По стара българска традиция на 21 януари отбелязваме Бабинден. Това

...
По стара българска традиция на 21 януари отбелязваме Бабинден. Това
Коментари Харесай

Община Стара Загора поздрави лекари и акушерки за Бабинден

По остаряла българска традиция на 21 януари означаваме Бабинден. Това е един от огромните национални женски празници, отдаден на „ бабите “ –жените, които оказват помощ при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена основно на желанието да се засвидетелстват респект и почитание към възрастните дами, които са „ бабували “на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, само че се е запазил и по време на Възраждането е бил извънредно уважаван. Тази година заради пандемичната конюнктура, ритуалът по „ измиване на ръцете “ в трите профилирани отделения в локалните лечебни заведения беше осъществен в стеснен кръг.

„ На днешния празник, именуван Бабинден,бих желал да Ви поздравя за всеотдайния труд, обич и грижа, с които посрещате всеки нов живот. Денят на родилната помощ е измежду най-големите национални празници в нашия календар- празник,който носи вяра с новия живот.

Нека по този начин обичаната от всички нас СтараЗагора се изпълва с от ден на ден здрави деца, тъй като те са нашето бъдеще. Децата са най-голямата наслада за всеки родител, а те се появяват на света с помощта на Вас.

Скъпи лекари и акушери,

продължавайте да вършите задачата си с все по този начин висок професионализъм,човечност и достойнство.

Пожелавам Ви здраве, благоденствие иуспехи. “, се споделя в приветствения адрес на кмета Живко Тодоров, изпратен до АГ отделенията в общината.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР