По руската телевизия, а и в Московското метро все по-настойчиво

...
По руската телевизия, а и в Московското метро все по-настойчиво
Коментари Харесай

Защо Русия изостава с ваксинациите?

По съветската телевизия, а и в Московското метро все по-настойчиво се прави реклама на имунизациите против COVID-19. Със своята ваксина " Спутник V " Русия първа започва широкомащабна имунизационна акция, сега обаче изостава спрямо редица други страни по света: едвам 11% от популацията са получили първа имунизация, два пъти имунизирани са единствено 10% от руснаците. Да не приказваме, че темпото на имунизиране в Русия в действителност се забавя, вместо да се форсира. Така надали ще бъде осъществена амбициозната цел, която Русия си сложи: до есента в страната да има " стаден имунитет ".

" Това е срам! "

" Нека да напомня, че през април достигнахме най-високото ниво от 190 000 първи имунизации дневно, до момента в който през днешния ден цифрата доста спадна и ежедневно се имунизират едвам към 130 000 души ", предизвестява имунологът професор Крючков. Той е уверен, че тази наклонност се дължи на два фактора: измежду руснаците всеобщо се шири съмнение към имунизациите, а също така в страната породи чувството, че пандемията към този момент е победена и хората са в сигурност.

На този декор кметът на Москва Сергей Собянин неотдавна напряко си изтърва нервите и с необикновена откровеност прикани столичани да се имунизират: " Това е срам! От половин година имаме задоволително ваксини. Първи в света стартирахме безвъзмездна имунизационна акция. Москва първа оповести всеобщи имунизации. А в този момент? Процентът на имунизираните в нашия град е по-нисък, в сравнение с във всички останали европейски столици. "

Именно в Москва броят на новозаразените с ковид в последно време съществено се усили. Собянин счита, че това се дължи на празничните дни през май. Но вероятно има и друга причина: в Москва към този момент не работят съвсем никакви ограничавания в обществения живот. Според формалните данни, в Русия с ковид ежедневно се заразяват към 10 000 души. Расте и броят на смъртните случаи: има дни, в които те още веднъж доближават 400. А имунологът проф. Крючков даже се съмнява в достоверността на формалната статистика. " Ако преброяването са прави с онази акуратност, която имахме през декември, несъмнено ще откриваме по 17 000-18 000 нови болести дневно ", споделя той.

Тревога провокира още един факт: в Русия последователно се популяризират и много по-опасните разновидности на ковид, които за пръв път бяха регистрирани в Индия, Англия и Южна Африка. Анна Попова, ръководителка на Централната здравна работа в Русия, счита обаче, че това не е причина за безпокойствие. " Да, броят на хората, които се заразяват с новите варианти, нараства. Но това е обикновено ", споделя тя.

Русия създава по-малко ваксини от предстоящото?

Същевременно в съветските райони ситуацията е необозримо. Множат се известията, че имунизациите не доближават или напълно липсват, само че благонадеждна и настояща информация по въпроса няма. Официално беше сложена задачата да се произведат 1 милиард дози " Спутник V ", само че реализирането ѝ още е надалеч: организация " Ройтерс " оповестява, че до момента са създадени едвам 33 милиона дози.

Специалисти като имунолога проф. Крючков се притесняват, че броят на имунизациите ще продължи да спада. В Съединени американски щати и във Англия имунизациите доближиха необятни пластове от популацията, само че в Русия това няма да стане, счита Крючков. " А и не е допустимо еволюционният заразен развой на тази пандемия да се трансформира в сезонен заразен развой ", изяснява той. Сега мнозина се надяват, че темпото на имунизиране може да се увеличи, в случай че ваксинираните получат преимущества - да вземем за пример за пътешестване зад граница. Гърция към този момент оповести, че признава имунизацията " Спутник V ". А доста руснаци обичат да почиват по гръцките плажове.

Автор: Щефан Лаак
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР