По-рано тази година получихме покана от театър Максим Горки“ в

...
По-рано тази година получихме покана от театър Максим Горки“ в
Коментари Харесай

Срещу „Denkverbot“: Ако отмените Палестина, отменете и нас

По-рано тази година получихме покана от спектакъл „ Максим Горки “ в Берлин да изнесем лекция за Югославия и да участваме в спор за актуалността на Движението на необвързаните (ДН) през днешния ден като част от стратегия, наречена Lost – You Go Slavia.

Театърът, учреден в Източен Берлин през 1952 година и кръстен на руския публицист Максим Горки, от дълго време се слави в цяла Европа като приобщаващ, сериозен и разнороден център за актуален спектакъл. Като учени, които от дълго време изследват NAM и разнообразни аспекти на югославския социализъм и всички негови достижения, неуспехи и несъгласия, за нас беше чест да бъдем поканени в един от най-уважаваните театри в Германия, с цел да приказваме по тематика, която ни вълнува надълбоко.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла „ Нехуманно “: Светът реагира на израелските офанзиви против бежанския лагер Джабалия Смъртоносната офанзива на Израел против бежанския лагер Джабалия: Това, което ние знаем до момента ЗНАЕМ ИМЕНАТА ИМ: Палестинци, убити при израелски офанзиви против Газа Какво се случва в Газа в цифри завършек на списъка

NAM се появи като отговор на биполяризацията на света по време на Студената война и включваше страни, които отхвърлиха да застанат на страната на който и да е от двата съществени международни блока на силата по това време. Движението сплотява страните и се бори против империализма, колониализма, неоколониализма, расизма, окупацията и непознатата експанзия от всевъзможен тип. Неговите основополагащи правила включват доктрините за спокойно взаимно битие и самоопределяне.

Както декларирахме в известието за събитието на Gorki Theatre: „ Днес към този момент не живеем в двуполюсен свят и светът в никакъв случай не е бил по-близо до нуклеарна злополука или нов свят война. По този метод въпросът за необвързаността също ни изправя пред нови провокации. Въпросът е освен какво можем да научим от Движението на необвързаните, само че и какво е смисъла на необвързаността през днешния ден. “

Очаквахме с неспокойствие да участваме в събитието, планувано за последната седмица на октомври, само че всичко се промени на 7 октомври.

Хамас провежда нахлуване против цивилни в Южен Израел, като умъртви към 1400 души и отвлече десетки други. Израел отмъсти с цялостна блокада на Ивицата Газа и акция на бомбардировки, при които бяха убити повече от 8000 цивилни за няколко седмици.

В отговор на офанзивата на Хамас, местата и институциите в Германия бързо започнаха да „ анулират “ палестинското изявление и покровителство.

Германската литературна асоциация Litprom, да вземем за пример, анулира гала по награждаване, която трябваше да уважи романа Minor Detail от палестинската писателка Адания Шибли на Франкфуртския панаир на книгата. Решението по отношение на книгата, която се концентрира върху Накба и зверствата, осъществени в историческа Палестина по време на основаването на страната Израел, провокира публично отвращение. Повече от 350 създатели, в това число носителите на Нобелова премия Ани Ерно и Олга Токарчук, предизвестиха в отворено писмо, че е отговорност на панаира на книгата „ да сътвори пространства за палестинските писатели да споделят своите мисли, усеща и размишления “.

За страдание, спектакъл Горки също реши да предприеме дейности, с цел да заглуши палестинските гласове в отговор на войната сред Израел и Палестина. Той сподели, че ще „ отсрочи “ представлението на пиесата „ Ситуацията “ на Яел Ронен, което беше планувано за 23 октомври. В оповестеното си изказване за това по какъв начин е стигнал до това решение, театърът призна безсилието си пред актуалната „ обстановка “, само че добави че „ нападението на терористичната организация Хамас против Израел ни слага на страната на Израел “. Театърът съобщи, че „ войната е огромно опростяване “, което „ изисква просто разделяне на другар и зложелател “ и заключи, че „ причините ни със старите войни не ни оказват помощ с тази нова “.

След деликатно обсъждане на въпроса, по време на което обсъдихме няколко разнообразни разновидността, взехме решение да се оттеглим от програмата Lost – You Go Slavia на спектакъл Горки в символ на митинг против едностранчивото му изказване по отношение на анулация на Ситуацията.

Като учени и деятели, които помнят войните за югославското завещание, ние отхвърляме изцяло аргумента, че войната е огромно опростяване, което изисква просто разделяне сред другар и зложелател. Правилното наказание на офанзивата на Хамас против Израел в никакъв случай не може и в никакъв случай не би трябвало да се употребява като опрощение за продължаващите дейности на израелската войска в Газа. Загубата на цивилни животи и от двете страни в спора е покруса. И въпреки всичко нищо не може да оправдае военни закононарушения, етническо пречистване или геноцид, както ни споделя нашият опит.

Ние сме наясно, че в този исторически миг полемиката по отношение на уместността на Движението на необвързаните през днешния ден е нужна повече от всеки път. Като се има поради сегашната конюнктура в Германия, където гласовете, говорещи в отбрана на палестинците, от ден на ден се заглушават, обрисувайки дългогодишната и откровена поддръжка на NAM за правото на самоопределяне на палестинския народ и наказание на израелската окупация на Газа и Западния бряг – като наша дебатът в Горки неизбежно щеше да включва – в действителност е от решаващо значение.

Нашето отдръпване от събитието в спектакъл Горки по никакъв метод не цели да се оттеглим от този значим и наложителен диалог. Вместо това, това е изпитание да се насочи огледалото назад към немските институции и да им се заяви недалновидността на тяхната позиция по отношение на настоящата обстановка в Израел-Палестина.

Вярваме, че през днешния ден институции като спектакъл Горки би трябвало да съсредоточат напъните си не върху заглушаването на палестинските гледни точки, а върху събирането на хората, с цел да разискват историята, да подлагат на критика политиката и да работят за построяването на свят, който може държи цялото човечество равнопоставено дружно.

За разлика от театъра, ние не имаме вяра, че „ причините ни със старите войни не ни оказват помощ с тази нова “. Напротив, ние имаме вяра, че бруталното раздробяване на Югославия и последвалите кървави войни, които дефинираха огромна част от 90-те години, носят доста уроци за сегашните ни войни. В края на краищата същата интернационална общественост, която не съумя да предприеме дейности, с цел да предотврати етническото пречистване и геноцида тогава, още веднъж стои със скръстени ръце, до момента в който сходни жестокости се разиграват пред очите ни в Газа.

И има доста какво да се научи от социалистическа Югославия и нюансираната позиция на NAM по отношение на Палестина и Израел във време, когато десетилетният спор е в следващата повратна точка.

От югославската национално-освободителна битка по време на Втората международна война, в която евреите взеха интензивно присъединяване (10 евреи бяха оповестени за национални герои на съпротивата, в това число един от най-близките сътрудници на Тито, Моша Пижаде, който преведен Das Kapital на сърбохърватски), позицията на югославското управление – насърчавана от самия президент Йосип Броз Тито – е, че еврейският народ има право на своя лична страна. В началото на 1953 година по време на посещаване във Англия Тито се среща с политическия шеф на Световния еврейски конгрес в Лондон А. Л. Истърман, който показва задоволството си от отношението на югославското държавно управление към еврейския народ.

В същото време, през цялото битие на социалистическа Югославия, всички заключителни изказвания на върха на NAM завършваха с поддръжка за народа на Палестина и наказание на ционизма като форма на расизъм, колониализъм и апартейд.

Първата среща на върха на ДНП в Белград през 1961 година изрази единомислеща поддръжка „ за цялостното възобновяване на всички права на арабския народ в Палестина в сходство с Устава и резолюциите на Обединените народи “.

По време на Шестдневната война през 1967 година социалистическа Югославия прекъсна дипломатическите връзки с Израел и в никакъв случай не ги възвърне публично преди личното си раздробяване през 1991 година

На среща на министрите на външните работи на NAM в Ню Йорк през 1977 г.  министрите видяха „ основаването на израелски селища на Западния бряг и Газа “ като „ явен опит да се приготви за тяхното анексиране и ескалация на израелските нарушавания и подтиснически практики в региона “. Министрите считат, че тези дейности „ съставляват спънка пред напъните за реализиране на обективен и дълготраен мир в Близкия изток “.

С други думи, позицията на социалистическа Югославия и NAM по отношение на Израел-Палестина е добра проява за това по какъв начин човек може да бъде по едно и също време срещу ционизма и за съществуването на страната Израел, като в същото време време в поддръжка на народа на Палестина в битката му против расизма, колониализма и апартейда.

Това, явно, е позиция, която не се преглежда доста или въобще е добре пристигнала в Германия през днешния ден. Що се отнася до Израел-Палестина, Германия и в действителност останалата част от Запада наподобява страдат от това, което самите германци подходящо назовават ​​„ Denkverbot “, което значи възбрана да се мисли.

Нашето решение да се оттеглим от събитието на Gorki Theatre беше непретенциозен митинг против сегашния епизод на Denkverbot. Това беше опит да се сложи светлина върху напъните за унищожаване на Палестина от немския обществен дискурс в ущърб на всички.

Скърбим за всички почтени жертви на този спор и осъждаме антисемитизма във всичките му форми, само че предизвестяваме, че актуалният епизод на Denkverbot в Германия и отвън нея, в случай че не бъде оспорван незабавно, ще докара тъкмо до противоположното от неговите цели – а точно повече антисемитизъм, повече гнет и продължаваща некадърност за реализиране на мир в Близкия изток.

Възгледите, изразени в тази публикация, са лични на създателите и не отразяват безусловно публицистичната позиция на Al Jazeera.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР