По случай Европейския ден на статистиката - 20 октомври, и

...
По случай Европейския ден на статистиката - 20 октомври, и
Коментари Харесай

Вкъщи, на работа, на училище... Дигитална публикация представя статистически данни за жените и мъжете в Европа

По случай Европейския ден на статистиката - 20 октомври, и откриването на конференцията на високо ниво „ Силата на статистиката " в Брюксел, Белгия, Национален статистически институт показва новата цифрова обява Животът на дамите и мъжете в Европа - статистически портрет, която е налична за първи път на 24 езика.

Животът ни е изпълнен с разнообразни значими събития, като потегляне на учебно заведение, овакантяване на дома на родителите и започване на работа, подписване на брак, развъждане на деца, пенсиониране... Когато става дума за обучение, претовареност, кариера и приходи или грижи за децата, здравни, хранителни, културни, спортни и интернет привички, има огромни разлики както в метода на живот на дамите и мъжете в една страна, по този начин и сред обособените страни в Европа.

Статистиката може да помогне за по-добро схващане на разнообразието и характерностите на живота на европейците, като се подчертаят сходствата и разликите сред дамите и мъжете. Това е задачата на най-новата цифрова обява Животът на дамите и мъжете в Европа - статистически портрет, готова от Евростат - статистическата работа на Европейския съюз, в съдействие с националните статистически институти на страните - членки на Европейски Съюз, и на страните от ЕАСТ (Европейска асоциация за свободна търговия). Статистическата информация е показана по елементарно понятен метод посредством къси текстове, графики и интерактивни принадлежности за визуализация. На читателите се дава и опция да ревизират знанията си, като отговорят на въпросите от теста.



Дигиталната обява включва три раздела:

• Живот, съзряване, остаряване...

Този раздел се концентрира върху демографското развиване и здравето, като продължителността на живота, съжителството сред двата пола или самооценката на здравето. Представени са забавни статистически данни за човешкия живот - да вземем за пример, че в Европейски Съюз дамите напущат дома на родителите си приблизително две години по-рано от мъжете (съответно на 25 и 27 години), самотните майки са седем пъти повече от самотните татковци или че мъжете са по-склонни да възприемат здравето си като положително за разлика от дамите. Данните демонстрират, че макар разликите мъжете и дамите в Европа са задоволени в идентична степен от живота си.



• Учене, работа, заплащане на труда...

Разделът включва данни за просветителното равнище, съвместяването на професионалния и фамилния живот, работата на цялостен и повърхностен работен ден, безработицата, разликата в заплащането при дамите и мъжете и така нататък Обръща се внимание освен на структурните разлики, само че и на неравенството сред двата пола. Интересно е, че по-голям дял от дамите (33%) спрямо мъжете (29%) в Европейски Съюз са с висше обучение, а също и че колкото повече деца имат, толкоз по-голяма е разликата сред коефициентите на претовареност на дамите и мъжете. Освен това дамите печелят с 16% по-малко от мъжете в Европейски Съюз, а измежду ръководителите има два пъти по-малко дами в сравнение с мъже.



• Хранене, извършване на покупки, сърфиране в интернет, другарство...

Този раздел е отдаден на храненето и обществените привички, дейностите през свободното време и онлайн заниманията, в това число тютюнопушенето и потреблението на алкохол, показателя на телесна маса, визитите на кино, присъединяване в обществените мрежи и онлайн извършването на покупки. При разглеждането на данните за потреблението на алкохол, цигари, плодове и зеленчуци, както и за физическата интензивност, се следят разлики сред двата пола, които изясняват частично за какво повече мъже (57%) в сравнение с дами (44%) в Европейски Съюз са с наднормено тегло. Също по този начин ще откриете, че четенето на книги и визитите на представления онлайн са по-често срещани измежду дамите в сравнение с измежду мъжете в Европейски Съюз. Последният подраздел преглежда грижите за децата, домакинската работа и готвенето, като да вземем за пример, че 79% от дамите в Европейски Съюз готвят и/или домакинстват всеки ден спрямо 34% от мъжете...



Публикацията на български език: Животът на дамите и мъжете в Европа - статистически портрет.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР