По традиция сутринта на Коледа всяко семейство посреща група коледари.

...
По традиция сутринта на Коледа всяко семейство посреща група коледари.
Коментари Харесай

Това е историята на приказния ритуал коледуване

По традиция сутринта на Коледа всяко семейство посреща група коледари. Макар че в България този бит е съхранен в най-автентичния си тип, в предишното коледари са обикаляли в цяла Европа.

Днес в Западна и Централна Европа по-популярни са групите от дребните деца, които вечерта преди Рождество пеят коледни песни по домовете. Преди години обаче този обред се правил единствено от момчета.

Наричали са ги витлеемските момци, идващо от евангелската алегория за овчарите и влъхвите, пристигнали да се поклонят на Исус след раждането му. Не пеели познатите ни коледни песни, а църковни химни. Не било признато и да им вършат дарове, а са им приготвяли дребна почерпка.

В Русия също обикаляли сходни групи, само че те са формирани и от момчета, и то девойки. Най-близо до нашите коледари са румънските и молдовските калушари. Техните дейности обаче припомнят на българските кукери.

Румънските калушари носят звънци на овчарските си геги, с цел да изгонят злите сили от вкъщи на стопанина. И да пожелаят здраве и благодат на жителите.

 Кукери

В същината си обаче коледуването във всички страни по света има една цел – да донесе богатствата новина за раждането на Спасителя и да пожелае мир и обич.

Според българските коледни традиции е признато да се избират коледари на Кръстовден. Задължително е да са момчета, навършили 15 години. Групата разучавала коледни песни и благословии, избирали си и лидер, наименуван торбар, който да носи подаръците.

Малко след среднощ на Бъдни вечер те се отравяли на литургия, а след молитвата започвали да обикалят домовете. Със себе си носят краваи, пуканки, царевица и стафиди, все неща, които символизират плодородието.

Благословникът – вторият по значение в групата разучавал фамилиите, които ще се посетят – дали са възрастни хора, младоженци, дали има моми и ергени и деца в домовете, с цел да измислят благословии за всеки в дома.

Като подарък коледарите получават дребни пари, колаци и разнообразни кървавици. Събраните пари в предишното се дарявали на бедните селяни, а по-късно на учебни заведения и читалища.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР