По традиция церемонията се провежда на Благовещение, когато е рождения

...
По традиция церемонията се провежда на Благовещение, когато е рождения
Коментари Харесай

Нещата, за които мълчим на Ина Иванова е тазгодишният носител на националната награда за поезия Христо Фотев

По традиция церемонията се организира на Благовещение, когато е рождения ден на поета. Тази година отбелязахме 90 – годишни от рождението му

Нещата,за които мълим “ на Ина Иванова е тазгодишния притежател на влиятелната премия за лирика “Христо Фотев “.

„ Аз фактически доста обичам поезията  на Христо Фотев. Нейната непокорност. Нейната метежност.Честност.Дълбочина.Съкровеност.Особена съкровеност. За мен е огромна чест  това отличие. Благодаря Ви. Благодаря,че сме тук и четем лирика “. Това  заяви поетесата Ина Иванова  в приветственото си слово на формалната гала по връчването на премиите в Атриума на БСУ.

По традиция церемонията се организира на Благовещение, когато е рождения ден на поета. Тази година отбелязахме 90 – годишни от рождението му.

Победителят в тазгодишното IX издание на състезанието беше разгласен от ръководителя на журито Аксиния Михайлова.  Голямата премия на Община Бургас връчи Диана Саватева, зам.-кмет по просвета и вероизповедания. Тя поздрави Ина Иванова от името на кмета Димитър Николов.

Пластиката „ Златно перо “ на Съюза на българските писатели, която получава носителят на премията „ Христо Фотев “ бе  връчена от Роза Боянова.

Трима създатели, бяха класирани на трето място с еднакъв брой точки –-Едвин Сугарев с „ Блудни синове “,Георги Николов с „ Както се отваря небе “ и Керана Ангелова с „ Дървото с наровете “.

Книгата на Виолета Кунева с „ Кучето на Персефона “ също попадна в тясната номинация и зае четвърта позиция. За най-хубава дебютна книга награди получиха Антонона Георгиева за стихосбирката „ Сол “ и Биляна Димова за „ Телесно “.

Отличията връчи шефът на Дирекция „ Култура и Връзки с обществеността “ Весела Йорданова. Наградата за дебют се връчва в памет на бургаския стихотворец и редактор Росен Друмев, по предложение на Иван Сухиванов от  Сдружение на българските писатели. Церемонията бе предшествана от впечатляващ музикално-поетичен театър на изтъкнатия бургаски режисьор Христо Симеонов.
На събитието участва Амелия Гешева, зам.-министър на културата.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР