По старата или по новата методика ще по-благоприятен размерът на

...
По старата или по новата методика ще по-благоприятен размерът на
Коментари Харесай

НОИ почва да консултира бъдещи пенсионери в Старозагорско по кой метод да им се начислява пенсия

По остарялата или по новата методика ще по-благоприятен размерът на пенсията на бъдещите пенсионери ще пресмятат по длъжностен път специалистите на Националния застрахователен институт (НОИ) в общините от Старозагорска област.
Промените в Кодекса за обществено обезпечаване, влизащи в действие от 4 май, дават опция за избор на методика (формула), а от 7 май ще работи смесен калкулатор на Национален осигурителен институт, посредством който хората ще могат сами авансово да изчислят кой е по-благоприятен за тях. След празниците тези, на които следва пенсиониране, към този момент ще могат да попълнят и новия пример за разпределяне на пенсия.
За облекчение на жителите при избора териториалното отделение на осигурителния институт в Стара Загора ще дава на искащите лица безвъзмездни съвещания при следния график:
7 май - община Мъглиж
8 май - община Николаево
9 май - община Гурково
10 май - община Раднево
13 май - община Опан
14 май - община Гълъбово
15 май - община Чирпан
16 май - община Братя Даскалови
17 май - община Павел баня
Консултациите ще се реализират в административните здания на съответната община 9:00 до 16:00 часа. Гражданите би трябвало да показват документ за идентичност, автентичен документ за брутно трудово заплащане или приход, върху който са импортирани осигурителни вноски за 3 поредни години от последните 15 години застрахователен стаж по желание на пенсионера преди 1 януари 1997 година, както и истински документи за застрахователен стаж, положен до 1 януари 1997 година
При консултациите няма да се прави преценка за добито от лицето право на пенсия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР