По традиция изпитната сесия започва с матурата по български език

...
По традиция изпитната сесия започва с матурата по български език
Коментари Харесай

83 изпита на матури' 2023: И тази година за тройка ще трябват 30 точки

По традиция изпитната сесия стартира с матурата по български език и литература, която ще се организира в петък, 19 май. Изпитът стартира от 8.30 часа. Разделен е на три модула, с цел да няма преписване. Учениците би трябвало да пишат с черен химикал.

Тестът се състои от 22 задания с избираем отговор, 16 с къс свободен отговор и 2 с уголемен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година ще има две обособени тематики.

Миналата година през май зрелостниците писаха интерпретативно съченение на тематика " Споменът - тъга и разтуха " в елегията " Аз желая да те помня все по този начин " на Димчо Дебелянов, а " Тежестта на думите " бе формулировката за есето.

На сесията през август дванайсетокласниците писаха сочинение на тематика " Слово и памет в одата " Паисий " на Иван Вазов ", а есето бе на тематика " Съмненията - другари или врагове ".

И тази година за тройка ще са нужни 30 точки, а не за 23 точки. 

Вторият наложителен държавен зрелостен изпит ще се организира на 23 май, също от 8.30 часа. Профилиращите предмети, от които зрелостниците ще избират, са общо 18, само че изпитите ще са 27, тъй като тези по непознат език се поставят на разнообразни равнища според от образователния проект.

И тази година най-вече възпитаници ще се явят на втора матура по британски език. Следват изпитите по биология и география.

На 23 май учениците от професионалните гимназии пък ще поставят вместо втора матура държавен изпит за придобиване на професионална подготовка.

Има и две спомагателни матури по избор, които ще се проведат сред 26 и 31 май като има изпити и заран, и следобед. По същото време ще бъдат и новите изпити за валидиране на компетентности. Валидирането е допустимо по предмет, който не е изучаван във формалното обучение.

272-ма зрелостници ще се явят на тези изпити като най-вече искащи има още веднъж за британски език. Оценките от валидирането не се записват в дипломата, а в настрана уверение, само че имат същата тежест.

По време на изпитната сесия май-юни Министерството на образованието и науката ще провежда общо 83 изпита . Тук се включват първата, втората, спомагателните матури (включително изпитите по другите равнища на непознат език), както и изпитите на валидирането на умения. Очаква на тях се да се явят към 50 000 дванайсетокласници.

Резултатите ще се подготвени до 9 юни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР