По традиция, на 21 януари /по стар стил/ жените от

...
По традиция, на 21 януари /по стар стил/ жените от
Коментари Харесай

Бабинден в община Вълчи дол

По традиция, на 21 януари /по остарял стил/ дамите от община Вълчи дол означават Бабинден - един от огромните национални женски празници, отдаден на "бабите " - дамите, които оказват помощ при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали.
Във всяко от 22-те обитаеми места от общината имаше празненства, които минаха под знака на веселието, шегите и закачките, а по-възрастните дами извършиха разнообразни традиции, като " къпане " на акушерката и " прекадяване " на младите моми и невести, с което резервират националните обичаи и традиции, и ги предават от потомство на потомство.

По случай Бабинден, кметът на общината - Георги Тронков поздрави празнуващите: " Уважаеми дами, Днес е един от най-красивите празници в обичайният народен празничен календар - Денят на родилната помощ или Бабинден. Народният празник Бабинден е една прелестна традиция, с която отдаваме уважението си към хората, помогнали за появяването на нов живот и към тези, отдали грижа и паники за развъждането на нашите деца. На вас, уважаеми баби и майки, поисквам здраво здраве, доста наслада и благополучие! Благодарение на Вашата обич, безрезервност и грижа се построяват почтени персони на община Вълчи дол, подготвени да поемат бъдещето в свои ръце. Още един път се преклонявам пред духа, волята и силата Ви и Ви искам радостен празник! " и бе посетител на празниците в селата Генерал Киселово, Есеница и Щипско, дружно с ръководителят на Общинския съвет - Яна Радева.

В последния работен ден преди празника, кметът и неговия екип, в символ на почитание, бяха посетени от дамите от пенсионерски клуб " Прогрес " и Женска певческа група " Теменуга ", които почерпиха по случай празника си и пожелаха сполучлива и ползотворна работа на общинската администрация.

От 1951 година 21 януари е разгласен за ден на родилната помощ и на този ден честват всички лекари и акушери.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР