По традиция, на Велики четвъртък в Бачковския манастир започва боядисването

...
По традиция, на Велики четвъртък в Бачковския манастир започва боядисването
Коментари Харесай

Какви ще са мерките за Великден в Бачковския манастир?

По традиция, на Велики четвъртък в Бачковския манастир стартира боядисването на великденските яйца. И тази година светата обител се приготвя да посрещне вярващите на най -светлия християнски празник. Заради изключителното състояние в манастира чакат по-малко хора, подхващат се и ограничения за сигурност както за всички монаси, по този начин и за хората, които ще дойдат тук.

Епископ Сионий - свещеник на Бачковския манастир разяснява, че тази година празниците ще преминат под знака на карантината, която е оповестена и която Светият синод поддържа с няколко свои окръжни писма, тъй че да бъде защитен българският народ и в същото време храмовете да останат отворени. Това е едно велико притежание за всички нас, защото храмът поддържа хората, той дава мощ на хората и когато храмът е отворен, сърцата, душите ни са отворени, страхът става по-малко и всички тези депресии, от които всички се плашим, ще бъдат по-малко, добави той. Епископ Сионий прикани, който има сили, да отиде в храма, който има мъдростта и желанието - да си остане вкъщи и там да чества празниците. Но които отидат в храма, са задължени да съблюдават условията - носенето на маски, дезинфектанти, внимание и разстояние един от различен.

Епископ Сионий изясни, че съгласно традицията в обителта се боядисват толкоз яйца, колкото е годината - затова ще бъдат боядисани 2020 яйца. А тези, които са получили като подаяние, ще раздадат на обществено слаби хора.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР