По традиция последните дни са най-натоварени административно. Промените са съвсем

...
По традиция последните дни са най-натоварени административно. Промените са съвсем
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Бавим се със сериозните проблеми в образователната система

По традиция последните дни са най-натоварени административно. Промените са напълно минимални - касаят обособени дати за изпити и дълготрайност на ваканции. Не трансформират трагично просветителната ни система. Лошото е, че се бавим със сериозните проблеми, свързани с същинското осъвременяване на образователния материал и с дигитализацията на образователния развой. Това сподели за Bulgaria ON AIR шефът на столичното 119-о учебно заведение и ръководител на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България Диян Стаматов.

Според него резултатите от изпитите ще се подобрят като се промени образователната стратегия: " Всяка минала година забавянето утежнява ситуацията. Забелязва се и недостиг при учителите - най-вече по математика и осведомителни технологии. Тъй като математиката се счита за комплициран предмет, това не е толкоз изненадващо, само че е реалност, че учителите не се задържат дълго в просветителната система. ”

Заплатите на учителите се усилиха с 15% и минималното възнаграждение ще съставлява 1709 лева Стаматов е безапелационен, че това е сериозна и подкрепяща финансова смяна и не би трябвало обществото да си мисли, че заплатите са прекомерно високи.

" Основната причина за това покачване е несериозното финансиране последните 7 години. Това докара до покачване всяка година с един относително най-малък %. В европейските страни като Унгария и Румъния това се случи изведнъж - с 50%-60%. Там не се приказва, че са прекомерно високи ", добави шефът на столичното 119-о учебно заведение.

" Един млад експерт ще получава след облагане към 1450 лева чисто. Това не са средства, с които той ще се усеща толкоз задоволен. По-възрастните се усещат по-удовлетворени. Младите експерти желаят това да се промени ", съобщи Диян Стаматов.

В края на диалога Диян Стаматов разяснява, че на национално равнище се вижда гладко основаване на равновесие във възрастовите групи: " Бихме упорствали да бъде заложено в закона с главната наклонност 125%. Това да бъде прагът, под който не би трябвало да пада учителската заплата. ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР