По-широк става кръгът на лицата-обект на защитена заетост чрез включване

...
По-широк става кръгът на лицата-обект на защитена заетост чрез включване
Коментари Харесай

Законът вече пази работата на психично болни

По-широк става кръгът на лицата-обект на предпазена претовареност посредством включване на хора с психологични разстройства и интелектуални усложнения с оглед те да бъдат подкрепени в процеса на трудовата им реализация на пазара на труда. Това стана допустимо откакто Народното събрание гласоподава на второ четене промени в Закона за хората с увреждания.

С промените се обезпечава правото на хората с увреждания на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения, отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, избрани самостоятелно въз основа на съответните им потребности в границите на здравната система. Така те ще имат право на помощни средства, избрани самостоятелно с медицински документ, публикуван от лекарските консултативни комисии, ТЕЛК или НЕЛК, въз основа на съответните им потребности и според спецификация, одобрена от Националната здравноосигурителна каса

При смяна на събитията, въз основа на които е предоставена поддръжка по условията на закона, шефът на дирекция " Социално подкрепяне " ще изготвя служебно нова самостоятелна оценка на потребностите.

Не бе признато предлагането на левицата хората с от 50 до 70,99 на 100 степен на увреждане да получават финансова помощ в размер 10 на 100 от линията на беднотия. В момента тя е седем %.

Занапред НЗОК ще поеме даването и заплащането на помощните средства и медицинските произведения за хората с увреждания. Това ще става с трансфер от държавния бюджет посредством бюджета на Министерството на здравеопазването.

Депутатите отложиха с година институционализирането на новата Държавна организация за хората с увреждания към Министерския съвет. До края на 2020 година Агенцията за хората с увреждания трябваше да бъде преобразувана в държавна организация към Министерския съвет. Сега тя ще стартира да действа от 1 януари 2022 година, вместо от началото на идната година.

Предложението на Българска социалистическа партия това да стане до шест месеца (1 юли 2021г.) не беше признато.

До 31 декември 2021 година Агенцията за обществено подкрепяне предава на НЗОК информацията, обвързвана с предоставените целеви помощи по този закон.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР