По стара популистка традиция скандалът движи политиката. Да има суматоха

...
По стара популистка традиция скандалът движи политиката. Да има суматоха
Коментари Харесай

ВМРО ще изкара на пушачите торбичките Била през носа

По остаряла популистка традиция абсурдът движи политиката. Да има блъсканица към нас, да предлагаме по кое време нелепости, по кое време малко по-разумни неща, само че да ни разнасят из медиите. Има групи в българския политически живот, които са в спор между тях, постоянно с съдружните си сътрудници, с природозащитниците, ромите, норвежците и други знайни и незнайни субекти. Сега, дали поради шегата с торбичките "Била " или по друга причина, хората на Красимир Каракачанов взеха на прицел пушачите.

Депутатът Александър Сиди от Вътрешна македонска революционна организация показа в Народното събрание предложение непушачите да получават два дни повече отпуск от сътрудниците си, които излизат за по цигара в работно време. Според него е ясно, че тези - вторите, напущат работните пространства през прочут интервал от време и по този начин получават нерегламентирана отмора сред 10 и 15 минути на всеки час – два. По този метод сътрудниците им непушачи били в неравнопоставено състояние. Но в случай че някой пушач заобикаля порока си, до момента в който е на работното си място, той също може да получи бонус отпуск.

Предложението е смехотворно. Според него всеки, които не излиза да пуши, наложително работи. Явно във Вътрешна македонска революционна организация не позволен, че непушачът може да прекарва по 2 часа дневно във Facebook, да играе компютърни игри, да си прави с другари по телефона проекти за вечерта, да излезе да си купи геврек...

В тази "оригинална " концепция не се регистрира и фактът, че служителят е нает да прави избран размер работа, а не да престоява в помещението. Ако е пушач, само че е работлив, работодателят не би следвало да има проблем с него, тъй като нищо не губи. В същото време непушачът може да дреме през целия ден, само че същият този шеф вероятно ще го обезпечава с два дни отпуск в допълнение. Според логиката на Сиди, безмълвните хора също би трябвало да получават повече почивни дни, тъй като не хабят работно време в приказки. А пък на хората с заболели бъбреци, които постоянно вървят до тоалетната, отпускът напряко би трябвало да им се понижи.

Безспорно, пушенето е недостатък, излизането за цигара час по час е дразнещо за екипа и не трябва да се злоупотребява. Смешно е обаче работодателят да се трансформира в пазач, вместо ловко да провежда работата и почивката на служащите си. Това е неговата работа, а не страната да му взема решение проблемите със законодателни корекции, в това число и в трудовия кодекс.

Най-странното е, че съгласно Вътрешна македонска революционна организация предлаганата от тях мярка би довела и до понижаване на пушачите, или на броя на цигарите, които те пушат дневно. Истината е, че пороци не се отхвърлят с бюрократични ограничения.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР