечаване на съюзнически самолети за осъществяване на задача еАР. Убеден съм, че командването на авиобаза Граф Игнатиево е в положение да обезпечи на своите испански другари всички нужни условия, според постигнатите договорености. Министерството на защитата и Щабът на защитата също имат подготвеност да подкрепят сполучливото осъществяване на поставените задания.

Бих желал да споделя мнението си, че поради честотата на провокациите в интернационалното въздушно пространство над Черно море е съвсем несъмнено, че испанските водачи, носещи дежурство, ще придобият скъп действителен опит в прехващането им. Мога да споделя, че това беше един от изводите на италианските сътрудници след сполучливото осъществяване на дилемите през 2017 година

В умозаключение желая още един път да Ви уверя, че политическите и военните ръководители на Република България смятат, че като благонадежден член на Алианса ще продължим да поемаме своя дял от отговорност по осъществяването на ограниченията за гарантиране на сигурността в източния район на отговорност на НАТО. Имаме упоритостта, че сме член на елитната група военновъздушни сили за Източна Европа и по тази причина българското държавно управление прави всичко допустимо в най-кратки периоди да обезпечи нужната адекватност и успеваемост на Военновъздушните ни сили посредством придобиване на изтребителите F-16, като част от напъните на страната за модернизиране на Военновъздушни сили. Поддържането на качества за осъществяване на задачата Air Policing и основаването на условия за увеличаване на защитата на въздушното ни пространство от съдружниците при нужда остават наша предпочитана задача.

Накрая желая още един път да изкажа своята убеденост, че взаимната задача по интензивен Air Policing ще бъде сполучливо изпълнена при прецизно съблюдаване на всички стандарти за сигурност на полетите.

Изявление на командира на Обединения център за въздушни интервенции на НАТО в Торехон бригаден военачалник Атанасиос Сектос на церемонията по сертификация на испанските Военновъздушни сили за осъществяване на задачата по защита на въздушното пространство, взаимно с българските Военновъздушни сили:

Господин шеф на защитата, Ваше Превъзходителство, господин шеф на щаба на Военновъздушни сили, генерал-лейтенант Брако, уважаеми посетители, госпожи и господа,

Като заместник-командир на Обединения център за въздушни интервенции на НАТО в Торехон и от името на Генерал Джефри Харигиан, пълководец на Обединеното военновъздушно командване на НАТО бих желал да ви благодаря за опцията да поднеса документа за подготвеност за задача на подразделението от испанските военновъздушни сили в България.

Благодаря и на двете страни (България и Испания), че одобрихте осъществяването на тази активност, което още един път демонстрира, че НАТО е мощен алианс, в границите на който никоя страна не противостои сама. Испанското поделение е готово да поеме отговорностите си дружно с българските Военновъздушни сили за осъществяването на задачата Air Policing над тази част от Европа.

Мисията на НАТО, Air Policing, е част от правилото за групова защита като главен дирек на алианса. Тя показва заварката на съюзническите сили да пазят и да възпират всяка евентуална опасност. Тя обезпечава сигурността и сигурността на въздушното пространство на териториите на държавите-членки посредством потребление на системата за командване и ръководство, въздушните системи за разузнаване и надзор, както и посредством носенето на бойно дежурство, реализирано във всяка съюзническа военновъздушна база.

Откакто, през 2014 година, усиленият Air Policing беше въведен като една от ограниченията на Алианса, няколко съюзнически страни способстват интензивно за усилването на сигурността във въздушното пространство над Европа, освен тук в България, само че и в други държави-членки.

От средата на февруари до април 2022 година испанското военновъздушно поделение от четири оперативни изтребителя и прилежащият персонален състав ще извършват ограниченията за сигурност на НАТО, подпомагайки българските Военновъздушни сили при осъществяването на задачата за интензивен Air Policing. Те са уместно подготвени и квалифицирани за осъществяването на тази задача. Бих желал да обърна особено внимание на цялостната безрезервност на всички хора, взели участие в процеса по узаконяване, макар пандемията и съответно на българските управляващи и на целия персонален състав на авиобаза „ Граф Игнатиево “.

НАТО е най-ефективният боен алианс. Пилотите от 14-то крило от испанските Военновъздушни сили ще носят бойно дежурство дружно с българските изтребители, когато е належащо. Всички задачи са изцяло интегрирани в българската система за защита. Те са следени от Центъра за военновъздушен надзор на полетите в София, намират се под тактическото командване на Обединения център за въздушни интервенции на НАТО в Испания и се управляват от Обединеното военновъздушно командване на НАТО в Германия. Това е един добър образец за съдействието и солидарността, който споделяме в Алианса.

Искам да изкажа своята признателност към българските и испанските Военновъздушни сили, към целия им персонален състав, за високото равнище на безрезервност, което разреши задачата по усилена защита на въздушното пространство да се осъществя. Военновъздушните сили на двете страни ще работят дружно за сигурността на въздушното пространство на Алианса.

Имам удоволствието да поднеса на подразделението от испанските военновъздушни сили документа за подготвеност за задачата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР