По традиция, Музикалната академия на продуцентската компания Варна интернешънъл включва

...
По традиция, Музикалната академия на продуцентската компания Варна интернешънъл включва
Коментари Харесай

„Варна интернешънъл” представя Голямата меса на Моцарт

По традиция, Музикалната академия на продуцентската компания „ Варна интернешънъл ” включва в обучителната си стратегия театралната подготовка на кантатно-ораториална творба. В ХХ-тото юбилейно издание тази година в ораториалната вечер чакаме да чуем Голямата меса в до минор, К 427 от Волфганг Амадеус Моцарт (1756–1791). На диригентския пулт ще застанат преподавателите Джил Бърджит, Трей Дейвис и Джейсън Дънджи дружно с участниците в майсторския клас по диригентство Джейкъб Айхман, Райън Дойл, Нейтън Лърнър, Кевин Пънъкал и Тимоти Шмид (който ще извърши и басовата партия).

За следващ път Калин и Шарон Чонев съумяват да привлекат изявени експерти от международните подиуми, които да предадат на младите музикални гении своите умения. Джил Бърджет е заместник-директор на хоровите действия в Университета на Северно Колорадо, учител по хорово диригентство и диригент на университетския камерен хор. Повече от десетилетие управлява хорове в държавните учебни заведения в Индиана. Дирижира в концертните зали на Барселона, Монсерат, Прага, Виена, Будапеща, Лондон, Париж и Рим. Води майсторски класове в Рим, Банкок и Барселона и изследва теоретично американската и европейската хорова музика.

Трей Дейвис е шеф на хоровите действия в Щатския университет на Луизиана, дирижира там женския хор и университетския оркестър и води курсове за дипломанти и за спомагателни квалификации. Дейвис е притежател на премията на Асоциацията на американските хорови диригенти „ Джулиъс Хърфорд “ (2013) за изключителни заслуги в проучването на хоровата музика. Още като студент по хорово диригентство в Уестминстърския хоров лицей приготвя хоровете за концертни осъществявания с водещи симфонични оркестри като Нюйоркската филхармония и Симфоничния оркестър на Сан Франциско.

Джейсън Дънджи е шеф на хоровите действия в университета „ Клафлин “ на окръг Оринджбърг, Южна Каролина. Завършва „ Сценично пеене “ в университета „ Хемптън “, „ Хорово диригентство “ в Уестминстърския хоров лицей и получава докторска просветителна степен региона на музикалните изкуства в университета на Аризона. Работил е като учител по хорова музика в Нюпорт Нюз и Уилямсбърг, Вирджиния, както и като гостуващ шеф на хоровите действия към университета на Южна Флорида, където способства за съживяването и развиването на департамента за хорова музика. През 2015 година е помощник-диригент на 16-та музикална академия на „ Варна интернешънъл “ при представянето на „ Сътворението на света “ от Йозеф Хайдн.

Моцарт написа своята Голяма меса в до минор, К 427 във Виена в интервала 1782-1783 година Това е повратен стадий в живота на композитора – срещу бащината воля напуща двора на архиепископа на Залцбург и стартира да се устоя от поръчки за произведения и от концерти. Оженва се за Констанце Вебер, още веднъж с неодобрението на бащата, ражда се първото му дете. Според някои източници повода за написването на месата е точно раждането на детето, а съгласно други – оздравяването на Констанце. Първото осъществяване е на 25 август 1783 година в църквата „ Св. Петър ” с Констанце като соло сопран. Готови са единствено частите Kyrie, Gloria и Sanctus, а другите елементи се извършват със заимки от други духовни произведения на Моцарт. Следващото осъществяване е след гибелта на композитора – през 1901 година, под диригентството на Алоис Шмидт, който довършва месата по записките на композитора.

Партньори на сцената на Фестивалния и конгресен център на 11 юни, от 19.00 ч., ще бъдат хоровият състав на Музикалната академия „ Варна интернешънъл “, симфоничният оркестър на град Пазарджик и солистите: Виктория Олсън (сопран), Бека Блай (сопран), Такаюки Комагата (тенор), Тимоти Шмид (бас). /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР