По традиция кабинетът започна ударно да харчи бюджетния излишък в

...
По традиция кабинетът започна ударно да харчи бюджетния излишък в
Коментари Харесай

За 60 минути: Кабинетът ударно похарчи 1.7 млрд. лв.

По традиция кабинетът стартира стремително да харчи бюджетния остатък в края на годината. Само за час през вчерашния ден министрите " наместиха " близо 1.7 милиарда лева, непредвидени в държавния бюджет за тази година. В края на октомври остатъкът бе 2.8 милиарда лева, написа в. " Сега ".

Най-големият разход е за част от автомагистрала " Хемус " - 134.2 км от Боаза до бъдещата връзка с пътя Русе-Велико Търново. За нея кабинетът даде 1 349 856 000 лева Те ще бъдат отпуснати по бюджета на Министерство на регионалното развитие за тази година. Това прави малко над 10 милиона лв. за километър - доста над обявяваната от пътната администрация междинна цена на автомагистралите в България от към 6 милиона лв.. Парадоксът е, че сега няма цялостна изясненост за плановете и за отчуждителните процедури нито за тази права, нито за възможното продължение от Велико Търново към Търговище и Шумен. По същия метод в края на предходната година бяха заделени в допълнение 1 милиард лв. за програмата за " гратис " саниране, която и до момента не е завършила.

" Това е извънредно значимо решение за цяла Северна България. От построяването на автомагистралата зависи бъдещето и модернизирането на района ", разяснява след съвещанието министърът на районното развиване Петя Аврамова. Тя напомни, че сега се построяват два сектора - 9.3 км права сред Ябланица и Боаза и 16.32 км от пътен възел Буховци до Белокопитово. Общата дължина на " Хемус " е към 420 км и досега са построени 170 км - от София до Ябланица и от Белокопитово до Варна.

Кметове от ГЕРБ особено пристигнаха на съвещанието на кабинета и след него дадоха брифинг, с цел да изкажат признателност на премиера за утвърденото финансиране за автомагистрала " Хемус ". Сред тях бяха градоначалниците на Велико Търново, Ловеч, Варна, Търговище, Севлиево. " Построяването на автомагистралата ще подкрепи бизнеса, както и всички жители в 122 общини в Северна България ", съобщи Даниел Панов, кмет на Велико Търново и ръководител на сдружението на общините. Никой не попита по кое време и по какъв начин ще се финансира строителството на оставащите близо 80 км сред Велико Търново и Белокопитово, с цел да се приключи напълно автомагистралата, чиято първа копка е направена преди 40 години.

Правителството небрежно отпусна през вчерашния ден 158 млн. лева, с които Министерство на регионалното развитие да разплати осъществени през годината строителни действия по разнообразни инфраструктурни планове от програмата на Агенция " Пътна инфраструктура ". Сред тях са реконструкцията на пътя Слънчев бряг-Бургас, обходният път на Ахелой и пътят Пловдив-Асеновград, осъществени превантивни поправки, премахване на вреди, слагане на пътни знаци, монтиране на мантинели, полагане на маркировка и други

Тези две държавни решения бяха бурно приветствани и от Камарата на строителите, която през вчерашния ден провежда митинг в София. Ръководството на камарата се срещна с премиера Бойко Борисов, откакто сутринта тежка строителна техника демонстративно блокира едно от пътните платна на " Цариградско шосе " и образува 10-километрова колона от разклона за летището до Околовръстния път. Протестът на строителните компании бе поради обвиняванията на Българска социалистическа партия за корупционни практики в публичните поръчки и некачествено строителство. Социалистите приканиха Европейската комисия да направи свое изследване по какъв начин се харчат еврофондовете за пътната инфраструктура в страната, и желаеха самостоятелна експертиза за качеството на автомагистралите. Строителите считат, че сходни претенции подриват престижа на сектора.

След срещата с премиера Илиян Терзиев, ръководител на Камарата на строителите в България, изясни, че са поискали тъкмо тези 158 млн. лева да бъдат разплатени и да има предвидимост за сектора. Според него разпределяне на 1.3 милиарда лева за новия сектор от " Хемус " дава такава предвидимост за идващите две години, изключително за дребните и междинните компании.

Строителната камара призовала премиера " да не се огъва на политическото говорене ". " Ние сме единствената страна в Европейски Съюз, за която българи желаят да бъдат спрени европейските средства ", съобщи Терзиев. Според него браншът търпял загуби от политиката на Българска социалистическа партия, които безконтролно хвърляли обвинявания без никакви съответни доказателства, само че това можело докара до прекъсване на евросредства през идната година.   " Подложени сме на невиждан напън и очерняне пред обществото и европейските институции ", изясни Мирослав Мазнев, изп. шеф на КСБ. Строителната камара отхвърля обвиняванията, че у нас построяването на километър автомагистрала излизало най-скъпо, както и рецензиите за калпаво саниране на здания. Според КСБ в Европа качеството на осъществяване на инфраструктурните планове не било по-различно от това у нас. От камарата обаче не обясниха за какво, в случай че всичко е наред, се опълчват на самостоятелна инспекция на качеството на автомагистралите и разпределянето на еврофондовете.

" С митинги няма да върнете доверието на хората ", отвърна обаче президентът Румен Радев, с който строителите също се срещнаха. " Българите чакат да пътуват безвредно, по сигурни пътища, които да не се ремонтират незабавно след въвеждане в употреба, да не се срамят от изгледа на обитаемото място, в което живеят ", акцентира президентът. Според него публичните поръчки за значими планове би трябвало да бъдат по-строго следени и и всеки лев да отива по предопределение.

ОТБРАНА

Нови 113 млн. лева получава Министерството на защитата за рационализация на армията. На предишното съвещание на държавното управление бяха отпуснати 134 млн. лв. за логистична поддръжка на самолетите МиГ-29 и Су-25. Сега 58.8 млн. лева отиват за поддържане на останалата авиационна техника на Военновъздушни сили, а други 21 млн. лева - за създаване на полеви апаратни за привързване на полевата информационна и осведомителна система към стационарната информационна система на Българската войска - " Странджа-2 ", и за доставка на мобилни и ръчни абонатни терминали от система " Автоматизирана мрежа за взаимозависимост с преносими обекти " по стандарт TETRA. 33 443 000 лева пък ще получи ВМА за строително-ремонтни действия и доставка на здравна инсталация. 

С друго разпореждане държавното управление утвърди спомагателни 30 млн. лева за Министерство на вътрешните работи. От тях 7 млн. са за действия, свързани с издаването на българските персонални документи, а 23 млн. лева - за неотложни разноски, свързани с настоящата прехрана на министерството за сметка на прехвърляния сред бюджети и сметки за средствата от Европейски Съюз. Министерство на вътрешните работи ще получи и 1.9 млн. лева за командировъчни на чиновници в задграничните ни представителства и за застраховане на софтуерната поддръжка на Националната визова осведомителна система (НВИС).

ОЩЕ РАЗХОДИ

- 25.8 млн. по бюджета на Министерски съвет за предоставена софтуерна осигуровка за програмни артикули на " Майкрософт ".  - 4.3 млн. трансфер по бюджетите на общините за разплащане на непредвидени разноски за избавителни и неотложни спешни работи при бедствени обстановки.  -  125 000 лева за Комисията за отбрана от дискриминация.

- 1.7 млн. лева за НСО за дължими компенсации.

- 1 млн. лева за ДАНС за прехрана на задгранична активност.

- 148 500 лева за Национален статистически институт.

- 3.7 млн. лева за община " Марица " за реорганизация на пътища.

- 5.6 млн. лева за възобновяване на анулирани финансови корекции по планове от програмния интервал 2007-2013 година

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР