По случай Деня на Конституцията Апелативен съд – Варна отвори

...
По случай Деня на Конституцията Апелативен съд – Варна отвори
Коментари Харесай

Денят на отворени врати в Апелативния съд във Варна бе посветен на темата за децата и наркотиците

По случай Деня на Конституцията Апелативен съд – Варна отвори вратите си за седмокласници от ОУ " Св. Св. Кирил и Методий “. Съдия Светослава Колева посрещна учениците в залата, в която Окръжният съд преглежда наказателни деца и ги срещна с следствията от използването на наркотични субстанции. Както постоянно в просветителния план " Децата и опиатите: истина и митове “, своята позиция по казуса и персоналния си опит изложи консултантът по зависимости Валентин Русимов.

Съдия Колева показа какъв брой доста хора минават през подсъдимата пейка – на районните, окръжните и Апелативния съд - не тъй като са изконно нарушители, а защото са наркозависими. Именно гладът за следващата доза ги кара да правят закононарушения и да поемат по престъпен път. А неоправдателните присъди са неизбежни.

" В предишното имам 6 годишен опит като подвластен. Всичко стартира с марихуаната. Когато пушех, времето минаваше по-бавно, забравях, усещах параноя. След рекламираната като безвредна " трева “ обаче следва банкет на по-тежки опиати. И това постоянно става в интервала на юношеството “, изясни Валентин Русимов. Тийнейджърството обезпечава съвършената почва, тъй като тогава човек желае да се оправи с измененията, които го връхлитат и да взема решение проблемите си. Но дрогата е лъжливо средство и не води до нищо положително, уточни консултантът на Сдружение " Отвори очи “.

" Искаме просто да ви убедим, че опиатите не са ви нужни, с цел да постигнете всичко, което желаете – да се справяте с провокациите, да сте харесвани, ценени, обичани “, добави Светослава Колева. " Забранените субстанции наподобяват като хапче за моментно благополучие, само че в действителност водят към хлъзгава пързалка, която незабелязано завлича на дъното, води до разрушено здраве, затвор или гибел “. Човек не може да се откъсне, не тъй като е слаб и безхарактерен, а поради развитата болестна физическа и психическа взаимозависимост.

Една от актуалните рискове е фентанилът. Той е мощно пристрастяваща субстанция, която постоянно се прибавя към съвсем всички други опиати, в това число марихуаната. По данни на токсиколози единствено след 5 приема фентанилът основава взаимозависимост. Необходими са прашинки. Заради неумението да се дозира, нерядко води до свръхдоза и гибел. Миналата година единствено във Варна са регистрирани 11 интоксикации с това вещество.  

Друг риск съставляват синтетичната и полусинтетична марихуана. Противно на общото мнение, тя също може да провокира летален край. Начинът на развъждане на растенията усилва концентрацията на дейното вещество и по този начин действието се усилва, пристрастяването - форсира. 

Наркотикът лишава това, което ни прави приключени персони, сподели Валентин. " Ние сме цялостни, когато се развиваме, четем, учим и се обогатяваме. Вземайки дрога, бягаме от всичко това и губим опцията да сме пълноценни. В същото време подвластните са най-лесните за манипулиране хора. “ Това пък се употребява от дилърите и незаконния свят. " За тях употребяващите не са нищо друго, с изключение на източник на сигурен и регулярен приход “, уверена е арбитър Колева. Но цената с изключение на финансова, са здравето, животът, свободата. Затова не посягайте към дрогата или потърсете подпомагане още първоначално. Макар краткотрайно да ядосате родителите си, те ще ви оказват помощ. Защото с изключение на своя, подвластните разрушават живота и на своите близки, единомислещи бяха лекторите в просветителната стратегия " Децата и опиатите: истина и митове “.

В края на срещата учениците сервираха красива орхидея на арбитър Колева по случай Деня на юриста. Учениците си направиха обща фотография с нея, Валентин Русимов и ръководителя на Гражданското поделение в Апелативния съд Милен Славов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР