По традиция тържественият водосвет на бойните знамена и знамената светини

...
По традиция тържественият водосвет на бойните знамена и знамената светини
Коментари Харесай

Осветиха бойните знамена и знамената светини

По традиция тържественият водосвет на бойните флагове и знамената светини беше пред Паметника на Незнайния боец в София. Бяха отдадени почести в символ на благодарност към паметта на починалите за свободата и независимостта на България. При осъществяването на националния химн бяха създадени 20 артилерийски салюта. Негово преосвещенство Белоградчишкият свещеник Поликарп прочете молитва за триумф на народа и благослови знамената и представителните роти. Държавният глава и висш главнокомандващ на Българската войска одобри почетния строй.

Военният министър Драгомир Заков изясни, че сега армията извършва доста задания - едната е обвързвана с интензивно наблюдаване, поради войната в Украйна и динамичната среда за сигурност в региона. Поставени са задания да подкрепят силите на вътрешното министерство по защита на южната ни граница, поради мигрантския напън от юг. Помагат и при посрещането на бежанци от Украйна. Това, по думите му, е причина и в първия след края на пандемията празник церемониал още веднъж да няма. Така Денят на храбростта стартира с освещаване на бойните флагове и знамената светини, отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп. В тържествения обред участваха Гвардейският внушителен духов оркестър, знаменен блок със знамената светини и представителни блокове на Националната гвардейска част. След водосвета президентът и висш главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на защитата Драгомир Заков и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов уважиха паметта на починалите за свободата и независимостта на Родината с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния боец.

При осъществяването на химна на Република България бяха създадени 20 артилерийски салюта. Държавният глава означи, че войската ни постоянно е била стожер на българската държавност и на народа ни, в дни на най-тежки тествания. Президентът разяснява и решението на Парламента за даването на военнотехническа помощ на Украйна. Според Румен Радев не би трябвало да се дълбае разделяне в обществото и е неприемлива поради войната в Украйна да има конфликти в центъра на столицата. Държавният глава сподели още, че всеки, който въвлича България във войната, би трябвало да бъде подготвен да понесе своята отговорност.

" Войната, която бушува директно до нас, и която до неотдавна считахме за немислима, изисква държавническо отношение и съответни решения, които да не основават опасности, а да укрепват националната сигурност. Партиите подценяват здравия разсъдък. Защото това решение е рискова стъпка към въвличането на България във войната. Виждате, че спорът по никакъв начин няма да бъде къс. Той ще се разраства. И аз чакам в действителност рационални решения, тъй като самата дефиниция " военнотехническа помощ " е задоволително разтеглива и рискована. Пропуска се и нещо, което Вацлав Клаус в последно време сподели. Той нито е болшевик, нито е пропутински насочен. Той сподели, че бягството от договаряния и отиването в областта на да доведем тази война до надвит край, до победа, значи удължение на този спор с всички последици, значи самоликвидация - икономическа на Европа. И очевидно ние сме се запътили натам ", сподели Румен Радев.

Премиерът също участва на церемонията, само че не приказва пред публицисти. По-късно във фейсбук профила си Кирил Петков написа, че Българската войска е институцията, която се употребява с най-голям публичен престиж, почитание и доверие в обществото. Военнослужещите са носители на висок морал и отговорност, проявявани с идентична решителност както в бурни исторически моменти като настоящия, по този начин и в годините на кротичък живот. Според министър-председателя българското държавно управление прави всичко належащо за създаване на модерна и боеспособна българска войска - заслужен съдружник на страните от евроатлантическата общественост. Честванията във връзка празника не престават и в този миг. Пред постройката на президента се извършва обичайна гала по тържествена промяна на почетния часовой.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР