По случай 180-годишнината от рождението на Васил Левски, Българската национална

...
По случай 180-годишнината от рождението на Васил Левски, Българската национална
Коментари Харесай

Последната песен на Апостола се възражда в музикален филм на БНТ

По случай 180-годишнината от рождението на Васил Левски, Българската национална телевизия ще излъчи специфични стратегии, отдадени на събитието. Дискусионният формат „ История. BG " се връща в лятната програмна скица с изключително издание на 17 юли (понеделник) в познатото време, с цел да даде опция на феновете да научат непознати елементи от героичния живот на един от най-великите българи. Веднага след него - от 22:00 часа по БНТ1 - е премиерата на музикалния филм „ Песните на Левски ", който отдава респект на персоналния свят на Апостола на свободата.

Продукцията „ Песните на Левски " е друг взор към духовното завещание на Дякона, тъй като е вълнуващо пътешестване през времето и песенния му свят. За революционното дело на Васил Левски се знае доста, само че малко на брой съвременници са осведомени с детайлности за неговото персонално пространство, в което песента е участвала всеки ден - в мигове на уединение и измежду хора, в тъжни и радостни моменти.

Българска национална телевизия намери 14 от обичаните песни, които Левски е пял през късия си живот. Това са хайдушки, исторически, революционни и възрожденски песни, както и църковни песнопения, като част от тях са непокътнати в неговия бележник. Те ще прозвучат в ефира на публичната медия с нови записи и аранжимент, особено основани за кино лентата. В осъществяванията се включиха повече от 50 изявени артисти, измежду които тези от „ Мистерия на българските гласове ", хор „ Космически гласове от България ", квартетите „ Юдит ", „ Славей ", „ Светоглас ", „ Ева квартет " и други Новите аранжименти са дело на изтъкнатия български музиковед, фолклорист и композитор акад. Николай Кауфман, водещият на предаването „ Иде нашенската музика " на Българска национална телевизия Милен Иванов, музикантът от Оркестъра за национална музика на БНР Недялко Недялков и други

Идеята за музикалния филм идва от различен план на Българска национална телевизия - „ Левски в моя град ", който продължава и сега. В процеса на работа, редакторът на „ По света и у нас " Весела Смилец открива описа за последната ария на Апостола. Това е една забележителна история, обвързвана с неговата гибел, която е документирана в книгата „ Моят роден град София " на Райна Костенцева. Преди да отиде на бесилото, вместо последна дума, Дякона се изправил и почнал да пее ария на турски език.

„ Тази история е извънредно красива - да застанеш пред лицето на гибелта с ария. Няма безапелационни и безспорни доказателства за това, само че легендата съумя да предизвика актуалните реализатори да се допрян до духовния свят на Апостола, да се приближат безшумно до неговата болежка и подвиг. " - споделя изпълнителният продуцент на кино лентата и един от неговите създатели Даниел Спасов.

Сценарист на черно-белия филм „ Песните на Левски " е Димитър Стоянович, режисьор - Димитър Шарков, а основен продуцент - Роберт Ковачев. Кадрите в него са дело на оператора Николай Илиев. Снимките са направени в Драгалевския и Кремиковския манастир, както и измежду красивата природа на Искърското дефиле. Всички реализатори феновете ще видят в достоверни старинни костюми, предоставени от фонда Българска национална телевизия.

Пътеводител през времето е артистът Борис Луканов, който споделя историята на всяка една от показаните във кино лентата песни. Сред тях са „ На сбогуване " (Счита се, че точно Левски е един от първите реализатори на известното Ботево стихотворение. Дори при преписването му в своето тефтерче, Апостола прави някои дребни промени.), „ Яничари вървят, мамо " и „ Снощи е Янка от Балкан слязла " (В своята събирателска и изследователска работа акад. Николай Кауфман среща национални артисти и певици, които безусловно възкликват за тези две песни, че са били обичани на Васил Левски.), „ Все за тебе мисля, мамо " (Някои откриватели одобряват, че Левски е създател на тази ария и това е прекомерно допустимо. Апостолът на свободата обичал освен да пее, само че е имал и заложба да съчинява текстове за песни, а други редактирал по собствен метод и подготвял в комфортен тип за ария.), „ Отдавна ли си, момне ле, калугерица ", „ Слънцето трепти захожда ", „ Провикна се мома башнакиня " и „ Не пей, славею " (Последната ария на Апостола съгласно преданието. Това удостоверение не е потвърдено. Захари Стоянов твърди, че Левски не говорел добре турски, само че не е невероятно да е знаел някои песни, защото по време на Възраждането доста от известните мелодии се появяват в разнообразни разновидности на Балканите.).

С помощта на Министерството на културата, филмът „ Песните на Левски ", както и документалната лента „ Левски ", част от поредицата на Българска национална телевизия „ Великите българи ", ще бъдат издадени и на компакт диск. Инициативата е в границите на акцията „ Да съхраним българския дух " на министерството.

По традиция на 18 юли публичната телевизия ще излъчи тържествената заря от Карлово. Прякото предаване от родния град на Апостола е с начало 20:55 часа, а след него ще бъде показан последният епизод от младежкия план „ Левски в моя град ". Чрез него Българска национална телевизия даде опция на младите българи да тръгнат по стъпките на Апостола. Проф. Пламен Митев, който е съветник на плана, оцени позитивно работата на децата и отличи хъса им сериозно да събират свидетелствата за Левски.

От 22:05 часа в ефира на БНТ1 ще бъде излъчена музикалната творба на композитора Боян Икономов - „ Оратория -реквием „ Васил Левски " по текст на Димитър Точев. Спектакълът е взаимен план за отбелязване на годишнината на Софийската опера и балет, Военната академия, Общобългарския комитет „ Васил Левски ", Българска академия на науките, Министерство на културата и Столична община.

Гледайте специфичните стратегии, отдадени на 180-годишнината от рождението на Васил Левски по БНТ1:
17 юли (понеделник)
21:00 часа - „ История. BG "
22:00 часа - „ Песните на Левски "
18 юли (вторник)
20:55 часа - директно предаване от Карлово на Тържествената заря
21:45 часа - „ Левски в моя град "
22:05 часа - „ Оратория „ Васил Левски "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР