По традиция, след оценките за миналата година, Дневник започва 2018

...
По традиция, след оценките за миналата година, Дневник започва 2018
Коментари Харесай

Промени в ГЕРБ предстоят – Борисов няма как да е вечно наоколо

По традиция, след оценките за предходната година, " Дневник " стартира 2018 година с упованията и прогнози на философи, политолози и социолози. Четете всички отзиви в специфичната тематика " Годината ".

Каква година очаквате - безоблачна за властта, с земетресения...?

- Едва ли ще е безоблачна. Председателството е моментът, който Българска социалистическа партия чака, с цел да скъсва нервите на Борисов. Движение за права и свободи явно желае да употребява повече власт. Традиционната десница и Българска социалистическа партия приказват към този момент синхронно. Валери Симеонов е нещо като новия Радан Кънев. И тъй наречените

Колко значимо е европредседателството?

- Във значимо време е. Балканите попадат от ден на ден в западна орбита. Англия напуща. Каталунската рецесия е непрестанен проблем. Европа се преобразува – ставащото с Полша значи доста.

Светът е все по-непредвидимо място. Расте ролята на Китай. Расте и външнополитеческата упоритост на Русия.

Ще успее ли България да отбрани идеята на балканските страни, които се стремят към участие в Европейски Съюз? Ще успее ли да се намеси в разговора Европейски Съюз - Анкара?

- По-скоро може да даде значими знаци в тази посока. Но надали нещо огромна може да зависи от нас. За нас е значимо да се грижим най-много за Македония – тази близка за нас страна. А Турция се отдалечи от Европейски Съюз.

Имате ли опасения, че домакините могат да се изложат пред чужденците?

- Винаги ги има. Но в случай че ръководещите се отърват единствено с смешки в обществените мрежи, добре. А шегите почнаха.

Възможно ли е 2018 година да е последната, в която Европейската комисия прави оценка в отчет напредъка в правораздаването и вътрешния ред?

- Доколкото разбирам, този мониторинг някак си може да се " разтвори " с по-голям обсег. Имаме неуместния късмет, че страните от Вишеград провокират повече паника в Брюксел спрямо нас. Ние сме някакъв мек Вишеград.

Ще има ли развръзка въпросът " А ЕЦ Белене "?

- През 2018 година може по-скоро да има действителна завръзка. Досега някакво въведение гледахме.

Президентът Радев предложения Владимир Путин да посети България по случай 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението. Ще пристигна ли съветският президент в България?

- Мисля, че той ще е в акция тогава. Мисля също, че това би основало комплицирана и не доста комфортна обстановка за България, Европа и за самия него. Но дано на годишнината мислим за държавността си и историята си, а не за конюнктурата.

Очаквате ли промени в главните политически партии?

- Трудно ми е да си показва промени в ГЕРБ тази година. Но там промени неизбежно предстоят в идните години – поради това, че Борисов няма по какъв начин да е постоянно в близост.

Някак си към Цветан Цветанов е партията, само че към Томислав Дончев е едно крило, което наподобява по-поносимо и за обичайно левите хора, и за обичайно десните.

Впрочем, ГЕРБ постоянно е имал тези два крайници: един балкански, битово закостенял, и един демократичен и прозападен. Последното в последно време се позагуби, тъй като и публичният усет се смени, а и в интернационален проект пристигна консервативна вълна.

Ще има ли нова десница и при какви условия?

- Трябва да предложат точно нещо ново. А не още от същото, т.е. механични сборове. Вижда се, че отношението на множеството от тях е недвусмислено против модела " Борисов ". Това дава известни шансове за по-отличимо място на терена. Шанс имат и в локалните избори, тъй като държат няколко положителни места в регионалните центрове и могат да се пробват да създадат разпознаваем резултат.

Всъщност Борисов доста го заболя, че имаше десно-ляв митинг против Йорданка Фандъкова неотдавна. Това може да се окаже сполучлива формула по места – разнообразни обединения от разнообразни цветове против ГЕРБ. Нещо като плевенската формула.

ГЕРБ в този момент прави по този начин, че сините и алените му съперници замучават синхронно в нещо като " борба за демокрацията ". ГЕРБ ще допусне тежка неточност, в случай че допусне това. Това може да докара до нещо като модифицирано и допълнено издание на изборите от 2013 година

Възможно ли е да се появи опция на ГЕРБ? Каква?

- ГЕРБ стартира като харизматично-популистки план, а сега е класическа партия на всеобщия градски човек. В този смисъл алтернативата би трябвало да е сходна. Слави Трифонов, да вземем за пример, звучи по този начин.

Кои политически фигури ще наблюдавате деликатно и за какво?

- Румен Радев, тъй като е най-популярната фигура сега. Мая Манолова – тъй като има растеж на доверието, столичния кмет Фандъкова – с цел да забележим какво ще прави ГЕРБ в София за идните избори. Разбира се, Бойко Борисов. Но и Томислав Дончев и Цветан Цветанов – някак си въплъщават безконечните две визии в конгломерата ГЕРБ. Корнелия Нинова надали ще спре да е забавна. Много е значимо също дали и какво ще направи Слави Трифонов. Разбира се, ще виждам с интерес и Ахмед Доган. Един от безшумно укрепващите политици към този момент е Красимир Каракачанов. Останалите са ясни.

На какво се надявате?

- Надявам се да се прави повече политика, а не толкоз пиар, само че, кой знае, правенето на пиар може би е новото обикновено по света. Надявам се и на по-нормална медийна среда.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината (736)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР