По случай 20-ата годишнина от пълноправното членство на България в

...
По случай 20-ата годишнина от пълноправното членство на България в
Коментари Харесай

20 годни България в ЦЕРН

По случай 20-ата годишнина от пълноправното участие на България в европейския център за нуклеарни проучвания ЦЕРН МОН, Софийският университет и Българска академия на науките провеждат в София Тех Парк галерия за сегашното и бъдещето на центъра, за българското наличие в неговите проучвателен и просветителни стратегии, за новите вероятности за научно съдействие и софтуерен трансфер пред българските научни институции и бизнеса. Изложбата ще бъде открита на 21 ноември 2019 година от 11.30 ч. Гост на откриването ще бъде Генералният шеф на ЦЕРН доктор Фабиола Джианоти.
Експоцзицията ще е отворена до 28 ноември от 10 до 17 часа всеки ден, а от 11 и 15 ч. отново там ще има лекции по настоящи тематики от активността на ЦЕРН във фундаменталната просвета и нейното приложение. На 21 ноември от 15 ч., в зала А205 на Физическия факултет на СУ доктор Фабиола Джианоти ще изнесе лекция на тематика " Изследвания (и още...) в ЦЕРН ".
Днес европейският яьдрен център има 23 страни-членки (България е 20-а от тях), 8 асоциирани членки и протоколи за съдействие с още 40 страни. Той се е преврънал в международна лаборатория с 2300 непрекъснати сътрудници, над 1000 стипендианти и близо 13000 асоциирани откриватели от над 100 националности от целия свят. Проектът LHC (Големият адронен колайдер) направи ЦЕРН международен водач в региона на физиката на обикновените частици. На 11 юни 1999 година България е оповестена публично от ЮНЕСКО за пълновръстен член на центъра. Наши учени, инженери и техници от СУ, от три института на Българска академия на науките, от Пловдивския университет - общо над 100 български пециалисти вземат участие в научните проучвания, провеждани в организацията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР