По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред,

...
По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред,
Коментари Харесай

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи забележителна крачка напред, като вкара обширна правна рамка, ориентирана към въвеждането на цифрова валута на централната банка (CBDC) в 20-те страни членки на еврозоната.

Европейската централна банка (ЕЦБ) по-рано очерта проектите си за цифрово евро, което евентуално би могло да бъде пуснато в обращение до 2027 година, позволявайки на потребителите безпроблемно да правят транзакции с “ ” както онлайн, по този начин и офлайн.

В неотдавнашна актуализация президентът на ЕЦБ Кристин Лагард даде спомагателни сведения за самодейностите на блока в региона на CBDC, като подчертава най-много върху аспектите на сигурността и неприкосновеността на персоналния живот на идния цифров актив.

По-рано тази седмица, на 25 септември, Лагард пламенно отбрани плана на ЕЦБ за CBDC, заявявайки, че валутата няма да предлага цялостна анонимност, какъвто е казусът с физическата банкнота.

“ “, съобщи президентът на ЕЦБ.

Коментарите на Лагард последваха изразената от някои членове на Европейския парламент (ЕП) угриженост във връзка с плана CBDC, по-специално за евентуалното му влияние върху неприкосновеността на персоналните данни на потребителите.

“ “, попита Гунар Бек, немски политик и член на Екологичен потенциал.

В отговор Лагард увери, че ЕЦБ няма да има видимост за това по какъв начин обособените лица харчат своята цифрова валута.

Тя обаче призна, че комерсиалните банки ще имат достъп до данните, защото те ще служат като медиатори за разпространяването на цифровото евро. Тези банки ще проучват данните и ще ги споделят с потребителите на CBDC, добави тя.

Осигуряването на същото равнище на анонимност като физическите банкноти би било в несъгласие с задачата за битка с прането на пари и финансирането на тероризма. Въпреки това ЕЦБ няма да има достъп до данните на потребителите на CBDC и няма да има бранш от ЕЦБ, който да ревизира детайлите на транзакциите.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР